Annonse

Test av Rottweil Copper Unlimited CU 12/70

Test av Rottweil Copper Unlimited CU 12/70.
Vi har testet kobberhaglene fra Rottweil, som er et mye bedre alternativ til fjelljakta enn stålhagl.

Kobber i haglkoppen

Blyfrie haglpatroner er nå påkrevet i de fleste jaktområder. Vi har testet en patron fra tyske Rottweil, med hagl i rent kobber.

Publisert Sist oppdatert

Kobberhagl har større tetthet enn stål, og dermed ikke den samme begrensningen med tanke på skyteavstand og virkning på viltet. Haglene er relativt bløte og lar seg presse flate med tang. 

Kobber har en egenvekt på nær 9 gram pr cm3, som plasserer materialet midt mellom stålhagl og vismuthagl. Det er derfor en fordel å gå opp en haglstørrelse i forhold til blystandarden.

Rottweil Copper Unlimited kaliber 12/70 har 34 grams ladning. Haglvekten hadde lite avvik mellom patronene. I haglstørrelse 2,75 mm/nummer 6 inneholder den ca. 310 hagl. Haglene er trillende runde og har svært jevn størrelse. 

Det er nok til å gi god tetthet i svermen for rypejakt.

Jevn sverm

Haglpatronene ga en utgangshastighet på 415 meter per sekund. Skutt med kvart trangboring fra en Beretta 686 på 20 meters hold, ga patronen en jevn sverm der særlig sentrum hadde god dekning. 

Diameteren på svermen var i overkant av 70 cm. Dette er et skuddbilde som samsvarer med litt trangtskytende blypatroner, og gjør den godt egnet som rypepatron gjennom sesongen.

Mindre rikosjettfare

Vær oppmerksom på at patronene bare kan brukes i hagler med 70 mm kammer, som er godkjent for stålhagl, eller liljemerket. De fleste moderne hagler holder denne standarden. 

Siden haglene er bløte, vil du kunne benytte full trangboring om ønskelig, selv om dette gir trange skuddbilder på normale hold.

Rottweil copper unlimited er et bedre alternativ enn stål til fjelljakt på grunn av redusert rikosjettfare, og skuddblidene var generelt jevnere enn med stål. Prisen ligger også nærmere vismutpatroner.

Rottweil Copper Unlimited CU 12/70

Haglpatron med kobberhagl. Stjernebrettet plasthylse og haglkopp i plast.

Ladning: 34 gram

Tetthet: 8,98 g/cm3

Culot: 22,5mm.

Pris: 36,90 pr stykk.

Leverandør: Norma AS

Karakter: 5,5

Powered by Labrador CMS