Annonse

Oppskrift || Helstekt hjortebiff med potetmos

hjort - velhjort - oppskrift mat

Velhjort

Trikset som får middagsgjestene til slåss om flatbiffen.

Publisert Sist oppdatert

Hjorten sprer seg og finnes nå over det meste av landet sør for Saltfjellet i Nordland. Og som de fleste trolig har fått med seg, har hjortejakta for lengst passert elgjakta i antall felte dyr.

I jaktåret 2020/2021 ble det felt 50.100 hjort mot 31.700 elg. I rein kjøttvekt er nok elgen fortsatt større, men med et gjennomsnitt på hjorteslaktet på 50 kilo, er du ikke lenger avhengig av å kjenne en hjortejeger for å få tak i kjøtt.

Trekk pusten

Du skal gå etter flatbiffen. Det er et stykke kjøtt som kommer fra baken av dyret. La oss si du får den fra en jeger, fersk og blodig. Da skal du trekke pusten. For kjøtt er ikke som fisk, som skal spises ferskest mulig.

Kjøttet må først modnes, og for en viltkokk med litt ambisjoner, må du vite noe om hvordan dette gjøres.

Temperatur og tid

Straks dyret er skutt, starter nedbrytningsprosessen i kjøttet. Kort sagt handler det om at enzymer bryter ned proteiner og muskelfibre. Resultatet er mørere og mer smakfullt kjøtt. Stikkordene for å kontrollere denne prosessen, er temperatur og tid.

Du har sikkert sett bilder av dyreskrotter som henger til modning i kjølige og luftige rom. For oss med vanlige hus, er det skralt med steder der vi kan henge opp kjøttet i fire grader i noen uker. Et eget skap til tørrmodning blir også litt for mye.

Vakuumering

Men det finnes en genial måte du må lære: vakuumering. Finn fram sous vide-utstyret du brukte bare den første måneden etter anskaffelsen. Vakuumer flatbiffen hel, og legg den innerst i kjøleskapet.

Der tar den lite plass og har perfekte omgivelser i rett temperatur. Nå er det bare å finne fram kalenderen og invitere til fest om tre til fire uker.

Forslag til tilbehør og servering

Med hvit potetmos og rosa kjøtt, må du gå for grønt tilbehør. Ingenting blir grønnere enn ferske erter, lettkokt i saltet vann. Fersk spinat gir en mørkere grønnfarge og fin kontrast. Skyll bladene og kok ned.

Du kan servere direkte på tallerken på restaurantvis, men et felles fat der alt er pent lagt opp gir alltid en bedre start på festen når gode venner samles.

Helstekt hjortebiff med potetmos

Det er noe med helstekt kjøtt som gjør at retten framstår mye mer delikat enn når man bare steker kjøttet i skiver. Det har absolutt med fargen å gjøre – rosastekt kjøtt appellerer til noe ekte i oss. Men også smaken og konsistensen blir bedre av å helstekes, da kjøttet blir bløtere og saftigere.

Slik håndterer du kjøttet:

  • Gni biffen inn med salt og pepper, helst i god tid på forhånd.
  • Brun hele flatbiffen i stekepannen i smør. Det er viktig med god stekeskorpe!
  • Sett i stekeovnen på 125 °C. Det vil ta rundt 45 minutter, men bruk steketermometer. Jeg anbefaler 55 °C, da er kjøttet perfekt rosa.
  • La kjøttet hvile en halvtime før du skjærer opp og serverer.
  • Ta vare på sjyen og lag en enkel sjysaus, eventuelt ved å røre inn litt mer smør.

Verdens beste potetmos

Verdens beste potetmos? Drøy påstand kanskje, men prøv selv og bli tilhenger. Dette er absolutt ikke slankekost.

Ingredienser:

  • 500 g mandelpoteter
  • 450 g smør
  • Salt, pepper

Slik gjør du:

  • Skrell potetene, del i omtrent like store biter.
  • Kok opp vann uten salt. Med salt i vannet blir mosen seig som tapetklister.
  • Ha potetbitene i det kokende vannet, kok møre.
  • Sil av kokevannet, legg tilbake i kjelen og damp ut resten av vannet.
  • Legg smøret kaldt i terninger på potetene i gryta og mos sammen til alt smøret er tatt opp i potetene.
  • Smak til med salt og pepper.
Powered by Labrador CMS