Mat

Lag et kongelig måltid med piggvar

Piggvaren er ankommet. Det blir fest. Fisken er svært velsmakende, med hvitt, delikat kjøtt. Jeg tror de aller fleste av mine gode kollegaer over det ganske land vil si at piggvar troner øverst på fisketronen.

Mat

Mat:

Lake fra to verdenshjørner

Laken er kanskje ikke vakker, men like fullt en utmerket matfisk. Mange mener det er noe av det beste du kan få i ferskvann.

Mat

Biff Rydberg med hjortevilt

Jeg reiser ofte til Sverige på jakt. Ikke på jakt med gevær, men på jakt etter den svenske kjøkkensjela. Den svenske husmannskosten. I dag blir det Biff Rydberg på hjortevilt, med bresert spisskål med lettsaltet flesk.

Mat

Mat:

Juletorsk med rødvinssaus

Kysttorsken sliter, og fra i sommer ble det forbudt å fiske torsk langs store deler av kysten i Sør-Norge. Så hvorfor i all verden skriver jeg om juletorsk?

Mat

Kraftmisjonæren

Siv Hauge koker kraft og mener det gjør verden til et bedre sted. Og hun har trolig rett.

Mat

Elgskav i to varianter

Frossent viltkjøtt skivet med skarp kniv – produktet er helt genialt når opptiningsmulighetene er så som så.

Mat

Slik parterer du elg og hjort

Hvorfor alltid overlate jobben til en annen? Jakt & Fiskes kokk Finn Hansen viser deg hvordan du skjærer ned storvilt i 40 trinn.

Mat

Ukesmeny for fjellturen

God og næringsrik mat er en viktig del av turkosen. Man kan selvsagt satse alt på å leve av det naturen gir, men det kan det fort bli dårlig stemning om fisket slår feil. Her er kokkens middagstips for en uke i fjellet.

Mat

Helstekt hjorte­mørbrad med pepper­saus

Kalenderen forteller at mai er i startgropa. Lufta er blitt varm, nettene korte og kveldene lange og lyse. Jeg får bestandig lyst til å invitere til fest på denne tiden.

Mat

Camp Villmark:

Viestad viser vei

– God matkultur er en forutsetning for jakt, fiske og friluftsliv, sier matmisjonær Andreas Viestad. På Camp Villmark 26–28. april deler han kunnskapen med små og store.

Mat

Skinnstekt torsk med sopprisotto

Torsken er vår venn, men det er trange tider for kysttorsken. Både forskere og fiskere er bekymret. Det ville være en katastrofe om ikke kommende generasjoner kunne ta del i fisket etter delikatessen, enten det foregår med den ene eller andre redskapen.

Mat

Overrask med jerpe

jerpa er både god og eksklusiv, og det motsatte av dusinvare på tallerkenen. Prøv denne retten som forrett på nyttårsaften, og vi kan nesten garantere at gjestene blir positivt overrasket.

Mat

Roastbiff av vilt

Roastbiff, eller roastbeef som vi skrev før Språkrådet startet å tulle med klas­siske navn, har en smak av 60­ tallets luksus.

Mat

Kjøttdeig og farse av vilt:

Fra fall til kvern og gryte

En «filetkokk» kan læres opp til å fungere i løpet av et par uker. Å lage mat med deig og farse derimot, er reint håndverk, og krever både håndlag og erfaring.

Mat

Saltet hvitfisk med sydlandsk vri

Salt har vært en nødvendighet for menneskeheten i uminnelige tider. Antakeligvis helt fra vi var huleboere og spiste kjøtt og fisk rått.

Mat

Rosastekt harefilet:

Hare på tunga

Harejakta er i full gang, og det er mer kos enn bare los. De store ryggfiletene smaker nemlig himmelsk.

Mat

Sider