Annonse

Oppskrift || Andeconfit med bakte grønnsaker

Her er resultatet av oppskriften på andekjøtt med bakte grønnsaker.
Her er resultatet av oppskriften på andeconfit med bakte grønnsaker.

Fet lykke

Å steke eller koke i sitt eget fett assosieres kanskje ikke med noe positivt. Med anda forholder det seg annerledes. Dette er kanskje er den aller beste måten å ta vare på det flotte andekjøttet – også etter sesong.

Publisert

Jeg mistenker at mange velger letteste vei til fryseren etter en innbringende andejakt. Jeg vil derfor slå et oppriktig slag for at du først tar en sving innom komfyren, og lar anda koke i sitt eget fett, og det med verdens beste samvittighet.

Dette trenger du til confiteringen:

    • En hel and, oppdelt eller noen andelår
    •  Salt
    •  Andefett eller olje
    •  Hvitløk og timian
    • Du kommer til å få rikelig med deilig andefett! Dette skal du ta vare på og bruke når du trenger noe smaksrikt til alle slags kjøttretter framover.

    • Dette trenger du til servering:
    • Rotgrønnsaker og poteter, i store biter. 400 gram per person
    • Fett fra confiten
    • Pepper

Unik smak

Stikkordet er confit, og det er lett å forklare: ordet er fransk og oversettes direkte med konservert. Vi er i samme av- deling på kjøkkenet som confiture, altså syltetøy. Det handler om å vende tilbake til gamle tiders måte å oppbevare mat på. Ikke fordi vi må, men fordi det er viktig kunnskap å holde i hevd – og særlig fordi du får en helt unik smak på kjøpet.

Aldri for seint

Så skal det sies at det ikke er for seint å confitere kjøttet du av latskap la rett i fryseren sist høst. Tiden er inne for å bruke opp restene i bunnen av nederste skuff. Det er like lett å lage, som det er godt.

Preppetips

Skal du lagre til seinere? Da kan du like godt lage confiten rett i hermetikkglass. Gjør klar reine, store glass, ha oppi andekjøttet, timian og hvitløk og dytt godt ned, glasset skal være ordentlig fullt. Så heller du på kokende, nøytral olje og andefett om du har, og setter inn i stekeovnen på 130 grader i 45 minutter eller på 100 grader i to timer. 

Det skal boble litt i oljen. Legg lokkene inn i ovnen mot slutten av koketiden, etterfyll om nødvendig med olje slik at du får et lag over kjøttet. 

Ta ut av stekeovnen og sett på lokket. Avkjøl og sett i kald kjeller eller kjøleskap. Er alt gjort riktig og lokket er tett, er innholdet like holdbart som i en hermetikkboks.

Slik gjør du:

  • Andekjøttet må først saltes. Bruk helt vanlig salt. Du trenger 2,5 – 3 prosent salt i forhold til vekten av kjøttet. Gni godt inn og la ligge i kjøleskapet i 1–2 døgn.

Skal anda snart på middagsbordet? Da legger du kjøttet i en tykkbunnet kjele og har i mer fett. Det beste er om du tok vare på noe av fettet da du flådde og skar ned anda. Men nøytral olje duger også helt fint. 

Kok opp til kokepunktet, ha i hvitløk og timian og la det stå der og putre i et par timers tid. Kjøl av. Fettlokket over kjøttet fungerer som lokket på hermetikkglasset. Derfor holder kjøttet seg fint i gryten noen dager i kjøleskap.

Tiden er inne for å gjøre klar til måltidet. Begynn med å salte og pepre rotgrønnsaker og poteter, og stek i ovnen på 200 grader i en halvtime. Samtidig steker du andebitene i en panne med litt av confit-fettet for å få det sprøtt, smak til med pepper.

  • Andeconfiten legges oppå de bakte grønnsakene, gjerne på et fellesfat så gjestene kan forsyne seg selv. De kan glede seg. Dette er andekonfekt som smelter på tungen.

 

Powered by Labrador CMS