Annonse

Guide

Bra forberedelser gir bedre bukkejakt

Bukkejegere kan gjerne deles i to kategorier: De som er ute etter å felle en rådyrbukk, og de som er ute etter å felle den bukken. Gode forberedelser på sommeren er uansett halve jobben.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Fra slutten av juni bør den dedikerte bukkejegeren bruke tid i terrenget. Da er bukketerritoriene veletablerte, og fram mot jaktstart 10. august blir både rådyrtråkk, markeringer og beiteområdene stadig tydeligere.

Her får du gode tips til hvordan du kan lykkes enda bedre med bukkejakta.

Lokking er et effektivt «våpen», men sitter ikke lokkelydene 100 prosent, er tiden moden for å finslipe de ulike lokkelydene. Men lokking kan være et tveegget sverd. Spesielt de eldre, erfarne bukkene (og det er disse mange er ute etter) lar seg ikke lure mange ganger, dersom lydene du slynger ut framstår direkte umusikalsk i bukkens ører.

Om mulig; sjekk derfor at lokkingen sitter – og helst et annet sted enn der du har tenkt å innfinne deg grytidlig 10. august.

Kartleggingen gjort

Når jakta nærmer seg, har du forhåpentlig en ide om hvilke bukker som befinner seg i ditt terrengavsnitt, og grensene mellom de ulike revirene. Du har kanskje bestemt deg for den bukken (mulig medalje), lokkingen fungerer, og ikke minst har du alternative poster og snikløyper, avhengig av rådende vindretning på premieredagen.

Du kan med fordel holde deg unna terrenget noen dager før jaktstart, og la den store roen senke seg …

Konger og knekter

Bukkene feier geviret allerede tidlig på våren. Etter den tid, markerer de største bukkene territorium. Ved å studere markeringene (feiemerker på mindre busker og trær og oppsparket vegetasjon), kan du i god tid før jakta danne deg et bra bilde av hvor stedets bukker ferdes.

De mest brukte markeringsplassene er ofte grensen mellom to territorier, og blir ekstra mye besøkt.

De første dagene i bukkejakta er det fremdeles en del brunst i bukkene. Da er det mulig å lokke på dem. Brunstaktiviteten avtar raskt, og kan være merkbart mindre allerede etter de første jaktdagene.

I tillegg til de revirhevdende bukkene, vil det også være ikke-territorielle bukker i området. Dette er ofte unge bukker som er på vei opp i hierarkiet, eller det kan være gamle bukker som har mistet tronen.

Geita og maten

Voksne geiter vil som regel gi en god pekepinn på hvor du bør satse ved jaktstart. Der geitene er, vil også bukken være!

Og det er her du bør postere/ lokke eller smyge; ikke ved markeringene, men ved beiteplassen. Kløverenger, blomsterenger og hogstflater i riktig alder, er slike hotspots.

Om geita holder seg nær matfatet, vil også bukken innfinne seg der. Har du funnet beiteplassen, er mye gjort!

En god håndkikkert er obligatorisk for inkarnerte bukkejegere.

Håndkikkerten er et must

Vi får 90 prosent av våre sanseinntrykk gjennom synet. En god håndkikkert er i så henseende et must i bukkejakta. En 8x56 er utmerket redskap (8x forstørrelse og linsediameter på 56 millimeter).

Vår evne til å se i mørket reduseres imidlertid med alderen. En jeger i 40-50-årene vil ikke kunne utnytte denne lysstyrken like godt som en ungdom, dvs. at en lettere kikkert i eksempelvis 8x48 vil gjøre samme nytten.

I de fleste tilfeller er det vanskelig å bedømme et rådyrgevir i felt. Å finne den største bukken blant flere utfordrere, krever ofte inngående studier med en god håndkikkert. Det er under slike «finstudier» du får betalt for ekstra skarphet og kontrast i den beste optikken.

En klassisk riflekikkert er 3-12x56. Kostbar, stor og tung. Heller ikke her vil den godt voksne jegeren få utnyttet lysstyrken like godt som en ungdom, og kan like gjerne velge et lettere kikkertsikte med objektivdiameter på 42 millimeter.

Du skal ikke mer en meteren over bakken, før utsikten blir betraktelig bedre. Men ser «tårnet» ditt slik ut, er det på tide å finne fram vater, hammer og sag! Et jakttårn bør plasseres i skogkanten, slik at du unngår å bli sittende i silhuett.

Kom deg opp i høyden!

Kommer du deg en meter eller to over bakken, i form av et jakttårn, får du en langt bedre utsikt i et flatt terreng, enn om du sitter på bakken. I tillegg gir det et mye tryggere kulefang.

Har du et jakttårn som begynner å få noen år på baken, bør du ta en sjekk på forsommeren, og påse at det fortsatt er sikkert og står stabilt.

Sørg også for skikkelig sittekomfort. Det er ingen grunn til å ikke sitte behagelig når man skal tilbringe både tre og fire timer på baken, ofte i flere dager.

Du kan med fordel kle jakttårnet med et kamuflasjenett. Råbukkens syn er ikke som en rovfugl, men rådyr ser bevegelser. Bak et kamuflasjenett er det større toleranse for bevegelser. Om mulig plasserer du tårnet slik at du har dekning i ryggen og silhuetter viskes ut.

Alternativet til et permanent jakttårn, eller et supplement, er å anskaffe en jaktstige i aluminium. Disse er lette, utstyrt med en liten plattform og en ramme, og enkle å flytte til eksempelvis nabojordet.

Stigen festes til en trestamme, og du kommer fort fire-fem meter over bakken.

Tid i et jakttårn er også en anledning til å få et bilde av hva som befinner seg av dyr i området, i forkant av jaktstart.

Rydd skytegater

Hvordan ser det ut rundt posten din? Hogstflater gror igjen og plutselig er vegetasjonen blitt så høy at bukken kan passere eller ha dekning som hindrer muligheten for et rent skudd.

En runde med ryddesaga i forkant av jakta er definitivt på sin plass – og du kan med fordel også rydde alternative skytegater. Timene det tar kan fort betale seg den dagen det er alvor, og er dessuten en fin anledning for en sosial samling i et jaktlag på våren/forsommeren.

Powered by Labrador CMS