Annonse

Oppskrift || Makrell i tomat

Sprelsk og vakkert sommertegn

Den euforiske stemningen når du havner midt i en makrellstim kan fort snu til dyp fortvilelse. Hva fanken skal du gjøre med all fangsten?

Publisert Sist oppdatert

Jeg synes makrellen er en av de vakreste fiskene som finnes, dessuten er den et like sikkert tegn på sommer som rabarbra. Mobilkameraet mitt er fullt av nærbilder av ryggmønsteret. De vakre sjatteringene i grønt, blått og hvitt er som de reineste kunst verk. Jeg blir aldri lei av å studere likhetene og forskjellene – og spekulere i om det ligger en dypere mening der, et hemmelig budskap til oss fiskere i en skrift vi enda ikke har forstått. 

Dette trenger du:

    • To deler renset makrell i serveringsstykker
    • En del løk, gul eller rød
    • En del tomat, mest mulig moden
    • En del paprika, gjerne forskjellige farger
    • En del olje, helst oliven
    • Salt, pepper, hvitløk og sitron
    • Krydderurter etter ønske og hva du har
    • Det er hipp som happ om du bruker vekt eller volum når du måler «deler». Du kan også erstatte fersk tomat med boks, men velg da en variant der tomaten ligger hel i boksen.

Kanskje er det derfor makrellen er så myteomspunnet. Den mest seiglivede, som særlig har fått fotfeste i nord, er at makrellen er en likspiser. Selv om dette ettertrykkelig er tilbakevist av forskere, er ikke folk nordpå særlig begeistret for makrellen.

Populært pålegg

Fablene nådde uansett ikke Løten, der jeg i min oppvekst spiste mye makrell. Men fersk var den aldri, det gikk i varmrøkt og kaldrøkt og på boks med tomat. I en undersøkelse gjort på oppdrag fra Opplysningskontoret for meieriprodukter i 2015, havnet makrell i tomat på annenplass, kun slått av gulost. 

At en smakløs ost havnet på toppen, er ikke så oppsiktsvekkende. Men at et fiskepålegg som smaker mye lander på plassen bak, er interessant. Det viser at når en ingrediens er bredt tilgjengelig lenge nok, så biter den seg fast, selv når smaken absolutt krever tilvenning.

Rask og smakfull rett

Men når båten flyter av fersk makrell, er veien for lang både til røykeovnen og hermetikkboksene. Da er det kun langpanne som gjelder. Her er en enkel, smakfull og delikat makrellrett som kan være ferdig en halvtime etter at båten er fortøyd, i hvert fall om du renser og gjør klar fisken på vei inn til land. 

Oppskriften er litt inspirert av bacalao, men enklere og raskere å lage fordi makrellen er like kjapp i ovnen som i havet.

Slik gjør du:

  • Ha salt og pepper på fiskestykkene og legg til side. Del tomatene i to, paprikaene i biter, løken i ringer og hakk et fedd hvitløk eller to. Legg grønnsakene i langpanne, krydre med salt og pepper, hell oljen over og bland godt. Skvis over saften av en halv sitron.
  • Sett inn i stekeovnen på 150 grader i 30 minutter. Vend grønnsakene en gang eller to underveis. Etter 30 minutter skal grønnsakene ha falt sammen og være myke og møre og ligge i godt med grønnsaksoljesaus.
  • Ta langpannen ut av ovnen og skru varmen ned til 80 grader. La gjerne døren stå åpen, så den kjøler seg ned til rett temperatur.
  • Dytt makrellstykkene litt ned i grønnsakblandingen og sett langpannen inn i ovnen igjen. Der skal den stå i cirka 10 minutter, sjekk at kjøttet løsner fra ryggbeinet.
  • Sett langpanna rett på bordet. Du kan spise med ris, poteter, brød eller bare rett og slett direkte som den er. Da er det sommer!
     
Powered by Labrador CMS