Annonse
Lyren er ikke kresen, men avlange gummijigger er blant favorittene. Her har det blitt tatt en svær en.
Lyren er ikke kresen, men avlange gummijigger er blant favorittene.

Fiskertips

Bli en lyrendreier

Lyren har lenge levd i skyggen av arter som kveite, torsk og sei, men nå oppdager stadig flere at vår langstrakte kyst byr på lyrfiske i toppklasse.

Publisert

Lyren har «reddet» mang en fisketur. De underbitte sprekingene med overdimensjonerte og kullsvarte øyne finner du nær sagt over alt. 

I takt med økt havtemperaturer og mer lyr lenger nord i landet, har også nordlendingene begynt å få øynene opp for denne gylne muskelbunten. 

Det er kanskje ikke så rart, for lyren er både artig å fiske og smaker fortreffelig. To andre vesentlige forhold som har bidratt til å «løfte» sportsfisket etter arten, er økt kunnskap og bruk av myke tobisimitasjoner.

Den komplette sportsfisk

Du kan få jevnt med fisk i god størrelse nær sagt uavhengig av fiskemetoder, enten du foretrekker fluefiske eller isfiske. Lyren kan fiskes fra brygga i urbane strøk, i skjærgården eller på grunntopper ut mot åpent hav. 

Dette er nok noe av forklaringen på at stadig flere nå vurderer lyren som noe i nærheten av en komplett art, i hvert fall sett med sportsfiskerøyne.

En lyrfiskers drøm er en lett og rask båt med kastedekk, godt ekkolodd og en elektronisk baugmontert motor.
En lyrfiskers drøm er en lett og rask båt med kastedekk, godt ekkolodd og en elektronisk baugmontert motor.

Landsdel og størrelse

Sesong og hva du kan forvente av fangst, avhenger av hvor i landet du fisker. Noen områder er særlig kjent for stor lyr. Dette er typisk i vest og nord, hvor det i høysesongen (vår og høst) er normalt å få eksemplarer på mellom 5 og 10 kilo. 

Kysten fra Agder i sør til Vesterålen i nord, regnes som den beste strekningen. Størrelsen på fisken øker i takt med breddegradene, men da går også antallet noe ned. 

I sør er tettheten høy, men snittstørrelsen nokså lav. I vest får du en god miks, mens det fra Trøndelag og nordover typisk vil være færre, men gjennomgående større fisk.

John Ivar Askvold er blant dem som har tilegnet seg solid kompetanse på fiske etter lyr. Det gir resultater som dette.
John Ivar Askvold er blant dem som har tilegnet seg solid kompetanse på fiske etter lyr. Det gir resultater som dette.

Fisk fra båt

I båt er ekkolodd en ubetinget fordel. Enten med sjøkart, eller i kombinasjon med en telefon eller nettbrett som har sjøkart med GPS-posisjoner.

Slik kan du finne vannlaget der lyren oppholder seg, enten du fisker vertikalt eller dorger fra båt. Lyren finner du oftest fra bunnen og opp til om lag halve fiskedypet.

Det fiskes sjelden aktivt etter store lyr dypere enn 50–60 meter – ei heller grunnere enn to meter. Det kan være svært effektivt å drifte langs en rygg eller gjennom et sund med god strøm.

Fisker du rundt en grunntopp, bør du sørge for å drifte fra toppen og mot dypere vann. Slik mister du mindre utstyr. Lyren elsker dessuten agn som faller nedover, så dette er en perfekt kombinasjon.

Skal du lure lyren med softbait, er det både effektivt og artig å fiske med lette og følsomme stenger. Her drilles en stor lyr over en grunne utenfor Bergen.
Skal du lure lyren med softbait, er det både effektivt og artig å fiske med lette og følsomme stenger. Her drilles en stor lyr over en grunne utenfor Bergen.

Lure lyrplasser

Lyren kan fiskes både fra land og fra båt. Men er du på jakt etter de store, kan du ikke surre rundt inne ved brygga eller farte rundt på måfå. 

Områder med mye strøm eller markante endringer i undervannslandskapet, er gode utgangspunkt. Omtrent enhver topp mot åpent hav eller store dyp holder lyr. Jo mer ekstremt, desto mer lyr.

Storlyren kan være glupsk, og går ikke av veien for å angripe røslige kveitejigger.
Storlyren kan være glupsk, og går ikke av veien for å angripe røslige kveitejigger.

Sør-Norge

Lyrfisket i sør er kraftig redusert i seinere år, men arten er fortsatt å regne med. Fra Lillesand og vestover er lyrfisket fortsatt svært bra, og det er gode muligheter for større eksemplarer opptil 6 -7 kg.

Vestlandet

Strekningen fra Haugesund og nordover til Møre og Romsdal, byr på noe av det beste og mest komplette lyrfisket i landet.

Her er mulighetene mange og bestanden solid. Området er svært variert og er det nærmeste vi kommer et eldorado for lyrfiskere.

Her er fisk fra 5 til 8 kilo ganske vanlig, ofte med innslag av enda større fisk. Det største problemet er at du kan få mye «forstyrrende» bifangst. Vil du ha stor fisk, bør du derfor velge store agn.

Midt-Norge

Kystområdene fra Møre og Romsdal til Trøndelag regnes også som svært attraktivt for lyrentusiaster.

Ikke minst er traktene rundt Molde, Kristiansund og Ålesund verdt å nevne. Her tas det mye fisk, og det er gode muligheter for eksemplarer opp mot 10 kilo.

Trøndelag leverer også stedvis godt, men det er litt lenger mellom godplassene.

Nordland

Er du først og fremst ute etter stor fisk, bør du vurdere å utforske Helgelandskysten. Tettheten er ikke som lenger sør, men når lyren først tar, venter en skikkelig fight.

Fisker du målrettet og oppsøker optimale lyrbiotoper (se rammer), øker sjansen for fangst av lyr i størrelse XL.

Fiskeguide Thomas Flem hos Actin Fishing i Ålesund med en smakebit på noe av det Mørekysten har å by på.
Fiskeguide Thomas Flem hos Actin Fishing i Ålesund med en smakebit på noe av det Mørekysten har å by på.

Fiske fra land

Fiske fra land kan også gi fine fangster, men her kan du ikke regne med å få de aller største eksemplarene.

Finner du områder med god dybde nær land eller dype og strømfylte sund, kan du likevel være heldig.

Agnfiske med surfutstyr, sluk eller jigg er ofte best. Fluefiskerne har også suksess med store fluer og synkesnører.

Lyren lar seg også friste av sand- og børstemarkimitasjoner. Prøv dem gjerne nær bunnen og i tareskog.
Lyren lar seg også friste av sand- og børstemarkimitasjoner. Prøv dem gjerne nær bunnen og i tareskog.

Sesong og utstyr:

  • Lyren biter omtrent alltid, men de store er lettest å få tidlig på våren og om høsten. Lyren tar villig både f lue, sluk, pilk, softbait og agn.
  • Enten du fisker fra båt eller fra land, har avlange, myke tobisimitasjoner (med eller uten stingerkrok) vist seg svært effektivt.
  • Klassisk båtfiske med avlang pilk (eventuelt kveitejigg) og to gummimark eller tobis-imitasjoner er også en giftig kombinasjon.
  • I sør er det lange tradisjoner for å dorge med gummimark og kobbersnøre på toppene. Dette gir fortsatt godt med fisk, mange har også suksess med dorging med wobblere, gjerne med en dypdykkende stangparavan.

  • Vi skal heller ikke glemme agnfiske fra land og båt. Krabbe, reke og sild- eller makrellstrimler leverer alltid.
  • For fluefiskerne er tobis-streamere med synkesnøre et godt valg.
Powered by Labrador CMS