Jakt

I praksis er det totalforbud mot bruk av blyammunisjon for haglejegere i Norge fra og mede 15.02.2023. Foto: Alexander Schindler
Blyforbud | 

Derfor er våtmarksforbudet et totalforbud

EU innfører nye regler for bruk av blyhagl i våtmark. Fordi «våtmark» defineres vidt, er det i praksis slutt på blyhagl i Norge.
Snart starter norgesmesterskapet i Nordisk jaktskyting i Hemnes. Foto: Vidar Nilsen
NM Nordisk:

Mesternes mester

21.- 22. mai går norgesmesterskapet i Nordisk jaktskyting av stabelen i Hemnes. Å kapre pokalen i denne grenen har mange likhetstrekk med TV-programmet «Mesternes mester».
Det er fastsatt en kvote på 7.000 kort på villrein på Hardangervidda i år. Halvparten av kortene er «valgfritt dyr», mens den andre halvparten er «voksen bukk over 2.5 år og eldre». Foto: Alexander Schindler

Slik blir villreinjakta på Hardangervidda i år

Villreinnemda har vedtatt både kvoter og vilkår for villreinjakta på Hardangervidda. Nå har Miljødirektoratet sendt ut forslag om tidligere jaktstart på høring.
Miljødirektoratet:

Vil ikke anmelde videre termisk bruk ved forsvarlig jakt

Miljødirektoratet sier i en uttalelse at de ikke vil anmelde jegere som bruker termisk utstyr frem til det foreligger klare regler for bruk av nattoptikk.
Rypejakt med stående fuglehund. Foto: Stian Stende.
Jaktkort:

Disse datoene kan du sikre deg gode jaktkort hos Inatur

Fikk du ikke tildelt jaktkort? Eller glemte å søke før fristen gikk ut? Her er datoene for når kortene legges ut for direktesalg.
Det står enda dårligere til med Hardangervidda villreinområdet enn det Miljødirektoratets ferske klassifisering viser, mener sekretær Svein Erik Lund i Hardangervidda Villreinutvalg. Foto: Alexander Schindler
Villreinutvalget:

– Det står enda dårligere til på vidda enn det rapporten viser

– Hardangervidda burde ikke vært rødt, det burde vært blodrødt, sier lederen i Hardangervidda Villreinutval.
Ingen av de ti nasjonale villreinområdene får klassifiseringen grønn etter kvalitetsnormen for villrein. Foto: Simon Åsheim
Miljødirektoratet slår alarm:

Seks av ti nasjonale villreinområder er i dårlig stand

Tilstanden for villreinen i Knutshø, Snøhetta, Rondane, Nordfjella, Hardangervidda og Setesdal Ryfylke når ikke målene regjeringen har satt.
Organisasjonen Noah klager norsk ulvefelling inn for Bernkonvensjonen. (Bildet er tatt under kontrollerte forhold). Foto: Torgeir W. Skancke
Noah:

Klager ulvefelling inn til Bernkonvensjonen

Noah har sendt klage til Bernkonvensjonen på lisensfellingen av ulv denne vinteren. Det er særlig fellingen utenfor ulvesonen organisasjonen er kritisk til.
Justisminister Emilie Enger Mehl og regjeringen bevilger 10 millioner kroner for raskere behandling av våpensøknader. Foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor
Justisdepartementet:

Bevilger 10 millioner for raskere våpensøknader

Jegere og skyttere har lenge måttet smøre seg med en god porsjon tålmodighet for få våpensøknader behandlet hos politiet. Nå legger regjeringen penger på bordet for å korte ned behandlingstiden.
De tre brødrene som ble dømt til fengsel og tap av jaktrett i fem år for ulovlig elgjakt, får en ny rettsak i Borgarting lagmannsrett for å vurdere straffeutmålingen. Illustrasjonsfoto: Torgeir W. Skancke

Ny runde i retten for ulovlig elgjakt

De tre brødrene som ble dømt til fengselsstraff og tap av jaktretten i Buskerud tingrett, får en ny runde i retten der straffeutmålingen skal vurderes.
Linda Heitmann er første kvinnelige leder i NJFF Finnmark. Foto: Privat
NJFF Finnmark:

Nybakt finnmarksleder ber myndighetene stille opp

Linda Heitmann er den første kvinnelige lederen i NJFF-Finnmark. Nå ber hun myndighetene om å hjelpe til for å bekjempe pukkellaks.
– Elgbanen er oppgradert. Nå gleder vi oss til mesterskapet, sier Rune Sævareid, leder av riflegruppa i Os JFL. Foto: Atle Skjelde
Skytemesterskap:

Klappet og klart for dobbelt NM

Ingen planer i fellesferien, sier du? Da er det bare å ta turen til NM Jaktfelt og NM Elgbaneskyting, som braker løs på Ulven skytefelt på Os ved Bergen i starten av juli.
Jakt & Fiske hadde en skrivefeil i vår forhåndsomtale av sommerend dobbelt-NM i jaktfelt. Bildet er fra NM Jaktfelt på Lygna i Gran i 2007.

Jakt & Fiske retter

Jakt&Fiske retter feil opplysning i forhåndsomtalen av dobbelt-NM i jaktfelt.
NJFF og Bondelaget:

Vil ha mer og bedre gåsejakt

Bestanden av grågås og kortnebbgås er fortsatt i vekst, og fører til økte beiteskader. Bondelaget håper flere jegere oppdager gjessenes verdi som matvilt. 

66 gauper felt i årets kvotejakt

66 gauper ble felt i forbindelse med kvotejakta. I tillegg ble ett dyr avlivet av dyrevelferdshensyn, ett påkjørt og ett funnet død av ukjent årsak.

Seljakt med tilbehør

Guro er i posisjon, kula flyr. Nærmere 40 steinkobber stuper i sjøen, ett dyr blir liggende. Bli med på seljakt, krabbefangst og eggsanking på Finnmarkskysten. Et eventyr som også er tilgjengelig for deg.

Sider