Annonse

Oppskrift || Luseköfter

Luseköfter

Når du blander Midtøstens krydder med nordisk vilt …

Publisert

Norge har kjøttkaker, svenskene köttbullar, amerikanerne hamburgere, Balkan ćevapi – og Tyrkia har köfte. 

Dette trenger du:

Til köftene:

  • 1 kg kjøttdeig av vilt
  • 1 stor løk, finhakket
  • 3 fedd hvitløk, hakket eller presset
  • 4 ss hakket bladpersille eller koriander
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1ts malt koriander
  • 1 ts paprikapulver
  • 0,5 ts kajennepepper
  • 1,5 ts salt
  • 0,5 ts kvernet pepper
  • Til tomatsausen:

  • 1 løk
  • 1 boks hakket tomat eller passata (ca. 3 dl)
  • 1 fedd hvitløk

Alt er varianter av stekt kjøttdeig, men likevel er det himmelvid forskjell i smak. Det handler selvsagt om krydder og tilbehør, men like mye om de århundrer av tradisjoner som skaper våre nasjonalretter.

Kebab-land

Alle variantene kommer i forskjellige former og størrelser, men når det gjelder tyrkisk köfte krever tradisjonen at hver deigklump skal være oval, tommelfingerstor og ganske løs i konsistensen. 

Krydderblandingen blir mer smak og behag, men du er uansett i kebab-land. Spisskummen er standard, og koriander kan de fleste enes om. Paprikapulver er vanlig, ofte har man også i kanel. 

Kajennepepper skal du tåle en solid dæsj av. Prøv deg fram med det du har, regelen er at du gjerne kan bruke en god del mer enn det du først tenker er nok.

Tredjeplass i sikte

Gjør deg klar til dine første viltköfter i tomatsaus, en sikker vinner for alle som er kommet ut av kebab-skapet eller stadig skjuler seg der inne. 

Kebab er fortsatt ikke helt der pizza, sushi og kinamat har plassert seg som norsk folkemat, men vil snart gjøre krav på tredjeplassen. Her er viltköfter gourmetvarianten.

Slik gjør du:

  • Begynn med å blande deigen til köftene. Ha alle ingrediensene i en bolle og bruk mikseren, en sleiv eller hendene til å blande godt sammen.
  • Lag tomatsausen. Ha tomater, løk og hvitløk i en kasserolle og la koke på middels varme i 15 minutter. Kasserollen må være stor, alle köftene skal også oppi.
  • Form kjøttdeigen til köfter. Du kan bruke en stor skje eller bare håndflatene, men de må bli jevnstore og ovalt avlange omtrent på størrelse med en stor tommelfinger.
  • Stek köftene i olje på middels til sterk varme så de får god stekeskorpe. Legg direkte over i tomatsausen og la alt småputre og «safte seg» i ca. 10 minutter etter at du har hatt siste köften oppi. Spe med vann om du vil ha litt mer saus i gryta.
  • Server med melne, ihjelkokte poteter, og baksnakk Ikeas kjøttboller så mye du ønsker.
Powered by Labrador CMS