Annonse

Guide || Kastekurs

Bli kompis med fluestanga

Starter du fluefiskerkarrieren med et kurs, slipper du å kaste bort tida …

Sola varmer godt, og et og annet insekt summer forbi. Glomma klukker dovent i bakgrunnen. På plenen foran Norsk Skogmuseum håndhilser Tore Litleré Rydgren på troppene. En gjeng håpefulle i alle aldre har dukket opp hos Elverum JFFs nybegynnerkurs i fluekasting.

– Akkurat sånn som vi tar hverandre i hendene når vi hilser, skal du holde fluestanga. Håndleddet skal være stivt, det er albuene og skuldrene som skal gjøre jobben, forklarer mannen mens han sluker kursdeltakernes hender i sine egne never i tur og orden.

Forklaringen fortsetter:

– Akselerasjon og stopp. Bak og fram. Akselerasjon og stopp. Tenk sviiisj og stopp inni hodet ditt. Får du en grisehale på lina, gjør du det feil.

I løpet av kurset som går over flere kvelder, loser han alle deltakerne gjennom både teori, tørrtrening på plenen og praktisk fluefiske.

Fint med ferskinger

Spør du et knippe kasteinstruktører om hva som kjennetegner de beste elevene, er svaret gjerne det samme, Rydgren intet unntak:

– Det aller beste er å ta et kurs så tidlig som mulig i fluefiskekarrieren. Da slipper vi å bruke tid på å avlære mange unoter. Når det er sagt, så er det håp for alle, sier han.

Sebastian Rønningen (13) er et eksempel på førstnevnte, mens far Lars Erik heller tilhører sistnevnte. Begge er godt fornøyd med å ha vært på kurs. Prikken over i-en blir at Sebastian lander sin første fisk på fluestang underveis i kurset. En fin liten harr, rett ut av Glomma.

– Det har blitt en del fisketurer siden, men akkurat nå er Sebastian mest gira på å lure gjedde med spinner. Jeg tror jeg må overtale instruktøren til å vise oss hvordan vi kan gjøre det med fluestanga isteden, sier far Rønningen humoristisk.

Instruktør Tore Litleré Rydgren er lidenskapelig fluefisker – og formidler.
Sebastian Rønningen (13) landet like godt sin første fisk tatt på fluestang i løpet av kastekurset.

Han er også leder av relativt nyopprettede Elverum Jeger- og Fiskerforening, og forteller at lokalforeningen har fått midler fra Sparebankstiftelsen til å kjøpe inn både vadere og fluebindeutstyr.

– Målet er å åpne dørene og senke terskelen for å starte med fluefiske. Disse kastekursene er en naturlig del av det, og en viktig del av arbeidet med å bygge et godt miljø for både unge og voksne, sier Lars Erik.

… du må kunne presentere flua slik at fisken har lyst til å spise den. Det hjelper ikke å ha den perfekte flua om den presenteres feil. Flua må framstå som troverdig mat for fisken.

Tore Rydgren

Grunnmuren

En av kursdeltakerne får litt vel mye grisehale. Rydgren er raskt på pletten for å veilede.

– Se her, så gjør vi det sammen, sier han med et smil og legger neven godt og stramt over hånda til Andreas Brenden.

Et par felles bevegelser seinere, så bukter lina fint gjennom lufta.

– Det er begrenset hvor langt du kommer med å få forklart hvordan et riktig kast skal være. Dette handler om muskelminne, du må lære deg å kjenne når det føles rett. Så snart det grunnleggende er på plass, handler det om å investere nok tid til å øve, sier Rydgren.

Kjedelig? Slett ikke. Ifølge den erfarne instruktøren vil de fleste oppleve det som lystbetont.

– Mange beskriver det som en form for meditasjon, det er absolutt noe i det, sier han.

– Hvor viktig er det egentlig å kunne kaste godt?

– Det er selve premisset for å lykkes som fluefisker. Du trenger ikke kunne alle typer kast og finurlige teknikker, men du må kunne presentere flua slik at fisken har lyst til å spise den. Det hjelper ikke å ha den perfekte flua om den presenteres feil. Flua må framstå som troverdig mat for fisken, sier Rydgren.

Å kunne kaste godt, handler om muskelminne. Men litt teori må til, særlig for å forstå hvilke kast som bør brukes når.
Mestringsfølelse skaper læring – så også på kastekurs.

De viktigste kastene

Disse kastene bør du kunne for å klare deg både på stille vann og i elva.

Overhodekast: Selve grunnkastet. Alle fluefiskere starter her, og kastet kommer til sin rett i svært mange situasjoner, særlig når du har god plass bak deg. Står du derimot på en tettgrodd elvebredd, setter du fort fast både flue og line i vegetasjonen med dette kastet.

Overhodekast med dobbelttrekk: Når du har kontroll på det grunnleggende overhodekastet, er neste steg å lære seg det snedige dobbelttrekket. Tenk at du skal fort inn og ut med lina både på veien framover og bakover. Formål er å få høyere linehastighet, som gir lengre rekkevidde på lina med mindre kraftbruk.

Rullekast: Til forskjell fra mange av de andre kastene i denne lista, holder du her flua på vannet helt til du lar lina fly. Teknikken er god å kunne når du står på en trang fiskeplass, og er absolutt nybegynnervennlig.

Presentasjonskast: Egentlig er ikke presentasjonskast et eget kast, men mer ulike teknikker for å avslutte kastet slik at flua legger seg riktig på vannet. En enkel tommelfingerregel er rett line på stille vann, på rennende vann ønsker vi ofte å legge en vinkel på strømmen eller slakk mellom stangtopp og flue.

Underhåndskast/speykast: Underhåndskast eller speykast står på pensum når du søker nye utfordringer som fluefisker. Det er egentlig en sekkebetegnelse for ulike typer vannkast som spey, snapt og snakeroll. Disse kastene er supre når du har tett vegetasjon bak deg, og lar deg fiske på plasser hvor du ikke kan bruke overhodekast. Slik får du presentert flua di på nye steder, eller som kaptein Kirk ville sagt; «to boldly go where no man has been before». Til forskjell fra det vanlige rullekastet, kan du nå mye lenger ut med disse kastene.

Skal du bli god til å kaste, kommer du ikke utenom mengdetrening. Trikset er å starte med et kurs slik at du får inn rett teknikk fra startgropa. Ellers riskikerer du fort å måtte avlære mye av det du har trent fram på egenhånd.

Hvor finner jeg kurs eller kastekvelder?

Det finnes flere tilbydere av ulike kastekurs, ikke minst mange av lokalforeningene i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF). Disse finner du enkelt i NJFFs aktivitetskalender

Også en del av de store fiskeutstyrsbutikkene tilbyr kurs, som f.eks. Vak Fluefiske i Oslo og Grønberg sport i Kristiansand.

Powered by Labrador CMS