Annonse
Bildet viser en finsk støver, en god jakthund.

Den store støverguiden

Finsk støver

Finsk skal det være!

Publisert Sist oppdatert

Bakgrunnen til den finske støveren er brokete, og både hamiltonstøver, russisk kostromstøver, foxhound, harrier, kerry beagle og schweizerstøver skal være en del av miksen.

Utover på 1800-tallet ble det i Finland en økende interesse for å få fram en egen støvertype.

Hunden fra Kokemäki

Gullsmed Viktor E. Tammelin fra Pori (Björnebårg på svensk), hadde på 1870-tallet det kanskje mest merkbare grunnemnet til finskestøveren. I Kokemäki utenfor Turku (Åbo), fant Tammelin i 1873 hannhunden Hurtig, som kom til å bli benyttet mye i avl. 

Hannhunden var kraftig og staselig, 69 cm høy, med kort hårlag og av farge sølvgrå med svarte flekker. Da den finske kennelklubben så dagens lys i 1890, ble arbeidet enda mer målrettet. 

I 1932 ble den første rasestandarden for finsk støver satt, stamboken ble stengt i 1948.

Professor og kynolog Kalle Rikala anses å være hovedarkitekten bak dagens finsk støver.

Stabilt nivå

Den norske historien til rasen er ikke veldig lang. Fram til 1970-tallet var rasen lite utbredt, før den skjøt fart i årene 1972– 1975. Ruskåsen`s Raja bidro sterkt til populariteten, da denne og andre gode finner viste at rasen kunne gjøre det bra både på utstilling og jaktprøver.

Registreringstallene holdt seg ganske stabilt i mange år, og nådde sin topp i 1990, med 476 registrerte hunder. I seinere tid har registreringstallene gått nedover sammen med de andre støverne. I dag holder rasen seg på et stabilt godt nivå. 

På finsk heter den forresten suomenajokoira.

Hva sier entusiasten?

– En skikkelig finnestøverlos høres langt, det klinger i skogen! Skal du ha en bra jakthund, blir det ikke feil med finskestøver. Det er jaktlysta og evnen til å følge sporet som gjør at jeg sverger til rasen, forklarer Raymond Aronsen fra Østfold.

Prøvedommeren skaffet sin første finne etter å ha jaktet med en kamerat som hadde rasen.

– I mitt virke som dommer, ser jeg jo også at finsk støveren er i en klasse for seg. Dessuten har en typisk finsk støver et vennlig gemytt, og er lett å prege, understreker Raymond.

Han anbefaler å kontakte avlsrådet for rasen for å få hjelp til å finne riktige linjer.

Kort om rasen

En finsk støver liker å bruke både hodet og kroppen.

Familievennlig: Finskstøver er normalt en rolig og harmonisk hund å ha i hus. Rasen passer veldig godt for en aktiv familie som jakter.

Samarbeid: En finskstøver liker å få brukt både hodet og kroppen. Den setter pris på å få mentale oppgaver å bryne seg på, og går for å være lett å dressere.

Aktivitetsbehov: Rasen skal være selvstendig nok til at hunden kan jobbe alene i skogen. Hvor kontaktsøkende den er under jakta, avhenger av hvordan du trener. Rasen kan også bli en god ettersøkshund, sporhund eller narkotikahund.

Helse: Finsk støver er generelt en sunn rase, men det kan forekomme tilfeller av HD, epilepsi, hjertefeil, allergi, ataksi og kryptorkisme. Det er innført HD-sperre for avlshunder.

Registrerte valper hos NKK

År Antall
2023120
2022206
2021145
2020137
2019122

Powered by Labrador CMS