Oppskrift || Steinbit med tang, chili og fennikel
Selvskutt steinbit
Vi slår et slag for den lydløse jakten under vann, hvor du som jeger og fisker får i pose og sekk.
Vi tenker ofte tradisjonelt rundt språk og ord. Straks du hører ordet «jakt», ser du for deg skog, trær, skytevåpen og dyr som løper eller fugler som flakser. Men når du svømmer stille i havoverflaten, dykker ned og styrer harpunen rett i byttet ditt, så er det jakt så godt som noe.
Rommer alt
Undervannsjakt med harpun eller slynge, bør appellere til de fleste medlemmer i et jeger og fiskerforbund. Her kan samtlige bokser på interesselista hukes av. Fiskejakten krever kunnskap, utholdenhet og årvåkenhet, og du etterstreber selvsagt et målrettet og bærekraftig uttak.
Hele kysten
Steinbit er et flott jaktobjekt. Vi har tre arter. Flekksteinbit er den vanligste, som det foregår et stort fiske etter i nordområdene. Gråsteinbit lever spredt fra grunnene og langt nedover. Blåsteinbit lever på dypet.
Alle er livskraftige bestander du kan du treffe langs hele kysten fra Skagerak og opp til nord. Sesongen varierer rundt om i landet. På Vestlandet er tiden april/mai til juni god, lenger nord kan du holde på lenger. I de kraftige strømmene, finner du steinbiten året rundt.
Flå og sank
Når du så kravler deg på land med byttet, har du to oppgaver. For det første må du rense fisken, som inkluderer å flå av det seige skinnet. Deretter må du løfte blikket og se etter tangmelde.
Den vokser langs hele kysten, og gjerne helt ned til sjøkanten. Du finner den på alle slags strender, og det trenger ikke å være mye sand mellom steinene for at den skal trives.
Tangmelde er lett å lære og trygg å sanke. Den har tykke, sukkulente blader med tydelig saltsmak, i likhet med mange andre gode strandplanter.
Curry med steinbit og tangmelde
Blåsteinbiten regnes ikke som mat, kjøttet beskrives gjerne som løst og vassent. I motsetning til de to andre artene, som absolutt lever opp til å være faste i fisken.
Fiskekjøttet tåler svært godt både steking og koking uten at det blir tørt – selv når du varmebehandler lenger enn du ville gjort med annen fisk.
Det gjør steinbiten perfekt til woking, baking og alle slags gryteretter, som curry. Lag gjerne din egen karripasta fra bunnen. Personlig synes jeg ikke det er verdt bryet hvis maten skal serveres på stranda.
Dette er en flott rett du kan lage i gryte utendørs på bål, grill eller primus fra mai til september. Tar du med deg ferdig krydderfløteblanding og oppskårede grønnsaker, er du i mål på kort tid. I strandkanten skriker ikke retten etter ris eller annet tilbehør. Men godt brød blir aldri feil. Bedre kan det ikke bli.
Slik gjør du:
• Finn fram karripasta, chili og fiskesaus. Begynn med litt mer enn passelig mengde, retten skal ha godt sting. Rør inn i fløten.
• Skjær grønnsakene i ganske store (like) biter, og legg i krydderfløteblandingen.
• Kok på høy varme til sausen tykner, og grønnsakene er litt al dente.
• Smak til om du vil ha sausen sterkere eller saltere.
• Nå skal fiskebitene i. De kan brunes lett i smør først, men det er strengt tatt ikke nødvendig. Vend/bland fiskebitene forsiktig inn i sausen.
• Når fisken er gjennomvarm, har du i tangmelden. Rør den godt inn i sausen, som du ville gjort med spinat.
• Finn fram karripasta, chili og fiskesaus. Begynn med litt mer enn passelig mengde, retten skal ha godt sting. Rør inn i fløten.
• Skjær grønnsakene i ganske store (like) biter, og legg i krydderfløteblandingen.
• Kok på høy varme til sausen tykner, og grønnsakene er litt al dente.
• Smak til om du vil ha sausen sterkere eller saltere.
• Nå skal fiskebitene i. De kan brunes lett i smør først, men det er strengt tatt ikke nødvendig. Vend/bland fiskebitene forsiktig inn i sausen.
• Når fisken er gjennomvarm, har du i tangmelden. Rør den godt inn i sausen, som du ville gjort med spinat.