Oppskrift || Lange
Langepanne
Enkelt med fisken du knapt kjenner.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Tenk deg at du var på dypvannsfiske for første gang, og fikk opp et meterlangt beist med skarpe tenner og brede finner langsetter det meste av kroppen. Ville du visst om du hadde fått en brosme, lysing eller lange på kroken?
Vi kjenner nok navnene, men har vage forestillinger om forskjellene. I den grad vi har sett dem, er det som fileter i fiskedisken. At lange ofte brukes som lutefisk, gjør ikke gjenkjennelsen noe lettere.
Men lange er en vanlig fisk langs norskekysten. Den har Nordsjøen og det nordøstlige Atlanterhavet som sitt viktigste leveområde. Langen svømmer på 100 – 1000 meters dyp, men er vanligst på 300 – 400 meter.
Unge fisker kan du kroke helt opp mot 15 meters dyp. Langen foretrekker hard bunn eller sandbunn med en del steiner. Arten var rødlistet på 1990-tallet, men høstes nå med årlige kvoter som en bærekraftig bestand.
Den dedikerte sportsfiskeren har gjerne med seg minst en lange hjem etter en dag på sjøen.
Lange er en torskefisk, med lyst og fast fiskekjøtt med mild smak. Både lysingen og brosmen er bokstavelig talt løsere i fisken, med mer vandig fiskekjøtt. Biter av lange går ikke så lett i oppløsning som hos lysing og brosme.
Derfor er langen ypperlig til alle slags gryter og retter der du ønsker å både se og smake fiskekjøttet.
Langepanne er en meget enkel rett å lage, der du har alt i en gryte eller panne som du også kan servere fra. Perfekt for hytta eller for å lages utendørs. Har du med alt ferdig kuttet i bokser og poser, kan du montere retten sammen på null komma niks.
Slik gjør du
- Skjær fiskefiletene i biter på rundt 2x3 cm, ha på litt salt og legg klar i en bolle.
- Skrell grønnsakene og kutt i biter som er mindre enn fiskebitene, rundt 1x2 cm.
- Varm opp olje og ha i grønnsakene, hvitløk og eventuelt chili og paprika. Stek på middels varme til de blir blanke, 3-4 minutter.
- Ha på hermetiske tomater rett fra boksen. Du skal ha i så mye at det dekker grønnsakene. Du trenger ikke hakke tomatene, de koker seg godt til selv.
- Sett varmen på fullt, det skal koke kraftig slik at mye væske forsvinner, konsistensen skal være som tyktflytende pastasaus.
- Sjekk når grønnsakene begynner å bli myke, smak til med salt og pepper.
- Når det er 4 minutter igjen, vend fiskebitene forsiktig inn. Det er vakkert når vi kan se det hvite fiskekjøttet i den ferdige retten.
- La syde i ytterligere 4 minutter. Dryss over kapers, noen båter sitron og det du har av kryddergrøn