Annonse
Denne typen hund jager gjerne elgen, men passer du ikke på kan sauen også være interessant å løpe etter.
Denne typen hund jager gjerne elgen, men passer du ikke på kan sauen også være interessant å løpe etter.

Tema: Aversjonsdressur

Lær å motstå fristelsen

Det er lett å glemme at din nye, søte valp er i slekt med ulven. Men så snart den er i stand til å jakte, er den også i stand til å jage sau på beite.

Publisert

Derfor tilbys aversjonsdressur mot jaging av beitedyr i mange jeger- og fiskerforeninger over hele landet, fra mai til begynnelsen av september.

– Du bør ikke vente til hunden har hatt en opplevelse med sau eller andre beitedyr, sier instruktør Jørgen Kvandal i Rælingen jeger- og fiskerforening.

Full kontroll

Han tar imot hunder som skal trenes til ikke å jage sau den møter under jakt eller jaktprøver. Et dressurområde er vanligvis et innmarksbeite/jorde i kulturlandskap. 

I Rælingen består terrenget av et utmarksbeite i åpent skogsterreng, som skal likne på et typisk terreng hunden befinner seg i under jakt. 

I terrenget går det også ti sauer på beite, som tilhører en lokal sauebonde. Vanligvis er det en instruktør og en skriver som møter eier og hund før start. 

Grunnet størrelsen på skogsterrenget i Rælingen, har foreningen valgt å gardere seg med to ekstra instruktører ute i terrenget.

– Vi ønsker å ha full kontroll på situasjonen, sier Kvandal.

Ut på tur

Hunden får på seg strømhalsbåndet ved inngangen til terrenget. Etter at instruktøren har fått litt bakgrunn om hunden, for eksempel hvorvidt den har jaget sau tidligere, er det på tide å late som om hund og eier skal ut på en helt vanlig tur.

– Vi slipper hunden, slik at den får løpe fritt, så rusler vi rolig i retning av der sauene befinner seg, sier Kvandal.

– Ikke trøst hunden

Når hunden møter sauene, kan den enten la være å vise interesse, eller se på husdyrene som bytte.

– Hvis hunden jager bevisst etter sauene, får den et strømstøt med en gang, selv om den ikke har nådd fram til sauene. Da ser vi gjerne at hunden reagerer og kan klynke til. 

Hundeføreren skal forholde seg helt rolig, som om ingenting har skjedd. Du skal heller ikke trøste eller støtte hunden hvis den kommer tilbake til deg etter støtet. Dette skal være en hendelse mellom sauen og hunden. 

Hvis hunden etterpå holder god avstand til sauen, så avslutter vi. Det er som regel nok med ett støt for å holde hunden unna sauene, sier Kvandal.

– Hvordan fungerer strømhalsbåndet?

– Det sitter to elektroder på halsbåndet, plassert to centimeter fra hverandre. Strømmen går mellom disse og treffer muskelen i halsen på dette punktet. Det blir som et kraftig klyp eller en muskelsammentrekning, og er borte i det støtet er over. 

Vi funksjonstester halsbåndet før hver testdag gjennom sommeren, i tillegg testes det årlig hos leverandør.

Under all annen hundetrening vi driver med, er det positiv forsterkning som gjelder. Men akkurat når man vekker et urinstinkt som ligger i hunden, må vi være sikre på at det ikke skjer noen skade.

Strømhalsbåndene som benyttes blir jevnlig funksjonstestet. Dersom hunden jager sauene, får den et kort støt. De aller fleste hundene mister da lysten på å jage. Her klargjøres en tysk jaktterrier.
Strømhalsbåndene som benyttes blir jevnlig funksjonstestet. Dersom hunden jager sauene, får den et kort støt. De aller fleste hundene mister da lysten på å jage. Her klargjøres en tysk jaktterrier.

To omganger

Alle nye hunder og hunder som viser interesse for sauene, må gjennomføre en ny test etter minst to uker. Da kan du komme tilbake til samme sted, eller besøke et annet terreng med andre sauer, for å teste hunden under ulike forhold.

– Sauene på vårt beite rullerer, slik at det ikke er de samme sauene som møter hundene gjennom sommeren. Hvis hunden din ikke viser interesse for sauen ved andre testdag, altså at den ser at sauen er der, men likevel fortsetter med sitt, så får den sauerenhetsbeviset, sier Kvandal.

Bruk av dummy

Før du tar med hunden på aversjonsdressur, bør du bruke et dummyhalsbånd i to uker før testdagen og i en uke etterpå. Formålet er at hunden ikke skal assosiere strømstøtet med det nye halsbåndet, men med sauen.

– Du bruker et bredt halsbånd og taper fast et vanlig engangsbatteri av typen D (stort og rundt) til båndet, og sørger for at det sitter tett inntil halsen. 

Det er også mulig å bruke et GPS-halsbånd som har tilsvarende tyngde og fasong. Det setter du på hver gang dere skal ut, og tar det av når hunden er inne, sier Kvandal.

Må fornyes

I de fleste beiteområder i Norge, kreves det at hunder som skal på jakt har et sauerenhetsbevis. Mange grunneiere krever at beviset ikke er eldre enn to år. 

Noen steder kreves det at beviset fornyes hvert år. Renhetsbevis er også gjerne et krav for å kunne stille på bruksprøver for jakthunder.

– Er det fare for at lærdommen går i glemmeboka?

– Ja, det er det jo. Hunder er som mennesker, de er forskjellige. Den ene hunden min hadde beviset, men jaget likevel sau. Den andre hunden min viser null interesse etter at den fikk støt én gang. 

Er du usikker på hunden, selv om den har beviset i orden, kan det være lurt å teste hunden en gang til i et annet terreng, med andre sauer, så du får sjekket hunden i ulike situasjoner, sier Kvandal.

Nye hunder og hunder som viser interesse for sauene, testes i to omganger. Andre runde foregår gjerne på et annet beiteområde.
Nye hunder og hunder som viser interesse for sauene, testes i to omganger. Andre runde foregår gjerne på et annet beiteområde.

Er strøm nødvendig?

Hos Rælingen JFF blir sauebonden selv med sauene sine ut i terrenget der hundene testes.

– Det er en sikkerhet for at sauenes velferd blir ivaretatt. Er det for eksempel for varmt for dem, så avlyser vi. Dyrevelferden er tross alt det viktigste, sier instruktør Jørgen Kvandal. 

Jakthund- og viltkonsulent Olav Greivstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) har ansvaret for undervisningsopplegget i utdanningen av aversjonsinstruktører. Han understreker at også hundens velferd står i høysetet.

– Hundene utsettes for et millisekund med frykt, men kan til gjengjeld få løpe fritt og leve sitt naturlige liv etterpå. Det er også mange hunder som er til testing som aldri får strøm, fordi de ikke jager sau. Det er ingen hunder som får unødvendig strøm, forklarer Greivstad.

Ønsker forbud mot åpent salg

I dag er det tillatt for alle å kjøpe strømhalsbånd, selv om det er forbudt å bruke det. NJFF, Norske elghundklubbers forbund, Norske harehundklubbers forbund og Fuglehundklubbenes forbund, har fått dispensasjon til å utdanne instruktører som kan bruke strømhalsbånd i forbindelse med aversjonsdressur.

– Det er uheldig at strømhalsbånd kan omsettes fritt. Det burde vært forbudt. Dette er et verktøy til spesielle formål og ingen generell treningsmetode av hunder. 

Bruk av strømhalsbånd ved trening av hund er i utgangspunktet forbudt. Det er imidlertid gjort unntak for nødvendig aversjonsdressur mot jaging av beitedyr, tamrein og klovvilt når treningen utføres av instruktører med nødvendig kompetanse.
Bruk av strømhalsbånd ved trening av hund er i utgangspunktet forbudt. Det er imidlertid gjort unntak for nødvendig aversjonsdressur mot jaging av beitedyr, tamrein og klovvilt når treningen utføres av instruktører med nødvendig kompetanse.

At alle kan få tilgang til et slikt verktøy, er ikke bra for dyrevelferden, sier Greivstad.

Urinstinkt

Ifølge NJFF er det hvert år mellom 7000–10 000 hunder som går gjennom tester med aversjonsdressur, ledet av om lag 700 utdannede instruktører.

– Kunne man klart seg med godbiter og positiv forsterkning?

– Under all annen hundetrening vi driver med, er det positiv forsterkning som gjelder. Men akkurat når man vekker et urinstinkt som ligger i hunden, må vi være sikre på at det ikke skjer noen skade. 

Det må sauenæringen også være sikre på, når de slipper til jegere på sine eiendommer. Jeg tviler på om selv de beste hundetrenerne ville klart det uten strøm. 

I så fall ville det vært best med en test av hunden etterpå. Vi har foreløpig ikke sett det fungere i praksis, sier Greivstad.

– Bør man teste hunden selv og oppsøke sau etter å ha fått beviset?

– Nei, selv om du har et sauerenhetsbevis på hunden, skal du jo være hundens samarbeidspartner og kompis. Du skal spille hunden din god og hjelpe den å unngå situasjoner der den kan oppføre seg dårlig, sier Greivstad.

Sau og tamrein

Aversjonstrening av hund kan brukes for å forebygge jaging av beitedyr, tamrein og klovvilt.

For de fleste er det aktuelt med aversjonsdressur mot sau, men det finnes også tilbud om aversjonsdressur mot jaging av tamrein enkelte steder i landet.

Disse starter så tidlig som i februar.

Ny digital løsning

På aversjonsbevis.no kan du registrere hunden din før du møter opp, og få et elektronisk sauerenhetsbevis etterpå.

Norges jeger- og fiskerforbund har fått utviklet denne nye nasjonale løsningen, slik at både hundeeier og instruktør har kontroll på informasjonen om hunden og godkjenninger.

Før du melder deg på aversjonsdressur, registrerer du hunden din på aversjonsbevis.no. Her logger du inn med Vipps.

Du registrerer hundens navn, rase, farge, fødselsdato, registreringsnummer (NKK), ID nummer, om hunden har jaget sau eller bufe tidligere, og om den har vært på aversjonsdressur før.

Fleksibelt

Når hunden er registrert, går du inn på NJFFs aktivitetskalender og finner den foreningen og testdagen som passer for deg, og melder deg på.

Betaling gjøres ved påmelding eller ved oppmøte, avhengig av hva foreningen ønsker. Prisene kan variere fra ca. 250 til ca. 500 kroner pr. gang.

Med all nødvendig informasjon om hunden din på ett sted, kan du enkelt booke aversjonsdressur hvor du vil i landet, også når du er på sommerferie.

Når du møter opp, viser du bare fram hundens QR-kode, som ligger på din side på aversjonsbevis.no.

Har hunden deltatt på to testdager og fullført med positivt resultat, vil du også finne beviset i nettløsningen.

Sjekk

Før du melder deg på en test, kan du forhøre deg om foreningen gjennomfører aversjonen med digitalt bevis.

Per i dag (mars 2025) har ikke alle foreningene rukket å koble seg opp.

Dersom du får et papirbevis, kan du ta bilde av dette og sende til aversjon@njff.no, så blir det digitalisert og lagt inn på din profil, så lenge du har registrert hunden.

Foruten lokale jeger- og fiskerforeninger, har også noen raseklubber for jakthunder som tilbyr aversjonsdressur, koblet seg opp til den digitale løsningen. Sjekk om det gjelder for din raseklubb.

Powered by Labrador CMS