Annonse
Breton, en stående fuglehund fra Frankrike.

Fuglehundguiden del II – De kontinentale rasene

Breton

Den kvikke, lille jaktmaskinen.

Publisert Sist oppdatert

Selv om breton er den minste av de stående fuglehundene, bør den ikke undervurderes. Den strutter av jaktlyst, har et livlig sinn og er rask og «påskrudd».

 På halvøya Bretagne vest i Frankrike, ble det før i tiden benyttet støtende hunder av spanieltype på både rugde- og kaninjakt. Øysamfunnet var noe avskåret fra omverdenen. Da det kom engelskmenn på besøk med sine stående fuglehunder, ble disse ofte satt igjen på lokale kenneler etter endt jakt. 

Trolig ble hundene, samt welsh spaniels, paret med de lokale hundene på halvøya. Dette resulterte i en kvikk og livlig spanieltype med stor jaktlyst og standinstinkt.

Full fres!

Målet har vært å avle fram en kvadratisk, liten jeger. Bretonen har raske steg og kan vise til jaktcockerens hurtigheten i alt den foretar seg. Her får du en liten propell med mye energi, og mange individer har et søk som er like vidt som en engelsk setter. Er du litt fraværende og bedagelig anlagt, er dette kanskje ikke rasen for deg.

Mange foretrekker rasen på grunn av dens størrelse. Den tar liten plass, selv om det er mye hund i en liten kropp. Den krever mye mosjon, og trenger å få utløp for sin jaktlyst. Tross kortere bein enn sine andre stående slektninger, er dette en rase som tar seg godt fram i terrenget både høst og vinter. Vinterstid kan den lave vekta også være en fordel.

Sjekk linjene

Vær nøye med å sjekke jaktprøvestatistikken til både foreldredyr og søsken av foreldre om du vurderer en breton. Er de gode viltfinnere? Tar de vare på sjansen? Og hva med samarbeid?

Undersøk også om hundene er premiert på skog eller kun høyfjell for å velge riktige linjer til ditt behov. Knallharde linjer med enorm jaktlyst kan bli krevende for en nybegynner, men med grundige undersøkelser kan du finne drømmehunden!

Hva sier entusiasten?

Jan Bjarte Skrøppa har klatret i Førdes bratteste fjell siden han var liten, både med og uten hagle. Han har nå tre bretoner i hus og er blitt bitt av jaktprøvebasillen, i tillegg er han aktiv jeger.

– Selv om det er mye hund i liten kropp, tar de seg godt fram i terrenget. Ikke tenk at hundene er små og uskyldige. De har et enormt tempo og er noen snertne propeller med mye energi, forteller Skrøppa lattermildt.

Stort batteri

Han nevner at han har vært heldig med hundene sine, selv om det alltid ligger mye trening bak en god hund.

– Min erfaring er at de er gode viltfinnere, som er presise i fuglearbeidet. De har noen saftige reiser og tilpasser stort sett søket etter terrenget. Jeg har aldri opplevd at de går tomme, selv om dette så klart kan ha med både trening og hundens kroppsbygging å gjøre, forteller Skrøppa.

Varierer etter terreng

Hundene hans går vidt på fjellet, og innskrenker søket i skogen. Skrøppa mener dette handler om både genetikk og hvilke erfaringer du gir hunden. Et av hans beste råd er å lære seg å observere egen hund.

– Ha gjerne GPS på hunden, men legg den håndholdte enheten i sekken. Ikke gå på fjellet og tenk på hva du skal kjøpe til middag i morgen, men lær hunden å kjenne.

Skrøppa oppfordrer også til å besøke oppdretter for å se hvordan valpemor forholder seg til fremmende. Er det mye «lyd og styr» eller er det ei harmonisk tispe som er glad i folk og tar livet med ro?

– Vær også nøye med bakgrunnssjekk. Dokumenterte egenskaper er viktig. Styr unna kull der foreldredyra aldri er blitt brukt eller trent til jakt. Jeg har sett slike bli markedsført som «gode jakthunder», sier han.

Kort om rasen

Familievennlig: De fleste bretoner elsker å være sammen med folk – både voksne og barn. De tilpasser seg fort miljøet de vokser opp i og blir veldig knyttet til familien sin.

Aktivitetsnivå: Kvikk rase med høyt energinivå. Krever som de fleste andre stående fuglehundrasene mye mental og fysisk stimulering, samt å få utløp for sin store jaktlyst.

Samarbeid: Rasen er kjent for å samarbeide godt med fører, men kan tidvis bli noe egenrådig og gå vel stort. Finner du riktige linjer med godt standinstinkt og god jaktlyst, vil samarbeidet ofte gå enklere enn med individer med ekstrem jaktlyst.

Helse: Generelt frisk rase. Noe forekomst av hofteleddsdysplasi (HD). Transistional Vertebra (misdannelser i ryggraden), samt epilepsi overvåkes.

Registrerte valper i NKK

År Antall
2023188
2022304
2021389
2020184
2019215

Powered by Labrador CMS