Annonse

Oppskrift || Dolmer med lønn

Lønn til gode

Lønn til gode

Den eksotiske maten blir vel så god om du lærer deg å høste råvarene lokalt der du bor. Lett er det også.

Publisert Sist oppdatert

Vi er nærsynte så det holder. Jeg husker jeg smakte noe godt fra en utenlandsk matkultur og løp byen rundt på jakt etter autentiske ingrediensene for å lage det selv hjemme. Som for eksempel «dolma» etter den solfylte ferieturen til Hellas/Tyrkia/Egypt.

Det ble dyrekjøpte vindrueblader fra den overprisete spesialbutikken i hovedgata. Det jeg da enda ikke hadde lært meg, var at jeg kunne høstet tilsvarende råvare helt gratis rett nedi skråningen bak huset, der spisslønnen sto tett.

I dag vil jeg derfor slå et slag for en norsk dolma-variant laget med lønneblader fylt med kjøtt fra viltet ditt, pluss andre smaker du liker. Du kan lage den kontrollert på kjøkkenet, men like så godt på ettervarmen fra bålet ute i skogen.

Jokeren

Ingredienser

    • 25 stk. store lønneblader
    • 500 g hakket viltkjøtt, viltkjøttdeig eller viltfarse
    • Salt og pepper
    • Krydderurter og chili om du ønsker litt mer piff

    Slik gjør du:

    • Finn fram favorittoppskriften din på viltkjøttkaker eller viltkjøttboller og lag deigen eller farsen etter den. Bland inn urter og chili om du ønsker.
    • Legg en spiseskje med deig midt på lønnebladet og brett inn fra bladfeste-siden. Brett sidespissene inn og toppspissen over, slik at den kommer under dolmen.
    • Legg dolmene på et brett, pensle med olivenolje og stek i ovn på 150 grader i 15–20 minutter, til de er gjennomstekte.
    • Steker du ute, dekk brettet med folie og la det stå på glørne like lenge.

    Følg Tommy Østhagen på @sankekokken på Instagram.

Dolma – eller «dolmer» som vi gjerne kaller dem her hjemme – kjenner vi som vinblad fylt med ris servert varme eller lunkne. Eksotiske små munnfuller! Men før vi går videre, kan du få med deg at bestemors kålruletter er dolma gode som noen. For «dolma» betyr rett og slett bare «fylt» på tyrkisk, og kålblader brukes der vel så gjerne som vinblad.

Lønn til gode

Innholdet trenger heller ikke å være ris. Du trenger ikke følge oppskriftene slavisk.

Dolma fylles med det man har for hånden – kjøtt og grønnsaker med alle de variasjonene av krydder som finnes. Eller fisk og skalldyr om du er ved havet.

Til dessert-dolma passer det med frukt. Kort sagt, som matrett er «dolma» like tilpasningsdyktig som «suppe».

Lønnsomt

Du finner garantert en lønn i nærheten av der du bor, du har bare ikke sett den. Lønna er et av de oversette treslagene, bortsett fra når den står i brann av gult og rødt om høsten. Selv rådyr skal etter sigende unngå lønnetreet om de har noe annet å spise. Det betyr at du må stille inn lønneblikket for å finne bladene du trenger.

Rett nok har vi begynt å bruke litt spisslønnblomster som strø på salater eller iskremen, og de mest avanserte av oss har testet potensialet for lønnesirup, vel vitende at det er kanadisk sukkerlønn som gjelder.

Men nå skal det bli altså bli andre dolmer. I Norge vokser tre slag lønn – spisslønn, platanlønn og naverlønn. Du kan sanke fra alle. Velg de største og feilfrie bladene. De er best straks de er utvokste, men er gode helt fram til sommeren.

Klipp av stilken inne ved festet. Ferske blader kan være litt for sprø til å brettes direkte, og kan derfor gjerne saltes først. Legg lagvis med fint salt og blader i en beholder og fyll opp med salt så det dekker. Frys ned eller la stå mørkt og kjølig.

Etter et døgn eller noen år, tar du ut så mange blader du trenger. De må vannes ut en times tid før du kan sette i gang med retten. Smaken er nøytral som spinat, men med mer tekstur.

Powered by Labrador CMS