Jakt

Mats Holtmoen og over 50 andre lokale jegere reiser lørdag fra Odda til Geilo for å markere sin motstand mot håndteringen av skrantesjuka på Hardangervidda. Foto: Privat
Skrantesjuke:

Organiserer «opprørsbuss» til reinsmøte

Reinsjeger Mats Holtmoen og over 50 andre lokale jegere reiser til høstmøtet for viddareinen. Målet er å vise motstand mot håndteringen av CWD.
Skrantesjuke:

– Ekstra bukkeuttak er det minste av hardangerreinens bekymringer

Sekretæren i Hardangervidda villreinutval synes det er fint med lokalt engasjement, men mener lokale jegere og fjellstyrer må løfte blikket.
Nå kan du tjene inntil 2500 kroner på revejakta, forutsatt at du blir godkjent deltaker i Veterinærinstituttets overvåkingsprogram og leverer godkjente prøver å av tunge, lever og avføring. Foto: LexussK / iStockphoto

Nå kan du få inntil 2500 kroner for revejakta

Om du registrerer deg hos Veterinærinstituttet, kan du bidra i overvåkingen av parasitten dvergbendelorm – og tjene penger på revejakta.
Jakt- og fiskepodden:

Har nådd sin første million – og satser videre

Jakt- og fiskepoddens episoder har blitt spilt av totalt en million ganger siden 2018. Selv om podkasten fortsatt er langt unna «podtoppen» i Norge, har Statskog spennende planer for framtida.
Skrantesjuke:

Villreinemda saknar klare svar om CWD

Leiaren av villreinnemnda for Hardangervidda seier dyra allereie er i alt for dårleg forfatning. — Kritisk viktig at reinen får ro i vinter.
Det står enda dårligere til med Hardangervidda villreinområdet enn det Miljødirektoratets ferske klassifisering viser, mener sekretær Svein Erik Lund i Hardangervidda Villreinutvalg. Foto: Alexander Schindler
Skrantesjuke:

Vil ikke støtte viddajakt på vinterbukk

Lederen i Ullensvang fjellstyre er urolig for villreinens velferd dersom bukkeflokker på Hardangervidda skal skytes i vinter.
Regjeringen har bestilt en stortingsmelding om villrein. – Jeg håper meldingen på sikt bidrar til endringer i både lovverk og forvaltning, sier sekretæren i Hardangervidda villreinutval Svein Erik Lund.
Skrantesjuke på Hardangervidda:

– Hele CWD-situasjonen er pest eller kolera

Professor Atle Mysterud mener myndighetene er redde for konflikter når de vurderer valg av tiltak mot skrantesjuke på Hardangervidda. – En krevende balanse.
Det er fatta fleire positive forvaltingsvedtak for villreinen på Hardangervidda dei siste 50 åra, meiner innsendaren. Foto: Olav Strand/NINA
Skrantesjuke på Hardangervidda:

Anbefaler uttak av bukk i vinter

Miljødirektoratet og Mattilsynet anbefaler ytterligere tiltak for å hindre spredning av CWD, og vil skyte eldre reinsbukker i vinter.
Elgen har behov for variert beite gjennom året. Foto: Bjørnar Hansen
Beitegrunnlaget:

Roper varsku for elgen

Østlandsskogene er blitt betydelig fattigere på føde for elg og annet vilt, mener utmarksforvalter Ernst Rolf Østmoe. Han er sterkt bekymret over utviklingen.
Du har større sjanse for å treffe når det gjelder om du trener regelmessig på skytebanen. Jegertrap er et utmerket skyteprogram for alle som jakter med stående fuglehund. Foto: Torgeir W. Skancke

Rypejeger frifunnet etter jaktulykke

Høyesterett har besluttet å frifinne en rypejeger som ved et uhell traff jaktkameraten med haglkuler i Selbu i september 2021. Han trenger ikke betale forelegg.
Sterkest innvirkning på høstens kyllingproduksjon for røy og orrhøne var mengden av insektlarver og smågnagere, samt mengden av blåbær året før, viser forskningen fra Varaldskogen. Foto: Torgeir W. Skancke
Forskning:

Hva bestemmer kyllingproduksjonen?

40 års skogsfuglforskning på Varaldskogen har gitt oss noen svar.
A-Tec Optima 50 med rekyldemping er en fleksibel modulbasert demper for den allsidige jegeren. Foto: Olaf Schjøll
Test av A-Tec Optima 50:

A-TEC med rekylmodul

Siste skudd på stammen til A-TEC, lyddemperveteranen i Drøbak, er laget for fleksibel demping av både lyd og rekyl.
Mye tyder på at antall villvin i Norge er på vei ned.Områder som ennå ikke har hatt villsvin etablerer likevel grunneiersamarbeid. Foto: iStock/TT

– Tror villsvinstammen er under kontroll

Termiske siktemidler og nattopptikk pekes på som hovedgrunnen til at villsvinjakta langs svenskegrensa er blitt mer effektiv.
– Med Vidars bortgang har svært mange av oss mistet en alltid lyttende, humørfylt og reflekterende kamerat og kollega, skriver Tor Punsvik og Kjell Huseby i dette minneordet. Foto: Johan Trygve Solheim.
Minneord:

Til minne om Vidar Holthe

Tor Punsvik og Kjell Huseby har skrevet et minneord om Vidar Holthe (1946 - 2022).
Statskog har så godt som kjøpt Meraker Brug AS, en eiendom som utgjør over 90 prosent av Meråker kommune. – Resultatet blir mer tilgang på jakt og fiske for allmenheten, sier administrerende direktør Gunnar Lien i Statskog til Jakt & Fiske. Foto: Dag E. K

Slik vil Statskog drifte Meraker

Når Statskog etter alle solemerker overtar Meraker Brug AS, økes allmennhetens tilgang på jakt og fiske. Og dét trolig uten behov for arronderingssalg.
Fredrik Tobiassen røkter opp til tretti feller ukentlig året rundt. Foto: Jo Straube

Minkrydderen

I Bø i Vesterålen har en 17-åring sørget for at det nærmest er minkfritt.

Sider