Annonse
Weimaraneren er en stående fuglehund, og god til både rypejakt og sporarbeid.

Fuglehundguiden del II – De kontinentale rasene

Weimaraner

Den noble og særegne jakthunden.

Publisert Sist oppdatert

Med sin sølvgrå pels og gule øyne, er weimaraneren en rase som fascinerer mange. Rasens opphav er noe usikker, men det er trolig både blodhund og pointer i weimarenerens gener. Sikkert er i alle fall at storhertug Karl August von Sachsen-Weimar-Eisenach hadde liknende hunder ved sitt hoff i første tredjedel av 1800-tallet.

Ærværdig tysker

Det var i hovedsak rasens bruksegenskaper som ble vektlagt, før rasen rundt 1890 ble stambokført etter både bruksegenskaper og utseende. Weimaraneren er således den eldste av de tyske fuglehundrasene, som siden ikke har blitt krysset med andre raser.

Den grå tyskeren regnes for å ha solid standinstinkt og gode viltfinneregenskaper. Rasen jobber i god kontakt med sin fører. Weimaranerens allsidighet kommer gjerne til uttrykk gjennom god apport- og sporlyst, samt interesse for både fuglevilt og hårvilt. 

Den egner seg spesielt godt til skogsfugljakt, selv om det også finnes hunder som er blitt premiert på høyfjellsprøver i Norge. Flere er ettersøkshunder, og noen brukes som støtende hund på rådyr og elg.

Liker å trene

Weimaraneren kan være både vaktsom og reservert mot alt utenfor «flokken». Rasen er kjent for å ha en god blanding egenrådighet, stahet og enorm treningsglede.

Dette er en aktiv rase som passer til folk som er glad i å trene hund – helst på flere arenaer. «Den sølvgrå eminense» regnes som en følsom og klok hund, som du i dressurøyemed må finne den rette «nøkkelen» til.

Du kan med fordel være kreativ i måten du trener hund på. Rasen har iboende viltskarphet på lik linje med de andre tyske jakthundrasene.

I antall er weimaraneren en svært liten rase her til lands, men har større avlsbase i utlandet. Den finnes både i korthåret og langhåret variant, og det er kun hårlaget som skiller de to variantene. 

I Norge er det ikke lov å blande korthåret og langhåret weimaraner, selv om dette er godkjent i blant annet Sverige.

Hva sier entusiasten?

Weimaranerens allsidighet er det Eva Pedersen har verdsatt gjennom mange år. Hun har hatt både langhåret og korthåret weimaraner siden midten av 1970-tallet, trent bruks, lydighet og agility og deltatt på jaktprøver. Hun jobber også til daglig med jakthunder i Norsk Kennel Klub (NKK).

– Standegenskapene og viltfinneregenskapene i rasen er gode. De jobber veldig godt i vann og er alltid klare for å apportere. Dette er ikke en rase du kan ha som sofapynt, og du bør være glad i å trene hund, helst på flere arenaer, forteller Pedersen.

– Gode jakthunder

Weimaraneren er en rase som skal jobbe tett med fører. Ønsker du en hund som går større, bør du la hunden få erfaringer med fugl på lengre hold.

– Rasen har hatt en god utvikling, både intensitet og søksbredde er betydelig forbedret. Raseklubben har svært seriøse oppdrettere som har fått fram gode jakthunder. Det gjelder både kort- og langhåret weimaraner og slovakisk strihåret vorstehhund, sier hun.

Nybegynnertips

Er du nybegynner og nysgjerrig på en jakthund fra Weimar? Da anbefaler Pedersen at du satser på tispe.

– Ikke fordi hannhundene er vanskeligere å få til, men fordi hannhundene kan bli veldig store. De kan veie opptil noen og førti kilo, med skulderhøyde opptil 70 cm. Vær konsekvent, tydelig og befest et godt samarbeid tidlig, så vil du få en svært god familie- og jakthund.

Kort om rasen

Familievennlig: En noe vaktsom, men svært familiekjær rase.

Aktivitetsnivå: Dette er en rase med høyt aktivitetsnivå. Den bør få utløp for sine jaktlige egenskaper enten via jakt eller tilsvarende trening, som apport, søk, spor og andre mentale og fysiske oppgaver.

Samarbeid: Kan være egenrådig, men elsker samarbeid bare man trykker på de rette knappene.

Helse: Antall individer i Norge er såpass lavt at rasens helsetilstand ikke gir nok analysegrunnlag for rasen her hjemme. Regnes generelt som en frisk rase. Forekomst av hofteleddsdysplasi (HD) og pels- og hudlidelser kan forekomme. I utlandet har de også krav om øyelysning, grunnet noen tilfeller av øyelidelser.

Registrerte valper hos NKK, langhår

År Antall
20231
20229
2021-
2020-
2019-

Registrerte valper hos NKK, korthår

År Antall
202324
202214
20219
2020-
201912

Powered by Labrador CMS