Oppskrift || Cassoulet
Gjerrigknarkens festgryte
Har du hørt om gnieren som skar til beinet og ble en gourmet?
Gjerrighet er en rar ting. Slik jeg husker det fra min oppvekst, handlet det ikke nødvendigvis om egoisme. Det var i vel så stor grad påvirket av en redsel for ikke å ha råd til noe godt i framtiden. Av frykt for å måtte leve på vann og brød, levde man på vann og brød.
Men noen ganger kan gjerrigknarkens og gourmetens behov harmonisere og gå opp i en høyere enhet. Som når de billigste råvarene kobles sammen til en himmelsk miks.
Kraftens krefter
Stikkordet er kraft. Kraft i betydning smakfull væske. Om du fortsatt skulle være i tvil: Kraft er kokkens evige våpen for å skille seg fra mengden. Du kan ikke jukse deg til god kraft. Det tar den tiden det tar, med tøffe og røffe råvarer.
Gå for ryggbeina
Som jeger er du heldig. Du har beina som trengs. Ikke kast dem! De beste beindelene sitter rundt ryggen, her er det brusk som gir fylde og gjerne noen kjøttslintrer, som bidrar til smaken. Et glatt lårbein bidrar mindre til smaken i kraftgryta.
La det syde – lenge
Du kan brune beina i ovnen først, men det er ikke nødvendig. Hogg, hakk, brekk og knekk så splintene flyr, målet er å få fylt opp grytevolumet så mye som mulig. Legg i løk, purre, gulrot, selleri, laurbær og pepperkorn, stapp det ned i det som måte være igjen av hulrom. Ha på vann så det dekker beina, og kok opp.
Bruk en skje til fjerne skummet som danner seg de første minuttene, skru ned temperaturen og la det syde i minst seks timer. Fyll eventuelt på med mer kokende vann om de hvite knokene blir litt for prangende i gryta.
Sil av – kok inn
Sil av i et vanlig dørslag. Det du ikke trenger til det første måltidet, kan du fryse ned. Men kok det gjerne først inn til en tredel, da tar det ikke så mye plass i fryseboksen, som sikkert er full nok fra før.
Klar for bondegryte
Med ferdig kraft, er du klar for neste trinn. Du kan trygt kalle retten cassoulet om du tror fransken bidrar til opplevelsen. Gjerrigknarken vil synes sånt er fjas. Derfor kaller vi det heller bondegryte, for at alle skal føle seg hjemme.
- Kok byggrynene i kraften i 30 minutter, sammen med timian.
- Imens river du det tørre brødet i grove biter og steker i panne
-
Hakk nøtter i grove biter og rist dem i en gryte eller panne på stekeovnen.
Når byggrynene er møre, rører du ned de stekte brødbitene, strør over hakket persille og nøtter, og setter gryta rett på bordet
Rens kraftbeina for hva de måtte ha av kjøtt og legg i gryta.
Har du en grov pølse, del den i serveringsbiter og hiv oppi gryta.
Slik gjør du:
Følg Tommy Østhagen på @sankekokken på Instagram.