Annonse
Ingen patroner skyter likt. Derfor er det viktig at du prøveskyter ulike typer ammunisjon i din hagle.

Guide

De beste rype- og skogsfuglpatronene

Du må prøveskyte på papir for å vite hvordan en rypepatron «går» i hagla di. Her samler vi våre tester av rype- og skogsfuglpatroner slik at du kan velge riktig patron til jakta.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Den vanligste jaktformen her til lands er småviltjakt på fjellet og i skogen. Hvilken patron man skal velge til rype- eller skogsfugljakt er ofte basert på anbefalinger.

I våpenforretningene får du som regel gode råd om valg av patron. De vanligste haglstørrelsene for rypepatroner har lenge vært nr. 7 blyhagl, og nr. 5 blyhagl for skogsfuglpatroner. 

Den mest egnede vekten på haglladningene har ligget mellom 32 og 36 gram i kaliber 12.

Etter innføringen av Ramsarkonvensjonens definisjon av «våtmark», er det i praksis et totalforbud mot bruk av blyhagl i Norge, gjeldende fra 15. februar 2023. 

Derfor er det godt mulig at gammel kunnskap om haglstørrelser og vekter endrer seg i takt med at det kommer stadig flere blyfrie haglpatroner. 

Jakt & Fiske tester fortløpende nye patroner på markedet, du finner testene nederst i denne guiden.

Hull i svermen

Den ideelle haglpatronen setter et skuddbilde der haglene fordeler seg jevnt i en pen sirkel. Slik er det sjelden i virkeligheten. En direkte og praktisk observasjon av jevnhet er å telle hvor mange hull det er i svermen, det vil si partier på viltets størrelse som er uten treff.

En sirkel på 10 cm i diameter vil simulere vitalt område. Jeg teller slike hull ved hjelp av en enkel plastskive som mal, innenfor en 75 cm sirkel tegnet rundt treffsenteret på skiva. Under praktisk jakt på rype og skogsfugl er korte hold vanlig.

Testskiva av gråpapir vil derfor stå på 20 meter i vår test.

3x3 skudd

En haglpatron vil oppføre seg ulikt i forskjellige hagler. Ved å skyte minst tre skudd med hver patron i tre forskjellige våpen, vil tilfeldigheter i haglsvermens flukt bli utjevnet.

Les også: Miljøvennlig plastpatron får toppkarakter

For anledningen bruker jeg en Beretta Silver Pigeon, en Baikal model 27, og en sideligger fra W. W. Greener. Alle børsene har ca. ¼ boring, som er egnet for å få et skuddbilde på rundt 75 cm i diameter på 20 meters hold.

Siden ulike patroner gir forskjellig spredning er også diameter på svermen nyttig å måle.

Komponenter

Jevnheten i ladekomponentene er viktig for patronens ytelse fra skudd til skudd. Derfor veier jeg noen ladninger og måler størrelsen på haglene. Forladning og krutt har også betydning, men er vanskeligere å måle.

Utgangshastigheten på haglsvermen er nyttig som et mål på jevnheten i patronene. Jeg klarte å skyte i stykker enda en kronograf på det tredje skuddet mot gråpapir, så dette utgår i de første testene.

Test selv

Patronprodusentene lager ulike produksjonsserier som vil variere etter tilgangen på komponenter fra underleverandører. Derfor er den patronen du med hell har brukt tidligere, ikke nødvendigvis lik den du kjøper når du etterfyller patronlageret.

Et eksempel er den urnorske Nittedal spesial, som har vært produsert over hele Europa, gjerne bestemt av det beste tilbudet på komponenter.

Hver haglpipe gir også et individuelt skuddbilde med alle patroner.

Det er sterkt å anbefale at du prøveskyter ditt eget våpen med patronen du ønsker å jakte med. Skyt noen skudd på en pappskive eller en stor pappeske, så får du en ide om hvordan «blysørpa» oppfører seg på ulike hold. Da ser du også haglas treffpunkt i forhold til siktebildet ditt.

Ta noen turer på leirduebanen, den beste patronen i verden er den du treffer rypa med!


Test av blyfrie haglepatroner:


Tidligere tester av blypatroner:

Powered by Labrador CMS