Annonse

Oppskrift || Viltsamosa

Sprø matpakke

Når du er lei av kneipp med brunost, er tiden inne for viltsamosa.

Publisert

Vi er gode på brødskiver i matpakka og trenger ikke å skamme oss over det. Men om vi skal sette pris på faste vaner, må vi også bryte dem. Derfor skal du prøve samosa. 

Det er en genial og enkel rett som burde få plass her hjemme på linje med pizza, sushi og hamburger. 

Dette trenger du:

  • Filodeig, eventuelt smørdeig
  • Viltkjøttdeig
  • Kokte poteter
  • Løk
  • Hvitløk
  • Spisskummen og koriander
  • Salt og pepper
  • Hvis du bruker smørdeig, må du kjevle ut skikkelig tynt. Men retten blir alltid bedre med filodeig, som du får kjøpt fersk eller frosset i internasjonale matbutikker og i stadig flere velassorterte matmarkeder.

Samosa kalles Indias nasjonalrett og dekker der det samme behovet for en rask matbit som våre bensinstasjonspølser. Du får kjøpt herligheten fra vogner på alle gatehjørner og den kan spises varm, lunken eller kald. 

Fyllet er forskjellig, men innpakningen alltid den samme: en supersprø, knasende munnfull som gir dybde og tekstur til det smakfulle innholdet. 

Dette er gatemat på sitt beste og deler derfor alle kvalitetene på denne menyen: Billig, smakfull, mettende og kan tilpasses råvarene du har. Rask og enkel å lage er den også.

Slik lager du viltsamosa

I min variant brukes viltråvaren jeg stadig maser om, fordi vi har så mye av den: kjøttdeig. (For at denne fine viltråvaren ikke skal oppleves som annenrangs, skal vi i utgavene fremover systematisk utvide repertoaret vårt her). 

Kjøttdeig er som pottemakerens leire, som på kjøkkenet kan bli til de beste og vakreste retter.

Slik gjør du:

  • Lag ferdig fyllet først. Her trenger du ingen eksakt oppskrift, du skjønner konseptet. Stek kjøttdeig med løk og hvitløk, bland inn potet, smak til med krydder. Har du ramsløk? Kjør på. Har du rester av ramsløkpesto? Bruk det her. Det skal være en ganske tørr blanding og bitene skal være små. Husk at det bare skal være en spiseskje eller to med fyll i hver samosa.
  • Nå kommer du til det eneste som kan være en utfordring, i hvert fall de første gangene: Tilskjæring og bretting av filodeigen. Først åpner du pakken, ruller ut deigen og legger den på en flate du kan skjære på. Målene varierer mellom produsentene, men kort sagt skal du skjære flakene i rektangler som er fra 7–10 cm brede og 20–30 cm lange.
  • Hvert rektangel skal nå brettes slik at du får en «lomme» til å legge fyllet i, og nok ekstra deigflate til å lukke denne lommen. «Limet» ditt er en blanding av mel og vann som du pensler på.
  • Den raskeste måten å lære seg bretting, er å søke «How to fold samosas» på YouTube. En film på knappe minuttet viser deg enkelt metoden.
  • Lag alle samosaene ferdige før du begynne å steke. Hvis du vil bake i ovn, må du pensle alle rektanglene på begge sider med olje før du pakker inn fyllet. Det enkleste er derfor å bruke stekepannen. Bruk rikelig med nøytral olje, den skal gå en halv centimeter eller mer opp på kanten, dette skal være en blanding av steking og fritering. (Du kan gjerne finne fram oljen fra sist du lagde pommes frites eller andre frityrretter.)  Ikke legg i for mange av gangen, stek til de blir gylne, så snur du og fortsetter på andre siden. Legg de ferdigstekte samosaene på tørkepapir så de kan renne av seg overskuddsoljen.
  • Lag alltid store porsjoner! Første servering er å sette hele fatet på bordet og la gjestene fråtse. Vil du jåle litt, rører du limesaft og karri inn i vanlig søt chilisaus, det sitter som et skudd som dipp. Resten går i kjøleskapet og i matpakka dagen etter. Eller frys ned så du har lettvint lunsj til en dårlig dag, som straks blir bedre, sa mosa.
Powered by Labrador CMS