Annonse

Oppskrift || Duebryst med potet- og gresskarrøsti

Alle duene

Om du synes det er en kamp om rypene, kan du heller fråtse i due.

Publisert

Hvor er du? Her er jeg! Ringduejakten øker i popularitet – kanskje fordi du verken trenger hund eller må reise langt – og sikkert fordi stadig flere oppdager duekjøttets kvaliteter. Her i landet hekker ringdue, skogdue og tyrkerdue, i tillegg til byduer. 

Dette trenger du:

    • 2 duebryst per person
    • Gresskar
    • Poteter
    • Solbær
    • Grønnkål
    • God kraft og smør

Men det er bare ringduen som kan jaktes på. Det er også den største av duene, på størrelse med en kråke. Jakta foregår mest fra åkerkanten, og gjerne etter at kornet er slått. 

Spør alltid bonden om tillatelse. Som oftest får du lov, fordi ringduene går på kornslang og gjerne spiser en god håndfull om dagen.

Duebryst med potet- og gresskarrøsti

Jeg liker å gjøre litt ekstra stas av duene jeg får tak i ved å tilberede et måltid som er både vakkert og smak fullt. Det kan se komplisert ut, men ut over at det tar litt tid, er dette noe alle kan klare. 

Med denne oppskriften får du også brukt hele duen og ikke bare brystet. Altfor mange jegere kaster skrotten selv om den enkelt kan bli til deilig kraft. Husk også å legge litt flid i å presentere delikat på en tallerken før servering.

Med denne oppskriften får du brukt hele duen og ikke bare brystet.

Slik gjør du:

  • Om du har hele duer, kan du begynne med å flå fuglen og skjære ut brystet. Så kan du salte og pepre. Vask skrotten godt og kok kraft på den, gjerne sammen med litt grønnsaker. La det syde i et par timer før du siler av. Du velger selv hvor mye du skal koke inn til saus.
  • Så er det tid for å gyve løse på gresskaret. Del i store båter og rens for kjerner. Legg til side så mange båter at det i vekt tilsvarer drøyt halvparten av potetene du skal bruke. Bak resten av båtene i ovn på 200 grader i 20 minutter. Bare sett dem åpent rett inn i ovnen, akkurat som når du baker poteter.
  • Skrell potetene og gresskarbåtene. Riv alt på et rivjern eller i en maskin og bland godt sammen med salt og pepper. Finn fram din største, klebe frie stekepanne, smelt smør i pannen og bre potet og gresskarblandingen jevnt utover, trykk gjerne litt ned. Stek til den blir gylden, så snur du på et lokk og gjør det samme på andre siden.
  • Nå er gresskaret i ovnen sikkert ferdig. Ta ut og sett inn røstien i stedet. Den trenger 30 minutter på 200 grader i ovnen for å bli gjennomstekt.
  • Skjær noen fine biter av de bakte gresskarbåtene, du trenger trefire stykker per porsjon til garnityr. Mos resten til puré, med litt fløte. Hold både mos og gresskarbiter varme.
  • Det er absolutt lov å bruke ferdig kraft, men vi har kokt den på duerestene og vil bruke dette til sausen. Saus er en egen kjøkkensport, men handler mest om å koke ned og smake til. Sett kraften i en liten kjele på svak varme og la det putre til du synes smaken er rik og konsistensen tykk nok.
  • Når røstien er ferdig, er det straks klart til å sette alt sammen. Skjær røstien i trekanter og hold varm. Ha smør i stekepannen, gjerne den samme som du brukte til røstien. Stek duebrystene med skinnsiden ned på medium til høy varme i et par minutter.  Fortsett like lenge på den andre siden, avhengig av hvor rosa du vil ha kjøttet. Hvis pannen er stor nok, kan du også surre grønnkålen på slutten av steketiden.
  • Nå skal alt monteres på tallerken. Plasser en røsti-trekant på siden, legg en god skje gresskarpuré ved siden av eller oppå, og dander stekte gresskarbiter rundt.  Ha en god skje saus på tallerkenen, plasser duebrystet forsiktig oppå og legg grønnkål rundt. Bland solbær i resten av sausen og legg opp brystet rett før servering. Dette er et herremåltid.
Powered by Labrador CMS