Annonse

Oppskrift || Chili con alce

Her er et bilde av den fabelaktige gryteretten Chili con alce.
Her er et bilde av den fabelaktige gryteretten Chili con alce.

Chili + kongen = sant

Det er på tide å nytenke gryteretten over alle gryteretter, chili con carne.

Publisert Sist oppdatert

Hot eller pregløs. Tynn eller tykk. Med eller uten kjøtt. Legg til et varierende utvalg av bønner i ulike fasonger, og alle grønnsaker du kan navnet på. Retten serveres ofte i sjenerøse porsjoner. 

Jo da, den metter alltid, men noen ganger kan det være en kamp å komme til bunns i tallerkenen. Det er bare ikke godt.

Dette trenger du:

Det faste:

  • 750 g rent kjøtt fra de seigere stykningsdelene, skåret i grove biter
  • 500 g ferdigkokte hvite eller brune bønner (uten lake)
  • 1,5 gul løk, skåret i grove biter
  • 1 gulrot, skåret i grove biter
  • 60 g sellerirot, skåret i grove biter
  • 3 fedd hvitløk, grovhakket

Det flytende:

  • 7,5 dl hakkede bokstomater
  • 3 dl god oksekraft, gjerne ferdigkraft
  • 50 g tomatpuré
  • 1 ss balsamicoeddik

Krydderet:

  • 1 hel tørket chipotle-chili
  • 0,5 ts malt cayennepepper
  • 0,5 ss malte korianderfrø
  • 1 ss hel spisskummen
  • 3 ss paprikapulver
  • 1 ts tørket oregano
  • 0,5 ts malt nellik
  • 0,5 ts malt kanel
  • 2 ss sukker
  • 1 ss (i underkant) fint salt
  • 1 ss grovmalt pepper

Fornøydgaranti

Den opplevelsen kan jeg garantere at gjestene dine slipper – såframt du følger oppskriften jeg her presenterer. 

Når storfyrsten av chilioppskrifter møter skogens konge eller det villeste svin, blir retten aldri som før. 

Den metter, den varmer, og den smaker av hele verden. Og igjen vil jeg du skal bruke de seigeste delene av dyret. Når nakke, bibringe, bog og andre deler av forparten får nok tid i varmen, blir kjøttet mørt og smakfullt på den beste måten.

Dette trenger du:

Start med å blande alle de tørre krydderne. Lag gjerne en solid porsjon, så du også har til seinere. Deretter finner du fram en stor, tykkbunnet gryte med lokk.

  • Ha nøytral olje i gryta og sett på sterk varme.
  • Når oljen er varm, bruner du kjøttet i gryta. Skru så ned varmen til medium.
  • Ha chipotlen og alle grønnsakene unntatt bønnene i gryta, la det brunes litt.
  • Ha alle flytende ingredienser i gryta.
  • Ha i krydderblandingen, og rør godt sammen.
  • La alt syde/småkoke i gode to timer under lokk. Rør rundt iblant og smak til mot slutten. Er kjøttet mørt? Trengs det mer salt eller pepper? Litt mer chili?
  • På slutten blander du inn bønnene og lar de varmes opp.
  • Nå er chiligryta klar til å nytes. Server med kokt ris, og gjerne en skje yoghurt eller rømme. Litt syltet chili på toppen er heller ikke feil. 

    Hvis du har fulgt oppskriften, garanterer jeg en stor smaksopplevelse. Denne oppskriften setter standarden for alle chilier du kommer til å smake framover.

Powered by Labrador CMS