Annonse
Jämthunden, gjerne bare kalt «jämten» eller «jämt», er en stor og langbeint løshund.
Jämthunden, gjerne bare kalt «jämten» eller «jämt», er en stor og langbeint løshund.

Elghundguiden

Jämthund

En langbeint svenske til norsk elgjakt?

Publisert Sist oppdatert

Jämthunden er en av Sveriges nasjonalraser, og den største av de nordiske jakthundrasene. Denne «bjørnehunden», kalt «jämt» eller «jämte» på folkemunne, har trolig aner fra det nordlige barskogbeltets store spisshundgruppe, med flere tusen år gamle røtter fra Sibir. 

I mer moderne tid har rasen hatt et fotfeste først og fremst i Härjedalen, Jämtland og Nord- Sverige.

Men den røslige svensken er også svært populær i Norge, selv om den helt fram til 1946 ble bedømt i samme eksteriørklasse som norsk elghund grå. Da fikk rasen egen standard, og avlsarbeidet ble intensivert.

Krigsveteran

Den svenske forfatteren og kunstneren Aksel Lindström startet oppdrett av rasen i 1930, og brukte jämter i hundespann for ambulansetjenesten da han bidro som frivillig under den finske vinterkrigen.

Suksessen herfra bidro til å styrke arbeidet med å bevare og utvikle jämthunden som egen rase. I dag er det Sverige og Finland som har de største oppdrettene på rasen i Norden.

Den store elghunden

Jämthunden er allsidig, men brukes mest som løshund på elg. Noen bruker den også på bjørn, gaupe og villsvin, eller som bandhund på rein. I Sverige kan jämthunden til og med stille til jaktprøve på villsvin eller bjørn.

Jämten er en utpreget løshund.
Selv om enkelte bruker jämthunden som bandhund, er rasen først og fremst en løshund i Norge.

Rasen er sterk, langbeint og utholdende, og egner seg for jakt i store og krevende skogsområder. Jämten skal likevel ha vett til å slippe elg som drar for langt ut, og la seg kalle inn fra både søk og los.

I beskrivelsen av rasen legges det vekt på at kroppen skal gi inntrykk av kraft og smidighet, samtidig som den ikke må bli for tung eller for langstrakt. Hunden skal tross alt tåle mange timers arbeid i terrenget.


Hva sier entusiasten?

– Jämthunden skal ha store søk og være utholdende, og det er ingen overdrivelse å si at dette er en rase med utpreget jaktlyst, sier Per Sollihagen på Vormsund i Akershus.

Selv holder han seg med flere typer elghunder, med legger ikke skjul på at hjertet banker litt ekstra for jämthunden.

– Jeg fikk min første jämt for 35 år siden. Rasen sto ikke veldig sterkt i Norge på den tiden, så jeg kjøpte min i Sverige. Tispa mi oppnådde gode resultater og ble en utmerket jakthund, sier han.

Kjenn hele hunden

Men jaktprøver sier ikke alt, mener Sollihagen. 

– Hunder som får gode premieringer på jaktprøver, er stort sett også bra til praktisk jakt, men dette gjelder ikke alltid. Du kan jo møte på en hund som gjør alt korrekt på prøvene, men som for eksempel er dårlig på kontakt og ikke blir med hjem om kvelden. Så du må vite mer om hele hunden og hvordan den oppfører seg. 

Jämthunden er en stor og sterk hunderase som brukes til løshundjakt på elg.
Jämthunden er en stor og sterk hunderase som brukes til løshundjakt på elg.

Selv førte han sin andre jämthund, Bamse (f. 1990), fram til både norsk, svensk og finsk jaktchampionat. Genene ble spredd til hele Norden, og er i dag representert i over 1400 stamtavlekombinasjoner fordelt på fire generasjoner.

– Ingen smyger

I egen avl satser Sollihagen på rendyrking av egenskaper, og da snakker vi løshundjakt.

– Hvis du vil at hunden skal være taus som bandhund, og lose som løshund, kan det fort bli forvirring, mener han.

Er du på utkikk etter jämthundvalp, har Sollihagen følgende råd:

– Se etter foreldre med godt dokumenterte jaktegenskaper. Se også på besteforeldre, onkler og tanter. Jo større andel med premiering, desto bedre. Antall jaktpremierte avkom i forhold til produserte valper, mener jeg bør ligge på 40 – 50 prosent. Og sjekk for HD, AD og øyesykdommer, anbefaler han.

Kort om rasen

Familievennlig: Jämthunden er først og fremst en jakthund, men regnes for å ha et stabilt og godt lynne, være rolig og kontaktsøkende.

Aktivitetsbehov: Rasen representerer styrke og utholdenhet, og har et stort aktivitetsbehov.

Samarbeid: Rasen har stor jaktlyst og høy grad av selvstendighet. Med riktig preging, har den også god kontakt med fører.

Helse: Jämthunden regnes for å være en svært frisk og sunn rase, med lav forekomst av hofteleddsdysplasi (HD) i forhold til andre elghundraser. Svenska Jämthundsklubben og Svenska Älghundklubben følger likevel med på forekomsten av epilepsi og magesekkvridning, samt perinealbrokk hos hannhunder.

Registrerte valper i Norge *

År Antall
2022473
2021443
2020291
2019443
2018320

* tabellen tar ikke høyde for hunder som importeres fra utlandet, og skiller ikke mellom de ulike linjene.

Powered by Labrador CMS