Fiske

Reindyrket gjenutsettingsfiske er allerede forbudt i Norge, ifølge Mattilsynet. Foto: Atle Skjelde
Gjenutsetting:

Frontene skjerpes

Et reindyrket gjenutsettingsfiske er forbudt i Norge, mener Mattilsynet. Gjenutsettingsfiske er et kraftfullt forvaltningsverktøy, mener NJFF.
Sognefjorden er ikke bare hjem for sommerturister, men også spennende fiskeslag – som her, lange. Unn deg en dag med dyphavsfiske du også! Foto: Sondre H. Breian
Havfiske:

Kjør dypt i Sognefjorden

Det er fascinerende å slippe et agn ned på 200–400 meters dyp, uten å vite hva som kan bite på. Er det skate, lysing, lange – eller kanskje ei stor kveite?
Scener som dette var det mange av i Midt-Norge i sommer. Foto: Leif Stavmo.
Sesonganalysen:

Flomelvenes år

Mye regn og ideell vannføring sørget for partystemning gjennom store deler av laksesesongen i de små lakseelvene på Vestlandet – og i Orkla og Gaula.
Noen ganger er lite agn vel så effektivt for å få landet de største fiskene. Foto: Tommy Egra
Downsizing:

Når små agn gir stor fisk

«Store agn til stor fisk». Utsagnet holder vann, men nesten like ofte vil du kunne ha suksess med mindre agn, spesielt når de store fiskene ikke er i bettet. Og agnets størrelse kan være viktigere enn farge og fasong.
Miljødirektoratet:

– Langt igjen til miljømålene for Oslofjorden nås

Innsatsen for å bedre miljøet i Oslofjorden er trappet opp, men likevel er det mye som gjenstår før målene for en ren fjord blir nådd, sier Miljødirektoratet.
Mye tyder på at kysttorsken i sør både har økt i antall og størrelse, ifølge fiskeguide Ryan Marchese. Foto: Privat

– Mer kysttorsk enn på lenge

Sportsfiskere rapporterer om sterk økning av kysttorsk på Sørlandet. Gledelige nyheter, sier forsker, som oppfordrer til å innføre frivillig maksmål.
Omstridte flåter, garn og teiner. Men Numedalslågen, originalen i landets elvefamile, byr også på 12 km innbydende fluestrømmer i øvre deler. Brufoss er Østlandet laksesentrum til rimelige priser og et miljø med appell. Foto: Torgeir W. Skancke
Brufossfisket:

50 år for folk flest

Omstridte flåter, garn og teiner. Men Numedalslågen, originalen i landets elvefamile, byr også på 12 km innbydende fluestrømmer i øvre deler. Brufoss er Østlandets laksesentrum til rimelige priser og et miljø med appell.
Den rømte oppdrettslaksen i elvene stammer som regel fra nærområdet, ifølge årets rapport fra Havforskningsinstituttet (HI) om rømt oppdrettslaks i vassdrag. Foto: Atle Skjelde.

Lite oppdrettslaks i elvene

Av 178 vurderte laksevassdrag, har 140 vassdrag lave innslag av oppdrettslaks. Det viser tall fra Havforskningsinstituttets årlige rapport om rømt oppdrettslaks i vassdrag.
I en kronikk skriver forskere fra Havforskningsinstituttet at det må innføres flere verneområder uten fiske for å bygge opp økosystemer der både tareskogen og torsken kan trives igjen i Oslofjorden. Illustrasjonsfoto: iStockphoto

Vil ha bukt med overfiske

Forskere fra Havforskningsinstituttet etterlyser mer effektivt, marint vern for å bygge opp fiskebestandene.
I denne artikkelen får du gode råd om riktig fiske med wobbler. Foto: Sondre Breian
Dypdykk:

Slik fisker du med moderne wobbler

Under gunstige forhold, er en wobbler det ultimate agnet. Med variasjon i utstyr og med rett teknikk, er det duket for knallharde hogg fra mer enn bare laks og ørret.
13. juni, i sin 47. sesong (!) i Orkla, landet Alan Steinsvoll fra Mausund denne giganten på 23,6 kilo på Engmannvaldet. Alan brukte nærmere to timer på å temme kjempen, som trolig er tidenes Orklalaks. Foto: Privat.

Jubelsesong i mange lakseelver

Mye vann. Mye stor laks. Mye feit fisk. Sesongen har bydd på et suverent fiske i Trøndelag og i mange av elvene på Vestlandet.
Visste du at laksefiske i Tovdalselva er vel verdt turen? Dette og mye mer kan du lese boka «Laks og laksefiske på Sørlandet», som vår strålende kritikk i vår anmeldelse. Foto fra boka: Krogh Hansen
Bokanmeldelse:

Suveren veiviser til laksefiske på Sørlandet

Denne boka er obligatorisk litteratur for alle vil fiske laks på Sørlandet.
Å prøve å fiske alle gylteartene i løpet av én dag på Oslofjorden, kan være en gøy familieaktivitet. Godt smaker det også. Foto: Øystein Cock Rønning

Fest med fjesing og berggylte

Etter torskefredningen i Oslofjorden, er det tradisjonelle fisket etter torsk, sei og lyr en saga blott. Sjøørreten sliter, og det er langt mellom hver havabbor. Alternativ mat og moro, er fjesing, horngjel og berggylt. Vi må heller ikke glemme makrellen.
51 meter i finalen holdt til VM-gull for Tone C. Martinsen i favorittgreinen Laks lengde på Kvitåvatn i Tinn. Foto: Terje Christiansen.
VM i fluekasting:

Tone kapret gullet

Tone C. Martinsen fra Begna Flue- og Castingklubb i Valdres, ble torsdag verdensmester i øvelsen Laks lengde på Kvitåvatn med et kast på 51 meter.
Det kan være krevende å lande ei sprelsk kveite. En skikkelig landingskrok er til stor hjelp. Foto: Tommy Egra
Fiskertips:

Kveitefiskets hemmeligheter

Få andre arter langs kysten har skapt så drøye fiskehistorier og brukket flere fiskestenger enn kveita. Her forteller vi deg hvordan du lykkes.
Sommeren er høysesong for å fiske med tørrflue i de mange skogstjernene som byr på vak i vårt langstrakte land. Foto: Sondre H. Breian
Guide:

Slik fisker du med tørrflue i skogstjern

Flua lander silkemykt på vannspeilet tett på land, før den forsvinner i et elegant vak. Her er rådene for å komme i gang som tørrfluefisker.

Sider