Annonse

Flueskolen

Slik binder du en jignymfe

Selve fluemønsteret kan du variere så mye du vil. Her er det viktigste fluas gange og hvordan den formelig søker fisken på bunnen, som en overivrig fiskeand.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Denne nymfa har jeg bundet på en jig­krok, og gitt et tungstenhode. Det gir to fordeler; jig­kroken gjør at flua flyter med krokspissen opp. Den setter seg derfor ikke så lett fast når du fisker helt nede på bunnen.

Tungstenhodet gjør at flua synker fort ned til bunnen, der fisken som oftest står. Jeg liker fasetterte nymfehoder på grunn av hvordan de reflekterer lyset.

Når du fisker med dyptgående nymfer i elv, er det en god regel at flua skal være i kontakt med bunnen nå og da. Ellers fisker du ikke dypt nok.

1. Jeg har valgt å vise selve kroken som første bindesteg her, slik at du skal se hvordan en Jig-krok ser ut.
2. Ved å sette på et tungstenhode, vil kroken automatisk flyte opp ned. Med krokspissen pekende opp.
3. Start foran med bindetråden, og lag et fundament langs krokskaftet. Bind inn noen fasanhalefibre som hale.
4. Bind fasanhalefibrene ned langs hele krokskaftet. Dette bindesteget er ikke nødvendig for holdbarheten til haletrådene, men bare et bindeteknisk tips for at du skal få en jevn kropp på nymfen.
5. Bind inn 3–4 nye fasanhalefibrer helt fremst på flua, og fest de inn ved å surre bindetråden bakover mot halen. Legg på en dråpe lakk som fundament før du surrer kroppen, så slipper du at fibrene løsner etter en fisk eller to.
6. Surr kroppen til litt bak hodet. Fest inn med et par–tre harde runder med bindetråden.
7. Dubb litt Quick Descent Dubbing på tråden, og lag et framparti på flua. Bruk akkurat den dubbingen du vil, men denne er tung og litt shiny, og bidrar til litt ekstra vekt samt litt iøynefallende «glitter». Det viktigste er at kroppen ikke gir for mye oppdrift.
8. Børst gjerne ut litt fibre for å etterligne bein på nymfa. Men jo mindre volum du børster ut, jo fortere synker den.

Jig-nymfe

Krok: knapek JB, # 14
Hode: Fasettert tungstenhode, gull tråd: UnI 8/0, tan
Haler: Fasanhale-fibre
Kropp: Fasanhale-fibre
Thorax: Quick Descent Dubbing, brun

Powered by Labrador CMS