Annonse

Test av BioAmmo Lux

BioAmmo Lux og Lux Steel er jaktpatroner med nedbrytbare og klimanøytrale komponenter.

Plastfri patron med toppkarakter

Med bioammo kan du unngå plastforsøpling fra haglpatroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Spanske Bio Ammo lager nå haglpatroner for jakt, der både hylse og forladning (haglkopp) er av et nedbrytbart, plantebasert materiale. 

Forladningen blir mat for mikroorganismer, og nedbrytningen starter i det de kommer i kontakt med fuktig jord. I løpet av maks to år vil de være tilbake i næringskjeden uten giftige utslipp.

De er helt fossilfire og danner altså ikke mikroplast. Tomhylsene er fremdeles søppel, og skal ikke ligge igjen i terrenget. Men de kan kastes i restavfallet uten å belaste miljøet. 

I motsetning til papphylser tåler de litt vannsøl uten å svelle eller gå i oppløsning. Produsenten oppgir 5 års lagringstid under normale, tørre forhold.

God samvittighet

Patronene med stålhagl har en typisk, rein bøtteformet haglkopp uten støtabsorbsjon. 

Blypatronenes haglkopp har støtpute og større slisser i koppen. Derfor satte de også et videre skuddbilde enn stålpatronene. Jeg har jaktet med begge typene, men selvsagt for lite til å ha noen pålitelige tall.

I en Beretta 687 Silver Pigeon oppførte de seg som tilsvarende patroner i evig plast. Hastigheten på patronene var god. Over kronografen har jeg målt farten på 34 gram bly nr. 5 til 405 m/s to meter fra munningen.

Dekningen på 25 meter var 60 cm med ½ trangboring. Stålpatronene ga og 400 m/s for 32 gram nr. 5, og ca. 65 cm spredning med forbedret sylinder.

Den miljøbevisste jegeren som hittil har valgt patroner av papp med filtforladning, kan nå skyte plastkopper med god samvittighet. Om du i tillegg velger versjonen med stålhagl, vil miljøavtrykket fra patronene være redusert kun til karbonutslippet fra produksjonen.

BioAmmo Lux BL 34-50E og BioAmmo Lux Steel BLS32-50

Blypatronene fås med haglvekt fra 28 til 36 gram, og størrelse fra nr. 4 til 8, Stålpatronene i 28 til 34 gram i nr. 3 til 7. Forladning og patronhylse i plantebasert biopolymer som er gift- og fossilfrie.

Pris: BioAmmo Lux 12/70 34 g nr. 5: kr 8,64 pr. stk.

Pris: BioAmmo Lux Steel 12/70 32g nr. 5: kr 7,00 pr. stk.

Karakter: 6

Powered by Labrador CMS