Annonse

Samlestudie:

– Ultraprosessert mat øker risikoen for kreft

Inntak av såkalt ultraprosessert mat øker risikoen for både kreft og andre livsstilsykdommer, viser en ny studie. Å lage mat «på gamlemåten» er et vesentlig bedre alternativ. Med litt planlegging, er det heller ikke umulig i en travel hverdag, mener Jakt & Fiskes matskribent Tommy Østhagen. Bildet viser Siv Hauge, som lager kraft fra bunnen av.

En fersk samlestudie viser at ultraprosessert mat øker risikoen for å kreft og andre livsstilsykdommer. Matskribenten til Jakt og Fiske er ikke overrasket.

Publisert Sist oppdatert

Forskere ved universitetet i Bergen (UiB) har samlet flere studier om ultraprosessert mat og hvordan slik føde påvirker menneskekroppen.

Professor Simon Dankel ved UiB har ledet studien. Han forteller at mennesket har utviklet og endret matvanene sine betydelig de siste tiårene, og at kroppen kan reagere negativt på dette.

– Dette fører til at vi spiser produkter som blant annet kan forstyrre tarmsystemet og hormonsystemet vårt. Høyt inntak av ultraprosessert mat øker risikoen for livsstilsykdommer, som kreft, sier Dankel.

– Én ingrediens du ikke bruker på kjøkkenet

Ultraprosessert mat er nå blitt omtrent halvparten av maten mange spiser i dagliglivet. Man kan definere mat som ultraprosessert dersom produktet inneholder minst én ingrediens du vanligvis ikke bruker i hjemme-kjøkkenet, som indikerer at maten er framstilt med ofte omfattende industrielle prosesser. Klassiske eksempler er kaker og kjeks, men det gjelder også mange typer brød, frokostblandinger, posesupper og ferdigmat.

Samtidig understreker professoren at det ikke bare er tilsetningsstoffer i maten som kan være problemet, men også selve strukturen i maten.

– Det kan være bedre for kroppen å velge hele, ferske produkter fremfor produkter som er bygd opp gjennom industrielle prosesser, hvor man setter sammen raffinerte ingredienser som fint mel, sukker og herdet vegetabilsk olje til nye matstrukturer som ikke finnes i naturen. Helserisikoen ved ultraprosesserte produkter forsterkes fordi vi det er over halvparten av det vi spiser hver dag. Totalt kan dette være skadelig for kroppen, sier han.

Dankel forklarer at definisjonen av ultraprosessert mat handler om graden av prosessering, og at den ikke sier noe om innholdet av de forskjellige næringsgruppene.

Studien er nylig publisert i det internasjonale tidsskriftet Clinical Nutrition.

Ferske ingredienser

Tommy Østhagen
Matskribenten til Jakt og Fiske, Tommy Østhagen.

Både Dankel og Jakt og Fiskes matskribent, Tommy Østhagen, anbefaler å ta seg tid til å lage mat fra bunnen av med ferske ingredienser. Dette kan både være råvarer fra butikken, viltkjøtt, fisk, mat fra sanking i skog, mark og kjøkkenhage.

Begger mener at det sunneste for kroppen er å spise råvarene som kommer fra naturen.

Lag en happening

Østhagen poengterer at mange av matvanene våre henger sammen med en hektisk hverdag.

– Det er ingen tvil om at det er lettvint å spise ultraprosesserte produkter. Jeg kan lage en god og sunn middag på samme tiden som en frossenpizza steker. Forskjellen er at du for eksempel kan pakke treningsbagen mens pizzaen steker, mens jeg må jobbe konstant med maten, sier Østhagen.

Han anbefaler å gjøre som italienerne. Istedenfor å tenke at matlaging er noe negativt, så anbefaler han å samle jaktkamerater eller andre venner og lage for eksempel pølser eller karbonader sammen.

– Da har du en hyggelig kveld med venner, samtidig som du fyller opp fryseren med sunne og enkle måltider som er klare til en hektisk hverdag, sier han.

Frys i vei!

Østhagen anbefaler å bruke fryseren aktivt, da det er en enkel måte å konservere mindre prosessert mat.

– I tillegg til å fylle fryseren med kjøtt, fisk, sopp og bær, kan du også forberede mange retter som smaker like godt etter at de har blitt varmet opp fra fryst tilstand, sier han.

Her anbefaler han å lage supper og gryter fra bunn som lett kan fryses ned i porsjoner.


Satser på vill mat

Også Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) ønsker å bidra til at flere erstatter ultraprosssert mat med sunnere råvarer.

Klikk her for å lese mer om forbundets satsning på vill mat, og finn hundrevis av oppskrifter.

Powered by Labrador CMS