Annonse

Test av BioAmmo Blue High Performance #5

Vi har testet den blyfrie ammunisjonen Blue High Performance fra leverandøren BioAmmo. Materialet er laget av vismut, tinn, sink og aluminium.

Nytt blyfritt alternativ

EU sitt våtmarksforbud mot blyhagl kommer nærmere, uten at nye alternativer florerer. Ett unntak er spanske BioAmmo med sitt nye blyfrie haglmateriale.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

BioAmmo Blue er blant de mest miljøvennlige patronene på markedet nå. Ikke bare med sine komponenter av Biopolymer som brytes ned i terrenget, men også fordi haglene er blyfrie.

De er en blanding av vismut, tinn, sink og aluminium. Denne legeringen gir hagl som er relativt bløte, i alle fall sammenliknet andre blyfrie alternativer. Dessuten er metallblandingen rimelig.

Lette

De enkelte haglene virker runde og glatte, men er ikke så jevne som blyhagl. Derfor varierer diameteren innenfor en halv millimeter. De lar seg til en viss grad deformere omtrent som herdede blyhagl, men sprekker opp ved større maktbruk.

Haglene har en egenvekt på rundt 6 gram per cm3, noe som er lettere enn stål. Derfor rommer patronen bare 27 gram, og dette er en ganske lett ladning. Det er også nødvendig for å oppnå den høye farten som kreves for at lette hagl skal få nok anslagsenergi.

Egenvekten tilsier at en bør gå opp et par haglstørrelser i forhold til bly. Dermed er disse patronene med nummer 5 best egnet til vilt av rypestørrelse.

Hver patron rommer rundt 260 hagl. Til sammenlikning inneholder en rypepatron med 32 gram blyhagl i nummer 7 (ca. 2,5 mm) rundt 340 hagl. Haglkoppen minner om de som brukes i stålpatroner. 

Den er stiv og grov uten noen demping i bunnen. Haglenes lavere egenvekt tillater ikke sløsing med plassen. Patronene kan brukes i alle hagler. Det anbefales maks 1⁄2 trangboring for denne varianten med høy hastighet, «High Performance».

God dekning

Hastigheten på patronene var som lovet rundt 430 meter per sekund, og til og med litt over dette. Rekylen var likevel mild fordi ladningen er lett. Importøren anbefaler å bruke 1⁄2 choke med patronen, og det ga også de beste skuddbildene i min test.

Dekningstesten på 20 meter viste at BioAmmo Blue ga en sverm med diameter rundt 70 cm med 1⁄2 trangboring. Fordelingen av hagltreff var jevnt bra, kun med enkelte luker.

BioAmmo Blue er en rimelig patron som setter miljøet først. Med de bløte haglene unngås både rikosjetter og skade på skogbruksutstyr som er forbundet med stålhagl.

Den lave egenvekten reduserer rekkevidden og gir noe færre hagl, men dette tar patronen igjen som kortholdspatron med bedre spredning enn stålhagl.

BioAmmo Blue High Performance #5

Haglpatron kaliber 12/70 mm. Haglmateriale av vismut, tinn, sink og aluminium. Pakker à 25 patroner. Leveres også i en mildere «standard performance»-ladning for full trangboring.

Egenvekt: ca. 5,9 g pr. cm3

Haglevekt: 27 g

Diameter: 3,12 mm i snitt (nr. 5)

Antatt hagl: 260 pr. patron (nr. 5)

Hylse: 70 mm i plantebasert biopolymer med 17 mm høy base. haglkopp i samme nedbrytbare materiale.

Hastighet: 430 m/s

Pris: kr 8,36 pr. stk

Leverandør: Magne Landrø AS

Karakter: 5

Powered by Labrador CMS