Annonse

Oppskrift || Indrefilet med peppersaus

Bildet viser indrefilet av hjort med peppersaus

Grønn på pepper

For jegeren er viltkjøtt gratis, i hvert fall i prinsippet. Derfor kan indrefilet være hverdagsmat, og på hverdagen spiser du indrefileten med peppersaus.

Publisert

Men hvilken peppersaus? Det finnes sikkert like mange oppskrifter på peppersaus, som på eplekake og pasta. Du får den mørk, rød, hvit, asiatisk, sennepsbasert, med fløte, ost, paprika, konjakk, urter, osv. Til og med vegansk med grønnsakskraft, men det blir perler for svin i vår sammenheng.

Dette trenger du:

    En indrefilet. Fra hjort, rein og rådyr er indrefiletene små. På elg kan de bli opptil flere kilo. Vær fornøyd med fileten du har – og spe på med dette:
    • Grønn pepper
    • Crème fraîche
    • Oksekraft (ferdigkjøpt)
    • Konjakk og rødvin

Modning

Jeg går for grønn. Grønn peppersaus løfter hverdagsindrefileten opp til den festplassen den fortjener, uansett hvor du er og hvilken dag det er i uken. Svart, hvit, rød og grønn pepper kommer fra samme planten. 

Det er som med grønn, gul og rød paprika eller grønne og blå einerbær. Fargen handler om modningsgraden. Grønn pepper høstes mens pepperkornene fortsatt er umodne. Hvis du legger dem til tørk, får du svart pepper, hvis du lar den modne på kvisten, blir pepperen hvit. 

Grønn pepper er mildere og friskere enn sort pepper, med mye aroma og urtesmak. For at grønn pepper skal beholde denne smaken hele veien fra der pepperen gror, blir den frysetørket. Derfor oppleves grønn pepper som lettere enn svart. Enklere å knuse er den også.

Gjør det enkelt

Her handler det altså mest om sausen og hvordan du lager den. Indrefilet har du håndtert før. Kraften kjøper jeg ferdig, det er ingen grunn til å doble arbeidsmengden om du ikke likevel har beina på kjøkkenbenken.

Slik gjør du:

  • Del opp indrefileten i 3 cm tykke biter, som du peprer og salter.
  • Brun stykkene på begge sider i varm stekepanne med smør eller olje. Legg til side på et stekebrett. Sett ovnen på 200 grader.
  • Kok ut stekepannen med litt kraft eller vann, og sil av sjyen.
  • Hell 2 dl av oksekraften i stekepannen sammen med sjyen, kok opp.
  • Ha i 2 dl crème fraîche, rør sammen og kok opp.
  • Ha i 2 spiseskjeer konjakk og 0,5 dl rødvin, kok opp.
  • Ha i 2 spiseskjeer hel eller grovknust grønn pepper. Dette skal stå og putre i 30 minutter. Smak til med salt.
  • Imens skal indrefilet-medaljongene inn i ovnen, tilpass tiden til sausen. I ovnen skal de stå til de begynner å svette rosa saft, normalt tar det 5–7 minutter.

    Legg medaljongene på tallerkenene og hell passe med saus over.

    Alt du trenger i tillegg, er kokte poteter og et persilledryss. Hogg inn i hverdagsmaten, som passer like godt på koia som på festen. Jakt er lykke.


Powered by Labrador CMS