Annonse
Strihåret vorsteh er en hunderase med solid tilhengerskare i Norge.

Fuglehundguiden del II – De kontinentale rasene

Strihåret vorsteher

Rasen uten begrensninger.

Publisert Sist oppdatert

Flere kilder peker på den tyske friherren (en adelstittel som er synonym med «baron») Sigismund von Zedlitz und Neukirch som opphavet til rasen vi i dag kjenner som strihåret vorsteh. Han skal ha brukt de beste avlsdyrende fra både pudelpointer, tysk stikkelshår og griffon korthals. 

Sistnevnte stammer forøvrig fra nederlenderen Edvard Karel Korthals, som ifølge historiebøkene skal ha ført en rimelig drøy avlspolitikk. Alle hunder som ikke skulle brukes i avl, ble avlivet!

Den strihårede vorstehhunden har et mer robust hårlag enn sin korthårede slektning. Strihårsvarianten har riktignok sitt utspring fra den korthårede vorstehhunden, men raser som griffon, barbert, spinone og jaktpuddel er blitt brukt for å få fram den strihårede pelsen. I dag finnes det store variasjoner i pelskvalitet. Det er ønskelig at pelsen skal være kort og stri med god underull.

Human hund

Jakt med strihåret vorsteh.

Med sin bustete bart og strie pels var rasen velkjent for sin viltskarphet og uvurderlige evne til å legge ned skadet vilt uten å nøle. Kanskje skremmende for noen, men hensikten var å gjøre jakta så human som mulig.

Det spekuleres også i om vorstehhundens store vannpasjon og gode apportegenskaper kan knyttes opp til dette. En hund med sterkt ønske om å felle og bringe vilt til sin fører, vil også kunne strekke seg lenger for å apportere en flaksende gås i sivet – uansett forhold. 

Tyskerne ønsket en hund de alltid kunne stole på, både før og etter skuddet – vorstehhunden ble den ideelle jakthunden.

Strihåret vorstehhund egner seg spesielt godt i mindre jaktområder med god vilttetthet, da de jobber i god kontakt med sin fører. Likeså finnes det linjer som gjør det svært godt på høyfjellsprøver, med større søk og høyere fart. 

Hundene brukes som stående fuglehund i alle biotoper, samt som ettersøkshund.

Står for det meste

Et bredt spekter av viltarter synes å appellere til rasen, og den kan ta stand på alt fra fugl til rådyr og grevling. Noen bruker også strihårsvorsteheren til å spore etter elg eller til å støte ut hare, rådyr, hjort eller villsvin.

Ønsker du en stortgående stående fuglehund til høyfjellsjakt, bør du kjøpe valp etter slike linjer og trene deretter. Interessen for både rovvilt og klauvvilt vil nok rasen uansett bære med seg i større eller mindre grad. 

I dag beskrives rasen som svært lettdressert, klok og lojal. De er stabile familiehunder, og når du først har lært en vorstehhund noe, så sitter det.

PS: Det finnes også langhåret og stikkelshåret vorsteher.

Hva sier entusiasten?

Det finnes nok få andre som har like mye erfaring og fartstid med strihåret vorsteher som Birgit Westgård.

Hun har hatt intet mindre enn 30 individer mellom hendene. De har prydet pallen innen alt fra spor, rundering, blodspor og utstilling til jaktprøver både på høyfjell og i skogen.

Sammen med sin søster, Vigdis Nymark, ble hun i 2023 utnevnt som æresmedlem i Norsk Vorstehhundklubb for sin årelange innsats for klubben. Søsterene har gjort seg bemerket både som dommere, instruktører og raserepresentanter, og ikke minst har de utvist rikelig med raushet i møte med nybegynnere.

Finner viltet

– Vorstehhundene er gode viltfinnere under vanskelige forhold. Det kan ha med farten å gjøre. Får de en lukt i nesa, bremser de ned for så å ta det med ro før de spikrer fuglen. De evner å være «kloke i fugl», både forsiktige og fulle av mot. Mange gjør det svært godt på høyfjellsprøver både i NM og Derby. Det er likevel viktig å bevare den opprinnelige vorstehhunden med dens særegne størrelse, hårlag og jaktlyst, forklarer Westgård.

Lek i vei

Hun mener det er viktig å bygge en god relasjon gjennom lek og samarbeid tidlig.

– Tren og begynn grunnøvelser i rolige omgivelser. Strihåren er en allsidig og lettlært rase. De ser opp til eieren og ønsker sterkt å samarbeide. Ikke vær redd for å la den ta ut en hare selv om du primært jakter fugl!

Hun mener en såkalt høyfjellshund kan bli den beste blodsporhunden og motsatt, og anbefaler at man legger klare føringer for bruksområde/type jakt, og selvsagt velger linjer ut fra egenskaper man er ute etter.

– Du kan bruke den til akkurat det du vil, den sier ikke nei! Dæsken, du får en god hund om du legger ned litt arbeid i en vorsteher.

Kort om rasen

Familievennlig: Vorstehhunden er en svært aktiv rase som passer ypperlig som familiehund, såframt den får utløp for sin energi og jaktlyst. Vær oppmerksom på at rasen før i tiden ble brukt til å drepe villkatter. Det er sjelden problematisk med familiens katt, men noen individer kan være skarpe mot fremmede katter.

Aktivitetsnivå: Kan tidvis være mye hund, men legger du ned nok tid til dressurarbeid, får du en svært lojal jaktkamerat.

Samarbeid: Avlet for god kontakt med fører i søket. Fart og størrelse på søk har utviklet seg gjennom avl, men rasen er samarbeidsvillig og lettrent.

Helse: Generelt frisk rase. Noe forekomst av allergi de seineste årene. Noen få individer har vært bærere av von Willebrands sykdom i utlandet. Bærer bør ikke pares med en annen bærer. Ellers overvåkes bl.a. hofteleddsdysplasi (HD), epilepsi, osteochondrose, korsbåndskader, ektropion og entropion.

Registrerte valper hos NKK

År Antall
2023145
2022140
2021190
2020106
2019147

Powered by Labrador CMS