Annonse
Bildet viser en klassisk beagle, en meget populær jakthund i Norge. Les mer om denne jakthunden i vår rasevelger.
Beagle er en populær jakthund i Norge. Her kan du lese mer om rasens egenskaper og historie.

Jakthundguide || Kortbeinte, drivende hunder

Beagle

Den populære briten!

Publisert

Ser du på gamle jaktbilder fra Storbritannia, finner du gjerne et hel hundeflokk i følge med jegere til hest. Disse hundene er beaglens storebror, den såkalte foxhound. 

Det er blitt hevdet at beaglen stammer fra disse, avlet for å jakte hare sammen med jegeren til fots. Andre kilder har anført at beaglen trolig kom fra Hellas til Roma, og ble med romerne til Storbritannia under okkupasjonstiden.

Vilhelm I av England (han som fikk tilnavnet «Erobreren» og vant ved Hastings i 1066) og hans talbothund, er også blitt pekt på som mulig opphav til denne engelske jakthunden. Uansett; beaglen er trolig den eldste av våre harehunder og topper listen over de mest populære kortbeinte drivende hundene i Norge (NKK, 2023).

Moteløve

Godt gemytt og tiltalende utseende bidro trolig til at beaglen ble en motehund utover på 1960–70 tallet. Kan hende hadde tegneseriefiguren

Snoopy også noe skyld i populariteten. Gjennom 70-tallet lå registreringstallene jevnt over 1000 valper i året, og jaktegenskapene ble nedprioritert hos en del oppdrettere.

Dette har heldigvis endret seg, men vær obs på at rasen tidligere gjerne var delt inn i jaktlinjer og utstillingslinjer. Sjekk derfor linjene og slektas resultater på jaktprøve før du kjøper valp.

Fra å jakte opptil 40 hunder i flokk, «beagle pack», jakter beaglen nå alene. Derfor har man også jobbet mye for å få fram hunder med godt mål, som høres over lange avstander.

I Norge hører beagle til under Norske Harehundklubbers Forbund.

Trefarget

Beaglen er korthåret med en tett og værbestandig pels. Den vanligste fargen er trikolor med hvit, tan (brun) og sort, men flere fargekombinasjoner er lovlige. Haletippen skal være hvit.

Bildet av en beagle i profil.
Beagle er en jakthund som gjerne brukes til både rådyr- og harejakt. Den jager også rev om du ønsker det.

Vi gikk over til beagle da vi ønsket oss en mer allsidig jakthund

Hva sier entusiasten?

Kristin Bjølbakk fra Skogbygda har over 30 år bak seg som oppdretter av både boarderterrier og beagle.

– Vi gikk over til beagle da vi ønsket oss en mer allsidig jakthund, som kunne kombinere jakt på rådyr, hare og rev, og som krevde mindre pelsstell. Den eldste beaglen vår jakter «alt» utenom elg, også smårovvilt, sier Kristin Bjølbakk.

Yngstemann av de tre beaglene de nå har i hus, jakter bare hare.

– Det var et bevisst valg vi tok da hun var valp. Vi preget henne på hare, og sa nei til jakt på rådyr. Vi synes beaglen er grei å dressere, og trener dem på å lystre fløyten fra de er noen uker gamle. Da kan du også lykkes med å blåse inn hundene midt i et drev. En viktig grunn til at vi trives med beaglen, er at den ikke er så sta og hard i hodet, sier hun.

God av-knapp

Kristin bruker sine beagler i skogsterreng på Østlandet.

– Vi har hatt både langbeinte støvere og kortdrivende terriere. Beaglen ligger litt midt imellom. De har god jaktlyst, og må få brukt seg, for de kan bli ganske oppfinnsomme hvis de kjeder seg. Men når de bikker to år, får også disse en av-knapp innendørs.

– Er det nødvendig å skille mellom jaktbeagle og showbeagle?

– En funksjonell jakthund skal ha både utseende og funksjon, med en korrekt anatomi. Så mitt råd til valpekjøpere, er å se etter oppdrettere som utfører helsetester og har dokumenterte jaktegenskaper på både foreldre, søsken og slekt bakover i stamtavla, sier hun.

Kort om rasen

Familievennlig: Beaglen er en vennlig hund, som egner seg godt som kombinert jakt- og familiehund.

Aktivitetsbehov: En aktiv hund, med god av-knapp innomhus. Fordrer dog at den får utløp for energien i det daglige.

Samarbeid: Rasen er modig, aktiv, utholdende og bestemt. Tren kontakt fra valpen er liten. Beaglen er alltid glad!

Helse: Beagle er en frisk rase, men har enkelte utfordringer med AMS (Aseptisk Meningitt Syndrom), som er en hjernehinnebetennelse, og MLS (Musladin Luke Syndrom) som kan ramme hud, bein og knokler på hele hunden.

Registrerte valper hos NKK

År Antall
2023298
2022335
2021442
2020288
2019327

Powered by Labrador CMS