Annonse

Oppskrift || Røkt abbor

Røkt abbor med flatbrød.
Røkt abbor med flatbrød.

Tykkhudet turmat

Neste gang du er på fisketur, bør du prøve å tilberede noe av fangsten på bålet. Det er enklere enn mange tror, fisken kommer nemlig med «naturlig» folie.

Publisert

Rekk opp hånda alle som ikke har opplevd å glemme bort nedfryst fisk. Jo da, den holder seg greit en stund, men da snakker vi måneder, ikke år. Selv har jeg stor glede av å tilberede og nyte fangsten mens jeg fortsatt er på tur, som en del av totalpakka. Du trenger ikke være gourmetkokk for å få et godt resultat.

Lite utstyr

Med i sekken har du fyrstikker, flatbrød, salt og pepper. Du tenner opp et lite bål, og lar det brenne til du får en god flate med glør. Imens renser og skyller du fisken, du trenger ikke være spesielt nøye. Nå er fisken klar til å bli lagt rett på glørne.

Kokt og røkt

Fisken tåler godt direkte kontakt med glørne. Det tykke og kraftige skinnet gjør at fiskekjøttet kokes inni, og du får en deilig røyksmak på kjøpet. Det er bare å pakke opp det brente skinnet, og du har et herremåltid i skogen. Det er lettest med abbor og sik, med ørret må du være litt mer påpasselig så skinnet ikke blir gjennombrent.

Fast food

Metoden er perfekt også til de minste fiskene på 100–200 gram, fordi de raskt blir ferdig kokt. Bruk to kvister til å sjekke status på skinnet og snu og flytt rundt på fiskene. Det gjør ikke noe om de blir skitne av kull på utsiden, her gjelder den gode regelen om at det er det indre som teller.

 Anretning

Du ser at det indre koker når det pipler litt væske ut. Du kan også stikke et lite hull på den tykkeste delen av fisken. Når fisken er ferdig, tar du den av glørne og lar den ligge litt før du åpner skinnet og renser ut det delikate fiskekjøttet. Plasser det pent i biter på flatbrød, og ha på litt salt og pepper. En rømmeklatt er heller ikke feil.

Bygg ut

I sommerhalvåret kan du gjerne gi det et dryss av noe grønt du lett finner i skogen, som blåbærblader, bjørk eller nåler fra et granskudd. Vil du bygge ut mengden, kan du også ha med noen kokte poteter med skall – som kan brennvarmes samtidig med fisken. Du skal være skikkelig tykkhudet om du ikke elsker dette lille måltidet.

Fisken tåler godt direkte kontakt med glørne. Det tykke og kraftige skinnet gjør at fiskekjøttet kokes inni, og du får en deilig røyksmak på kjøpet.

Powered by Labrador CMS