Oppskrift || Gjeddekaker i brød
Gjeddekaker i brød
Navnet skjemmer ingen, sies det, men det er ikke sant når det kommer til mat. Hvordan vi beskriver en rett, legger lista for våre forventninger. Men du skal ikke alltid skue hunden på hårene – ei heller gjedda på tennene.
Hva gjør en rett spennende og attraktiv? Det meste er laget før, og kokkens evige utfordring er å bruke sin fantasi, erfaring og fagkunnskap til å skape noe som oppleves nytt. Jeg føler på det hver dag.
«Dagens råvarer»
En ting er navnet på retten og ingrediensene. Turistbrosjyrer og menyer har mye til felles, og da særlig adjektivsyken, der man freidig drysser på alle positive ord man tror skaper interesse.
Det blir ofte kleint, for tror vi egentlig på at «dagens råvarer» og «kokkens personlige valg» har noe særlig å gjøre med det vi faktisk får på tallerkenen?
Profil
Det neste er profilen man gir maten. Dette har mer for seg. Vi liker det som er nytt, men det må ikke være altfor annerledes. Da blir vi skeptiske og spiser med lange gafler, hvis vi i det hele tatt drister oss til å prøve.
Profilen gir retning på forventningene. Er det en klassisk tallerkenrett, gryte, pasta, pizza eller hamburger? Vi vet hva vi foretrekker.
Bildets kraft
Det siste er bildet av retten, enten det oppskriften skaper i din bevissthet, eller et faktisk bilde. Vi spiser med øynene, og har gode (og kanskje noen dårlige) minner om tidligere matopplevelser.
Enkelt og greit
Jeg kunne derfor kalt dagens rett min personlige favoritt innen street food. At fisken var selvfisket på stålisen en kald vinterdag. Farsen skrapet som i gamle dager. Brødet bakt på urkornmel og svigermors surdeig.
Alt servert i en rustikk innpakning med chilisting fra den store verden. Men hva skulle retten da hete? Her slapp jeg opp for fantasi. Derfor blir det gjeddekaker i brød. Også synes jeg bildet av retten er skikkelig fint.
Slik gjør du:
- Kjør ingrediensene raskt i foodprosessor, ikke så lenge at deigen blir seig.
- Del farsen i åtte, og stek kakene i smør. De skal være 1-1,5 cm tykke. Hold dem varme.
- Grill hamburgerbrødet eller toastbrødskivene i smør. Alt er best når det er sprøtt!
- Lag en hissig saus med 1 dl søt chilisaus og en god spiseskje sriracha.
- Finstrimle fennikel og gulrot og legg klar resten av toppingen.
Da er det klart for sjarmøretappen. Montér kakene i brødet med alt tilbehør, pakk inn i gråpapir eller lag en fiks papirlomme om du kan sånt. Så splæsjer du over chilisaus og yoghurtdressing og setter tenna i den saftige herligheten – slik gjedda gjør med byttet!