Annonse
Korthåret vorsteh, en elegant og effektiv jaktmaskin.

Fuglehundguiden del II – De kontinentale rasene

Korthåret vorsteher

Tyskeren som har kommet for å bli. 

Publisert

Også vorstehhunden, fra det tyske ordet «vorsteher» – en hund som «står foran», ble avlet fram som en allsidig jakthund etter at flere kunne jakte og haglgeværet tvang fram behovet for flere egenskaper hos jakthunden. 

Hundene skulle ta stand, spore og apportere vilt – uansett forhold.

Fra Spania til Tyskland

Det er noe usikkerhet rundt eksakt opphav, men trolig er rasen et resultat av tyngre jakthunder fra Spania krysset med viltsporhunder (bracker) i Tyskland. Seinere ble det blandet inn pointer for enda bedre nese, fart og lettere kroppsbygning.

Korthåret vorsteh.

Den spanske perdiguero de burgos sies å ha hatt stor innvirkning på den korthårede vorsteherens kroppsbygning og utseende. Også britiske pointere skal senere ha blitt blandet inn. 

Den første stamboken ble skrevet ned av Prins Albrecht av Solms-Braunfeld i 1897. Mannen spilte for øvrig også en nøkkelrolle for kynelogien (studiet av hunder og hunderaser) i tyskspråklige områder.

Rasen er populær blant både jegere og turfolk. De regnes som trygge familiehunder med mye personlighet, samtidig som dette er sterke og robuste hunder med en solid dose energi. De går for å være svært samarbeids- og lærevillige.

Fra skog til fjell

Før i tiden var vorstehhunden en typisk skogsfuglhund, men her til lands holder nå flere følge med de britiske stående fuglehundene på høyfjellsprøver. 

Den gode kontakten har de fortsatt, men for å være rimelig trygg på å få en hund tilpasset dine behov, er det viktig å velge valp fra de rette linjene.

Hundene mine jakter med meg og har en naturlig god kontakt. Selv kunne jeg ikke funnet en bedre jaktkompis enn en korthåret vorstehhund.

I dag avles det også på vorstehhunden som trekkhund, hvor jaktlige egenskaper i linjene ikke nødvendigvis prioriteres like høyt. Rasen er mye brukt til hundekjøring i konkurranseøyemed, fortrinnsvis da i Nordisk stil. 

Vorstehhunden har god fart og styrke, og er også ypperlig egnet til kløving.

Sjekk pelsen

Tross det korte hårlaget, er dette robuste hunder. Pelskvaliteten er dog varierende. Du bør se på foreldrenes hårlag. Sjekk også om de har hår på magen. Selv om vorstehhunden sjeldent sier nei til å jobbe, vil en god pels beskytte mot både kulde og kutt i skogen. 

Rasen har ofte god vannpasjon, høy apporteringslyst og rikelige mengder mot og vilje både på jakt og i hverdagen.

Hva sier entusiasten?

Lene Wang Rhoden har både breton, pointer, støver, malinois og to vorstehhunder i sin hundebukett. Den korthårede vorsteheren er likevel rasen i hennes hjerte.

– De er både førermyke, lærevillige og ønsker å tilfredsstille. De elsker apport, er veldig gode viltfinnere med en solid stand, tilpasser søket godt etter biotopen og har en god dose viltbegjær, forteller Lene.

– Naturlig apportør

– Apportlysten sitter i ryggraden. Jeg merker stor forskjell på fuglehunder hvor apporten må læres inn som en lydighetsøvelse, og vorsteherens naturlige apportlyst. Hundene strekker seg langt for å hente hjem viltet.

Før hun ble bitt av jaktbasillen, konkurrerte hun i både bruks og lydighet. I dag bruker hun hundene primært til fuglejakt, men påpeker samtidig at dette er en svært allsidig rase. Flere bruker dem også som ettersøkshunder.

– Vi har noe vi kaller «vorsteherforhold», der det er lite eller ingen vittring. Ved å spore etter fugl som har gått på bakken, finner hundene likevel fugl før de tar stand på ny. Dette blir sjelden satt pris på i prøvesammenheng, men samtidig har du mest sannsynlig en hund som både finner og spikrer fugl på dager der andre raser har problemer eller løper forbi fuglen. Dette er selvsagt individuelt, men dette gjør rasen til et svært godt valg for meg som jeger, sier Lene.

Samarbeidshund

Også hun trekker fram rasens gode samarbeidsevner:

– Mine hunder kan sende meg et lite blikk for å sjekke om de får lov å ta seg en god runde på et gitt sted i terrenget, eller om vi skal skifte retning. Hundene mine jakter med meg og har en god kontakt. Selv kunne jeg ikke funnet en bedre jaktkompis enn en korthåret vorstehhund.

Kort om rasen

Familievennlig: En svært aktiv rase som passer ypperlig som familiehund, såframt den får utløp for sin energi og jaktlyst. Vær oppmerksom på at rasen før i tiden ble brukt til å drepe villkatter. Det er sjelden problematisk med familiens katt, men noen individer kan være skarpe mot fremmede katter.

Aktivitetsnivå: Kan tidvis være «mye hund», men bruker du tilstrekkelig med tid på dressurarbeid, får du en svært lojal jaktkamerat. Vær oppmerksom på at noen linjer har mer lyd enn andre.

Samarbeid: Rasen er opprinnelig avlet for et søk med god kontakt og samarbeid med fører.

Helse: Generelt frisk rase. Noe forekomst av allergi de seineste årene. Ellers overvåkes blant annet hofteleddsdysplasi (HD), epilepsi, osteochondrose, korsbåndskader, ektropion og entropion.

Registrerte valper hos NKK

År Antall
2023129
2022246
2021275
2020231
2019203

Powered by Labrador CMS