Annonse

Dette er de mest populære jakthundene

Av de mest populære jakthundrasene, er det Jämthund som har hatt størst tilvekst av individer i 2022.
Av de mest populære jakthundrasene, er det Jämthund som har hatt størst tilvekst av individer i 2022.

Lurer du på hvilke jakthundraser som er mest populære, eller hvilke som øker mest i antall nyregistrerte valper? NKKs årlige statistikk gir svar.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Årlig publiserer Norsk Kennel Klub (NKK) statistikk som viser nyregistrerte hunder blant ulike raser. I 2021 var det stor økning i antall jakthunder, men i 2022 har antallet nyregistrerte individer gått ned.

Til tross for nedgangen på omtrent 5000 hunder, er 2022 det året med nest høyest antall nyregistrerte hunder i NKKs 125-åringe historie.

– De eksepsjonelt høye tallene i 2021 skyldtes koronaepidemien, som skapte stor etterspørsel etter valper. Selv om etterspørselen har sunket ettersom samfunnet har blitt normalisert, var det fortsatt svært mange registreringer i 2022, sier kommunikasjonsrådgiver Anne Livø Buvik i NKK.

Populære jakthunder 2022:

1. Golden retriever

2. Engelsk setter

3. Labrador retriever

4. Norsk elghund grå

5. Cocker spaniel

6. Finsk lapphund

7. Irsk setter

8. Jack russell terrier

9. Gordon setter

10. Jämthund

Golden på topp

På toppen av listen for populære jakthunder i 2022 runger rasen golden retriever. Livø Buvik presiserer at rasen er en populær familiehund, og at den har vært det i en årrekke.

– Det er en liten stamme med golden som er avla spesielt for jakt, men jeg kan tippe at dette kun dreier seg om kanskje ti prosent av rasen, sier hun.

Kommunikasjonsrådgiveren legger til at man tydelig kan se at nordmenns aktivitetsønske gjenspeile seg i topp ti lista over de mest populære hundene.

– Nordmenn liker å være ute, og man ser at de fleste velger en aktiv brukshund, sier Livø Buvik.

Populære jakthunder de siste årene

2022: Golden retriever

2021: Engelsk setter

2020: Golden retriever

2019: Labrador retriever

2018: Engelsk setter

2017: Norsk elghund grå

2016: Norsk elghund grå

2015: Norsk elghund grå

2014: Norsk elghund grå

Flere jagende spisshunder

Til tross for nedgangen hos de fleste rasene, er det to jakthundraser på NKKs årlige toppliste som hadde en positiv vekst i fjor. Jämthunden, som er en jagende spisshund, har økt med flest individer sett mot fjoråret, totalt med seks prosent. Like etter følger norsk elghund sort, med omtrent en og en halv prosent økning.

Norsk elghund sort
Norsk elghund sort

Leder i Norske Elghundklubbers Forbund Endre Stakkerud, kobler den sorte elghundens popularitetsoppgang med den økende bestanden av hjort.

– Forbundet har hatt en god vekst på sort elghund. Rasen brukes mye som bandhund og egner seg godt i hjorteterrenget på Vestlandet. Det har ført til at rasen har hatt en formidabel økning, sier Stakkerud.

Underdogs

Det er noen jakthundraser som skiller seg ut i rasestatestikken for fjoråret. Disse rasene har i utgangspunktet hatt få årlige nyregistreringer, men opplevde et stort hopp i tilveksten i 2022. Vorstehhund langhåret, østsibirsk laika og schillerstøver utmerker seg.

Leder i Norsk Vorstehhund klubb Roger Brenden, sier at klubben har opplevd økt popularitet på alle sine raser de siste årene.

– Klubben har hatt fremgang både i medlemsmasse og i prestasjon i 2022. For første gang ble det individuelt gull både i NM skog og NM høyfjell vinter, sier Brenden.

Han legger til at vorstehhundrasene er friske raser som viser allsidighet, og han tror derfor at Vorstehhund klubben og rasen også kommer til å hevde seg i årene fremover.

Powered by Labrador CMS