Annonse

Test av Nitedals Rype Bismuth:

Test av Nitedals Rype Bismuth haglpatron.

God folkepatron uten bly

Bestefar jaktet med Nitedals haglpatroner. Det er ganske lenge siden disse ble laget i Nittedal, men et godt varemerke er gull verdt. Særlig når patronene er gode – og blyfrie.

Publisert Sist oppdatert

Nitedals Rype med vismuthagl lages i Spania av Nobel Sport. Patronen er bygget på vanlig vis med en støtabsorberende haglkopp i plast, plasthylse med 12 mm høy stålbase og stjernebretting i toppen.

Haglstørrelsen er oppgitt til US6, men ligger nærmere britisk nummer 6 med diameter på litt over 2,5 mm. Derfor kunne jeg også telle cirka 370 hagl, mot de 288 som er oppgitt på pakka. Etter mitt skjønn er dette bare en fordel under rypejakt, selv med vismut.

God spredning

Haglene er jevne og runde, og gir etter for press uten alvorlig fragmentering. Også vekten på haglladningene var svært jevn.

Prøveskutt på 20 meters hold med ¼ trangboring, ga patronene et svært jevnt skuddbilde med god dekning i hele svermen. Haglsørpa hadde en diameter på cirka 75 cm, som er en passe spredning for hele sesongen.

Fullgod erstatning

Jeg målte en gjennomsnittlig utgangshastighet på 390 meter per sekund, som er passe fart for en rypepatron. Pakka oppgir 405 m/s, men det er en marginal forskjell. Fornuftig hastighet og tunge, myke hagl gjør at disse patronene kan brukes også i hagla du aldri ville fyrt av en stålpatron i.

Nitedals Rype Bismuth er et godt kjøp, og en fullgod erstatning for blyhagl. Vismutpatroner koster mer enn blypatroner, men utgjør likevel bare en ørliten del av utgiftene per felte rype. Ikke begynn å regne på det!

Nitedals Rype Bismuth:

Haglpatron nummer 6 av vismut kaliber 12/70. Støtabsorberende haglkopp i plast, stjernebrettet plasthylse.

Ladning: 32 gram

Gjennomsnittshastighet: 390 m/s (oppgitt 405 m/s)

Hagldiameter: 2.5 mm

Leverandør: Norma AS, norma.as

Pris: kr 28,90 per stk.

Karakter: 5.5

Powered by Labrador CMS