Annonse

Oppskrift || Finnbiff

Oppskrift Finnbiff Tommy Østhagen

Da jeg fant finnbiffen

Eller hvorfor det noen ganger er fint å bli satt på plass.

Publisert

Da jeg var Høstsopptreffet i Pasvik i august i fjor, fikk jeg grov og direkte kjeft av en annen deltaker. 

Vi snakket om finnbiff, og ut fra den klassiske oppskriften vi søringer tror er autentisk samisk, slo jeg et slag for å teste ut all slags skogsopp i stedet for butikksjampinjong. Så feil kan man ta. 

Ekte finnbiff skal være strippet for «søringfjas»

For hennes finnbiff var helt uten sopp, og for så vidt også uten «piss» som rømme, bacon, geitost, einerbær og annet «søringfjas».

Flau

Det roet seg. Jeg er tross alt en ganske jovial fyr, som har større glede av å forstå andres meninger enn å vinne en krangel. Poenget hennes var så opplagt at jeg nesten ble flau.

Det heter jo finnbiff, og følgelig hører retten til en finsk mattradisjon, ikke samisk. 

I Pasvikdalen har disse to kulturene levd side om side, og min nye venninne erklærte seg av stolt, finsk slekt.

Autentisk

Så jeg lærte at vår søring-finnbiff er alt annet enn finsk. Og jeg lærte hvordan autentisk finnbiff skiller seg fra samisk bidos. 

I bidosen går hele stykker av rein med bein. Søring-finnbiffen er bare tro mot den finske tradisjonen ved at man bruker skav, altså tynne skiver av reint kjøtt. 

Der bidosen blir mer som en suppe, så skal finsk finnbiff i konsistens likne mer på en fransk boeuf bourguignon.

Slik lager du finnbiff for å unngå kjeft i Pasvik

Du trenger reinskåret reinsdyrkjøtt. 

Det skal helst skjæres av bog eller høyrygg, altså de feitere delene av dyret, og du skal beholde alt som måtte være av fett og talg. Skjær i så tynne skiver du klarer.

Dette skal kokes i vann, men ikke for mye. 

Hell på slik at kjøttet knapt dekkes. Salt og pepper hører med, og til nød kan du ha i en løk. Koketiden skal være lang, det gjør også at retten ikke blir suppete. 

Ta høyde for en time hvis skav-skivene er tynne, og opp mot tre timer om du har brukt sløv kniv. 

Sjekk underveis, kjøttet skal være mørt, men fortsatt gi litt tyggemotstand.

Sett gryten på rett på bordet og la gjestene selv øse opp. Potetmos er det selvfølgelige tilbehøret, og du kan gjerne ta med salte agurker og tyttebærsyltetøy.

Jeg må innrømme at jeg ble litt finne av denne retten. Den er rein, kraftig og smakfull. Og jeg kan fortsatt se for meg ansiktet til min finskeættede venninne da jeg først bommet totalt på oppskriften.

Powered by Labrador CMS