Annonse
Der står han i kveldslyset, bukken du har pekt deg ut. Hvordan skal du lykkes med å felle ham? Her får du råd.

Guide

Slik feller du rådyrbukken i august

Brunsten styrer bukkens atferd – været dine muligheter til skuddsjanse. Her er tipsene som kan gi fall på hete augustdager.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

I 2019 var det rekordvarmt hele sommeren. I fjor hadde derimot store deler av Sør-Norge den kaldeste julimåneden på år og dag, kun unntaksvis med temperaturer over 20 grader.

Noen dager før bukkejaktstarten 10. august, kom imidlertid høytrykket, med dagtemperaturer på nærmere 30 grader.

Forsøk å lokke fram geita, og håp på at bukken følger hakk i hæl.

Vi har sittet på post med Glenn Espen Sparby (40) kvelden gjennom i varmen. Null respons på lokkefløyta på selveste generalposten, til tross for at feiing og heksering avslører at her nylig har vært hektisk brunstaktivitet.

Sparby legger ned mye tid i forberedelsene, og han har vanligvis god oversikt over bukkene på terrenget i Solør. Nå virker han en smule betenkt. Minimalt med bukkekontakt skal vise seg å bli melodien for langt flere enn Sparby disse augustdagene i 2020.

Rapporter fra bukkejegerne over store deler av Sør-Norge forteller om betydelig lavere aktivitet fra rådyras side.

Guide: Utstyret du trenger til bukkejakta

Den gjengse oppfatningen er at brunsten allerede er over når bukken er lovlig vilt, 10. august. Varmen er også en forklaring, omtrent som lite vann i lakseelva på seinsommeren. Rådyra tilbringer mesteparten av døgnets lyse timer i tette, svale skogholt.

Viltkameraet og store oppsparkede områder vitner om at det har vært stor brunstaktivitet – forut for bukkejaktstarten – 10. august.

Krevende lokking

Etter noen økter med stang ut, mener vår mann at Blækalia framstår som det sikreste kortet. Der har det gått ei geit med killinger hele sommeren.

– Går geita sammen med killingene, er det liten sjans for at hun er i høybrunst. Men bukken kan befinne seg like i nærheten. Jeg har sett den, men da våget jeg ikke å smyge innpå, på grunn av dårlig vind, forteller Glenn og fortsetter:

– Dessuten er det svært vanskelig å lokke inn en bukk som passer på geita si. Derfor bør du forsøke å lokke fram geita, og håpe bukken følger hakk i hæl.

Neste morgen er vi på plass, i god tid før det begynner å lysne. Glenn avleverer tre-fire kontaktlyder med fløyta, deretter et snaut kvarters opphold, før en ny serie.

Stortest: Dette er de beste lokkefløytene til bukkejakta

Morgenskodda er i ferd med å lette. Geita kommer rolig i jordekanten, alene, tilsynelatende helt upåvirket av lokken, før hun er vekk i den høye vegetasjonen. Det kommer aldri noen bukk.

Det kan alltid være verdt å spandere litt tid på ei enslig geit, spesielt om du vet at den har kalv. Denne dama brydde seg imidlertid ikke om rådyrlokken, og hadde heller ingen beiler på hjul.

Hets en bukk

Nytt terrengavsnitt, furuskog omgitt av grasjorder.

– Får vi ikke lokket til oss ei geit, kan vi kanskje prøve å hetse på oss en bukk, sier Glenn. Optimismen er åpenbart på plass igjen.

Vi smyger i vei iført joggesko med myke såler. Glenn rusker kraftig i noen småbusker idet vi nærmer oss posten. Formålet er å etterlikne en bukk som markerer. Er bukken i reviret, kan den innfinne seg for å sjekke ut denne utfordreren. Vi siger ned på hver vår stolsekk.

Bukken dukker opp på en liten lysning, 100 meter unna, tilsynelatende uten å være klar over oss. Flaks!

Pensum: Lær deg å bedømme bukkens alder – slik gjør du det

Glenn sender ut et kraftig brøl som får bukken til å fryse i steget. Et nytt brøl fra jegeren. Bukken ser ut til å ville gå videre, men to nye støt får den til å stoppe igjen, tydelig i villrede.

Brølingen kompletteres av noen kraftige spark i bakken og rykk i ei granbuske fra jegerens side. Bukken er tydelig usikker, men så kommer den! Langsom og forsiktig, før den kun noe titalls meter foran oss, i skjul av vegetasjonen gir seg tilkjenne, i form av et kraftig brøl.

Morgendugg i vegetasjonen gjør forholdene litt enklere når du skal forflytte deg lydløst i terrenget. akt.

Krevende og givende

Glenn venter noen sekunder før han svarer. Og får svar på tiltale, enda nærmere nå. Bukken er hele tiden i bevegelse, vi ser den i korte glimt i plantefeltet, men akkurat lenge nok til at Glenn mener at det er revirbukken han har hatt på viltkameraet tidligere i sommer.

Like etter får han det vinduet som trengs, og slipper kula. Bukken, en femtakker, ligger på skuddstedet.

Les også: God forberedelser gir bedre bukkejakt

– En brunstig bukk kan komme på det meste. En kompis lokket til seg tre bukker med ei dommerfløyte! Men det er alltid noe ekstra å lokke inn en bukk som tviler. Ung eller gammel. Denne er grei nok!

Ingen sekser, men Glenn Espen Sparby kan si seg fornøyd. Bukken var krevende å lure.

Brunsten

I brunsten er bukken aktiv hele døgnet. Straks geita er paret, vil hun gå tilbake til den normale døgnrytmen. Gradvis vil også bukkens brunstaktivitet avta, men den drøyer mer ut i tid enn hos geitene.

Ei geit som går sammen med kalven (e) er neppe i høybrunst. Men selv om geitene skulle være ferdige med brunsten, vil bukkene være på «hugget». I stedet for å lokke geiter, bør strategien dreies mot å hetse på bukken.

Når brunsten er tilbakelagt, vil både geiter og bukker falle til ro, spesielt om det er varmt i været. I jaktområdet vi besøkte i Solør sist høst, var det stor aktivitet i den kjølige perioden rett før jakta, og tilsvarende liten aktivitet da bukkejakta startet.

Alt tydet på at brunsten var uvanlig tidlig i Solør-traktene i fjor, og var over før bukkejakta startet, 10. august.

Etter regnet …

Rådyr er værsyke. På en varm sommerdag vil de konsentrere beitingen til morgenen, og ligge i skyggen på dagen. Og der kan de bli til det nærmer seg solnedgang.

Vindstille, tørt og varmt, gjør det nesten håpløst å bevege seg stille i terrenget. Men selv om augustdagene er varme, begynner nettene å bli kjølige. Morgenduggen kan være nok til at kvisten under foten er litt mer elastisk og ikke smeller som en kastanjett når du tråkker på den.

En svett jeger på post er en magnet for insekter. Enkelte postjegere benytter ulike former for myggnett mot insektplagen. Men det hemmer synsfeltet og er et hinder ved lokking.

Les også: Alt du må vite om bukkejakt

Ruskevær med regn og vind er bra smygevær, men i slikt vær er rådyra stasjonære og lokken bærer dårlig. Best forhold er gjerne når det klarner opp etter dager med regn. Da kan både bukk og geit være aktive også midt på dagen.

Lydløs framferd i terrenget betinger at du er rett skodd.

Se opp for flått

I deler av Sør- og Midt-Norge, fra kysten og noen mil inn i landet, må du kle flåtten ute. I praksis betyr dette tettsittende klær og stramming av buksene utenpå støvlene, slik at det blir mest mulig tett. Vel hjemme bør du ta en grundig kroppssjekk for å fjerne eventuelle flått. Sjekk under knehasene, i lysken og ellers plasser hvor sokkelinninger, klokke, m.v. strammer rundt huden.

Flåtten kan oppholde seg flere døgn i myke plagg. Flåttbitt kan føre til alvorlig sykdom om den ikke fjernes innen 24 timer.

Les også: Du trenger ikke være så redd for flåtten

Flåtten liker temperert, fuktig klima. En fordel med varmen under bukkejakta i 2020, var at det var betydelig mindre flått enn vanlig. Aldri så galt at det ikke er godt for noe!

Bukker som ser slik ut bør du håndtere med forsiktighet. Denne er full av flått i ulike utviklingsstadier. Illustrasjonsfoto.
Powered by Labrador CMS