For den som jakter, fisker, sanker og spiser, er det tilfredsstillende å sørge for tilbehøret selv.
Anlegger du en enkel urtehage ved
siden av veidingen, er du rimelig selvberget.
Lett er det også!
Guide | Lag din egen urtehage
Fra veiderens urtehage
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Har du først brukt timer og dager i skogen eller på fjellet etter naturlige råvarer, er det kjipt å måtte ty til sprøytet, plastinnpakket tilbehør når maten skal smaksettes. Her viser vi deg hvordan du skaffer deg en aldri så liten krydderurthage, som du garantert har plass til. Tørkede krydderurter er også lette å ta med seg i sekken, om du ikke vil satse på å finne naturens krydder på selve turen.
Hva er en krydderurt?
En urt er en plante som visner helt ned hver høst, enten den er ettårig eller flerårig. Den skiller seg dermed fra busker og trær, som er vedplanter, der bare bladene visner om høsten.
Urter som brukes som smakstilsetning i mat kalles krydderurter. De kan brukes ferske eller tørkede. Hvilke deler av planten du bruker til krydder kan variere fra plante til plante. Det kan være blader, stengler, blomster eller røtter fra planten, eller hele planten.
Valg av krydderurter
Det er veldig mange krydderurter å velge mellom. Hvis du har lite erfaring, kan det være greit å begynne med noen flerårige urter som er lette å få til å trives. Disse fire vil du garantert lykkes med:
• Gressløk
• Bergmynte (oregano)
• Løpstikke
• Peppermynte
Utfordringen med både bergmynte (oregano) og peppermynte, er at de har lett for å spre seg og ta over all plassen, dersom de står sammen med andre urter. Det kan derfor være en god ide å plante disse i egne krukker eller på en annen måte hindre dem i å spre seg for mye.
Voksested
Hvis du har plass, er det aller best for krydderurtene å vokse i jord i bakken. Her vil røttene kunne vokse fritt og urtene tørker ikke ut så lett.
Det neste beste er å så eller plante
dem i pallekarmer eller krukker.
Jo større, desto bedre.
Har du en stor kasse eller krukke,
kan du plante flere urter sammen.
Husk at plantene som skal overvintre innendørs, må stå i krukker eller kasser som du orker å løfte og flytte på. Dersom du vil prøve ut basilikum, er den såpass skjør at det kan lønne seg oppbevare denne i en krukke innendørs hele året.
Vekstvilkår
Urtene trenger ikke å stå i stekende sol hele dagen, men trives likevel ikke plassert mot nord eller i konstant skygge. Det kan være lurt å lese bak på frøposen. Her ser du anbefalinger om såtid og vokseplass for de ulike urtene.
Om du vil anlegge en urtehage i gressplenen, må du fjerne gresset i god avstand fra urtene, slik at det ikke blir kamp om næringsstoffene. Krydderurter liker godt drenert jord, gjerne med litt sand, ikke tung leirjord. Dyrker du rett i bakken, kan det likevel være nødvendig å tilføre god, torvfri kjøkkenhagejord. På planteutsalgene finner du også jord som er beregnet for krydderurter. Husk å gjødsle to-tre ganger i løpet av sesongen.
Hold sneglene unna
Om du vil dyrke i kasser eller krukker, finner du et lunt sted i hagen eller på terrassen. Bruk gjerne lecakuler eller småstein nederst i krukkene, så røttene ikke blir stående i vann. Så fyller du på med porøs, torvfri kjøkkenhagejord. Bruk gjerne såjord helt på toppen hvis du har. Husk å vanne lite og ofte, men ikke få vann direkte på plantene/stenglene.
Er du plaget med snegler, kan det være en ide å plante urtene i kasser (pallekarmer) der du kan sette på en skråvinklet metallkant på kassen, og klistre på et kobberbånd under. Dette kan
bidra til at færre snegler kommer seg opp til plantene. Ellers gjelder det å følge med og ta seg en tur ut til urtehagen når kvelden siger på, og plukke vekk uønskede gjester.
Forkultivering
Du kan gjerne forkultivere plantene innendørs. Det vil si at du først sår frøene i mindre krukker i mars/april, og lar dem vokse i god belysning (gjerne med ekstra plantelys), og plante dem ut når du er sikker på at det er mer enn 10 grader ute om natten.
Her kan det være en fordel å sette krukkene med plantene ut i et kort tidsrom først, og utvide utetiden gjennom et par uker, så de ikke får sjokk av utetemperatur, vind og sol. Ideelt sett får du best forkultivering om plantene settes i et lyst rom med maks 12–15 grader etter at de har spiret (så vidt har kommet opp av jorda). Da er det mindre fare for at stenglene strekker seg etter lyset, vokser seg for lange og blir skjøre.
Vil du gjøre det enkelt, venter du bare med å så frøene til det er varmt nok ute til direktesåing der du vil ha dem hele sesongen.
Overvintring
Mange krydderurter må sås på nytt hvert år (ettårige), men mange er også toårige eller flerårige, slik at du kan beholde dem over vinteren. Toårige og flerårige urter kan frø seg selv, eller du samler inn frøene fra planten om høsten og sår dem selv på våren. Samler du inn frøene, må de være «høste-modne» og tørre, og oppbevares tørt, mørkt og kaldt.
En del av de krydderurtene vi bruker i matlagingen, kommer
opprinnelig fra varmere strøk. Men krydderurter som gressløk, bergmynte og løpstikke overvintrer gjerne ute i god jord gjennom en norsk vinter. De mer sarte variantene, som salvie og rosmarin, kan overvintre i en større krukke i garasjen, så lenge det er nok lys og frostfritt. Huske å vanne dem en gang iblant, men ikke for mye.
Høsting
Klipp av stengler med jevne mellomrom, mens planten er på sitt beste gjennom sommeren, og bruk mest mulig ferskt. Ikke vent til høsten.
Dill, persille, gressløk og mynte kan du gjerne legge direkte i plastposer/bokser i fryseren uten å tørke dem først. Agurkurtblomstene kan du fryse i isterninger, som gjør seg fint i et glass.
De fleste urter kan du tørke til seinere bruk. Heng opp små buketter i en snor, i et rom med god gjennomlufting, og la dem bli tørre. Et tips er å lagre de tørkede urtene så hele som mulig på glass, og først knuse dem når de skal brukes. Da beholder du mer smak.
Herdighetssoner
Norge er et langstrakt land med veldig ulike vekstvilkår. Det kan være lurt å vite hvilken herdighetssone du bor i før du velger hvilke krydderurter du vil satse på. De fire faste, gressløk, bergmynte, løpstikke og peppermynte, skal tåle å dyrkes over hele landet. Du finner kart over klimasonene hos det norske hageselskap (hageselskapet.no).