Annonse

Oppskrift || Vilt og fisk på grillen

Slik ser det ut når du velger å testet ut viltkjøtt på grillen.
Slik ser det ut når du velger å testet ut viltkjøtt på grillen.

Vilt og fisk på grillen

En god marinade er prikken over i-en uansett om du har fisk eller vilt på grillen. Marinadene er spesielt viktige for å oppnå ekstra smak, og gir ekstra mørt og saftig kjøtt.

Publisert Sist oppdatert

Du kan la kjøtt og fisk ligge i marinade i opptil fem dager. En marinade må inneholde krydder, olje og syre. Oljen trekker ut smaken fra krydderet, og syren kan både forlenge holdbarheten og bidra til mørning av kjøttet. Saltet trekker derimot ut væske fra kjøttet, derfor skal marinader inneholde lite salt.

Dette trenger du:

    150–200 g biff per person

    • 2 ss søt soyasaus (kecap manis)
    • 1 dl olivenolje
    • 1 dl rødvin
    • 1 ss brunt sukker
    • 1 ts pepper
    • 0,25 ts salt
    • En kvast fersk timian
    • 1 ts pepper

Marinade til vilt

Å grille biff av vilt er ingen sak. Både elg, rådyr, reinsdyr eller hjort smaker nydelig på grillen. Du vil få et perfekt resultat om du lager din egen marinade, og følger noen enkle steg.

Slik gjør du:

  • Finhakk timian og bland sammen alle ingrediensene.
  • Ha viltkjøttet i en form med høye kanter og hell over marinaden. Dekk formen og sett den i kjøleskapet i minst 30 minutter før du tilbereder viltkjøttet i stekepannen eller på grillen. Du kan også legge kjøttstykkene i en glidelåspose og helle marinaden i posen.

Det er noen forholdsregler som bør tas før du setter i gang med grillingen:

  • Temperer kjøttet før du legger det på grillen. La det ligge på kjøkkenbenken i cirka 30 minutter.
  • Varm opp grillen og skrubb den med grillbørsten slik at du får vekk svidde rester fra forrige grilling. Disse kan nemlig sette smak og ødelegge for neste grilling.
  • Under grillingen:

    • Start med direkte varme og fortsett med indirekte varme. Det er viktig å gi kjøttet en god stekeskorpe på høy varme først, benytt deretter indirekte grilling (utenfor varm sone og under lokk).
    • Bruk gjerne et steketermometer slik at du oppnår riktig kjernetemperatur etter hvor gjennomstekt du ønsker kjøttet. (Se egen faktaboks). Vi grillet vår reinsdyrbiff til 58 °C.
    • La kjøttet hvile 10–15 minutter før det skjæres i.
    • Server biffen med alt fra sopp til maiskolber, grønnsaker og poteter sammen med din favorittsaus. Vi har servert den med en enkel salat og en hjemmelaget rødvinssaus

Tips: Hva er indirekte varme?

Indirekte grilling betyr at maten ikke ligger direkte over varmekilden, men grilles ved hjelp av den sirkulerende varmen. På kullgrill lager man temperatursoner ved å legge alt kullet på den ene siden av grillen før opptenning. På gassgrill har du blusset på høy temperatur på en side, og lav på den andre siden.

Kjernetemperatur:

Lite stekt: 53–55 °C

Medium: 58–60 °C

Medium pluss: 65–70 °C

Gjennomstekt: 75 °C

Marinade til fisk

En god marinade løfter også fiskemåltidet, og denne varianten med smak av bær, hvitvin og jalapeños er til for eksempel ørret.

Slik gjør du:

  • Finhakk jordbærene og skivene med jalapeños, og ha det over i en bolle.
  • Tilsett resten av ingrediensene, og kjør det hele med en stavmikser til du har en jevn marinade.
  • Ha fisken i en form med høye kanter og hell over marinaden. Sett formen i kjøleskapet i minst 30 minutter før du tilbereder fisken i stekepannen eller på grillen. Du kan også legge fiskestykkene i en glidelåspose og helle marinaden i posen.
  • Tips til perfekt grillet fisk:

  • For å unngå at fisken brenner seg fast på grillen, kan du bruke aluminiumsfolie eller pensle undersiden av fisken med litt olivenolje eller melk før du legger den på grillen.
  • Løs fisk kan saltes i forkant, skylles og oljes før den legges på grillen.
  • Når fisken når en kjernetemperatur på 52 grader, er den klar.
  • La fisken hvile noen minutter (avhengig av størrelse) før servering.
  • Server marinert og grillet ørret med en frisk sommersalat med morenepoteter og bringebærdressing.


Vakker fiskefilet med godt tilbehør.
Vakker fiskefilet med godt tilbehør.

Dette trenger du

Ingredienser til 4 porsjoner:

6 skiver jalapeños

6 stk. jordbær

2 ss sitronsaft

2 ss hvitvin

2 ss rapsolje

1 ts grovkvernet pepper

0.25 ts havsalt

Powered by Labrador CMS