Annonse

Oppskrift || Cassoulet

Gjerrigknarkens festgryte

Har du hørt om gnieren som skar til beinet og ble en gourmet?

Publisert Sist oppdatert

Gjerrighet er en rar ting. Slik jeg husker det fra min oppvekst, handlet det ikke nødvendigvis om egoisme. Det var i vel så stor grad påvirket av en redsel for ikke å ha råd til noe godt i framtiden. Av frykt for å måtte leve på vann og brød, levde man på vann og brød.

Ingredienser

    Til fire personer (eller to skrubbsultne gjerrigknarker): 

    • 1 kopp byggryn (franskmennene ville brukt store, hvite bønner)
    • 10 kopper ferdig kraft
    • 4 kopper grovhakket løk og gulrot
    • Kjøtt fra kraftbeina eller en grov pølse
    • Bladpersille og timian
    • Gammelt brød, gjerne grovt
    • 1⁄2 kopp nøtter, gjerne hasselnøtter

Men noen ganger kan gjerrigknarkens og gourmetens behov harmonisere og gå opp i en høyere enhet. Som når de billigste råvarene kobles sammen til en himmelsk miks.

Kraftens krefter

Stikkordet er kraft. Kraft i betydning smakfull væske. Om du fortsatt skulle være i tvil: Kraft er kokkens evige våpen for å skille seg fra mengden. Du kan ikke jukse deg til god kraft. Det tar den tiden det tar, med tøffe og røffe råvarer.

Gå for ryggbeina

Som jeger er du heldig. Du har beina som trengs. Ikke kast dem! De beste beindelene sitter rundt ryggen, her er det brusk som gir fylde og gjerne noen kjøttslintrer, som bidrar til smaken. Et glatt lårbein bidrar mindre til smaken i kraftgryta.

La det syde – lenge

Du kan brune beina i ovnen først, men det er ikke nødvendig. Hogg, hakk, brekk og knekk så splintene flyr, målet er å få fylt opp grytevolumet så mye som mulig. Legg i løk, purre, gulrot, selleri, laurbær og pepperkorn, stapp det ned i det som måte være igjen av hulrom. Ha på vann så det dekker beina, og kok opp. 

Bruk en skje til fjerne skummet som danner seg de første minuttene, skru ned temperaturen og la det syde i minst seks timer. Fyll eventuelt på med mer kokende vann om de hvite knokene blir litt for prangende i gryta.

Sil av – kok inn

Sil av i et vanlig dørslag. Det du ikke trenger til det første måltidet, kan du fryse ned. Men kok det gjerne først inn til en tredel, da tar det ikke så mye plass i fryseboksen, som sikkert er full nok fra før.

Klar for bondegryte

Med ferdig kraft, er du klar for neste trinn. Du kan trygt kalle retten cassoulet om du tror fransken bidrar til opplevelsen. Gjerrigknarken vil synes sånt er fjas. Derfor kaller vi det heller bondegryte, for at alle skal føle seg hjemme.

    Slik gjør du:

  • Kok byggrynene i kraften i 30 minutter, sammen med timian.
  • Imens river du det tørre brødet i grove biter og steker i panne
  • Hakk nøtter i grove biter og rist dem i en gryte eller panne på stekeovnen.

  • Når byggrynene er møre, rører du ned de stekte brødbitene, strør over hakket persille og nøtter, og setter gryta rett på bordet

  • Rens kraftbeina for hva de måtte ha av kjøtt og legg i gryta.

  • Har du en grov pølse, del den i serveringsbiter og hiv oppi gryta.

Følg Tommy Østhagen på @sankekokken på Instagram.

Powered by Labrador CMS