Annonse
Lyddisiplin er kanskje det aller viktigste i elgskogen. Sitter du ellers godt på en post med litt overhøyde, og har børsa rimelig klar, ligger mye til rette for kontakt med dyr.

Guide

Slik får du elg på post

Det er en kjensgjerning at noen postjegere har større suksess enn andre. Det er ikke tilfeldig. Her er knepene som øker sjansen for å bli en «viltmagnet».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Det eneste du i realiteten kan gjøre noe med, er din egen adferd i terrenget. Dyras adferd har de brukt mange millioner år på å finslipe – for at du ikke skal lykkes. Det er dette din adferd skal trumfe.

Har du studert ørene til elgen? De kan minne om et sett radarer, som kan dreies i alle retninger. De fanger kontinuerlig opp lydbildet i en stor radius. Derfor er mest mulig lydløs framferd en avgjørende faktor om du skal lykkes som jeger.

Om du parkerer bilen i nærheten av posten, bør du være særdeles forsiktig når du lukker dørene, og ikke skramle med utstyr og børse. Ferden inn til posten bør foregå så lydløst som mulig. Å trenge seg gjennom et plantefelt eller plaske over bekker og blautmyrer, er dårlige ideer.

Også når du rigger deg til på post er det viktig med lyddisiplin. Glidelåser, klikkspenner og termoser har reddet mange elger.

Sørg for å sitte komfortabelt, det gjør det enklere å sitte i ro over tid. All stemmebruk er egentlig tabu. Mobiltelefonen skal være satt på lydløs, og enhver samtale kan vente. Også bruk av jaktradio bør begrenses.

Les også: Fire tips for gode treff

Bli gjerne enig med jaktlaget om koder for enkle svar, slik som to knepp i mikrofonen for ja, tre eller flere for nei. Bruk stemmen kun når viktige beskjeder er helt påkrevd.

Blir du sulten, kan det være lurt å vente med matpakka til en pause i jakta. Det samme med termosen og kaffen. Og fortsett å sitte stille selv om du mister trua, fort det er akkurat det elgen venter på. Den kan stå dørgende stille lenger enn du aner.

Elgen har et imponerende nesegrev, og tilsvareende luktesans.

Lukt

Nesegrevet til elgen har en imponerende lengde. Riktignok er det ypperlig til å varme opp tørr og kald luft i hardt klima, men det er også svært følsomt for lukter. Om du kan velge plassering av posten, så prøv gjerne å få litt overhøyde, slik at luktstrålene fra deg kanskje stryker over hodet på elgen.

Det optimale er om du sitter slik at vinden blåser fra samme retning som du antar at elgen vil komme. Dette er ikke alltid så lett, for bikkja skal jo gjerne jage av terrenget i motvind for å være effektiv. Du kan redusere din egen lukt ved å sitte i en fjellduk.

Noen fyrer bål for å kamuflere egen lukt, men effekten er omdiskutert. Overdreven bruk av parfyme og deodorant stinker bare verre. Klarer du å sitte helt stille, ventileres uansett mindre luft ut av jaktdressen.

Bli en postmester: Ti tips for bedre posteringsjakt

Kamuflasje

Det kan være en fordel ikke å være for iøynefallende på post. Da tenker jeg ikke på signalfarger, som elgen ikke oppfatter på samme måte som oss. Det godt utviklede nattesynet har gått på bekostning av fargesynet hos hjortevilt.

Forskning fra USA har vist at hjortevilt ikke reagerer på signalfarger i rødt eller oransje, da disse fargene ikke skilles fra bakgrunnsfargene i naturlige omgivelser.

Mørke klær mot en lys flate stikker seg imidlertid ut, slik som mørkegrønne klær mot lyse lavmatter. Det har likevel ingen hensikt å kle seg som et skautroll, for elgen plukker ikke så lett ut detaljer.

Bevegelse

Selv om elgens luktesans og hørselssans er bedre utviklet enn synet, er den svært god til å fange opp bevegelser, også i dårlig lys. Sitt derfor i ro med børsa mest mulig klar, slik at det ikke kreves omfattende gymnastikkøvelser for å få den i stilling.

Les også: Hva ser viltet?

Jo nærmere elgen er, desto saktere må du løfte, og vent helst til den passerer en treklynge eller annet som skjuler bevegelsen din.

Nå gjelder det å ikke lage lyd …

Sjette sans

Noen påstår at elgen har en sjette sans, og vil merke om du stirrer på den. Dette tror jeg er overdrevet, men det er ikke dumt å ha stor respekt for dyrets sanser. De er så skarpe at det i alle fall kan virke som om de har en slags intuisjon.

Tips: Lær elghund av en mester

For jegeren handler det i bunn og grunn om å være disiplinert og holde seg mest mulig i ro. Forsøk å gli inn i en slags meditativ, våken tilstand – mens du samtidig er oppmerksom på det som skjer rundt deg i skogen. Plutselig står den der.

Powered by Labrador CMS