Annonse
Kleiner münsterländer en allsidig stående fuglehund.

Fuglehundguiden del II – De kontinentale rasene

Kleiner münsterländer

Multiverktøy på fire bein.

Publisert Sist oppdatert

Det antas at kleiner münsterländer var kjent allerede på 1870 tallet som en langhåret vaktelhund på bygdene i Münsterland regionen i Tyskland. Hundene ble brukt til all slags jakt og hadde svært god luktesans og apportlyst. Kjente stammer fra nordtyske støverhunder, jakthunder som tok stand og krysninger med belgiske og franske spaniels ligger trolig til grunn for rasen.

Dobbelt opp

Uavhengig av hverandre, og gjennom tiår med avl, la Clements Heitman og Daniel Wolberg på begynnelsen av 1900-tallet det som skulle bli grunnlaget for rasen.

Heitman avlet på linjer som var lette, livlige og intelligente, samt halset etter byttet. Wolberg avlet derimot hunder som var grovere bygget, hadde lavere fart og en utmerket nese. I 1912 ble en hund fra Heitmans linjer paret med Wolbergs linjer, og kullet som ble født regnes som starten på dagens eksemplarer av rasen.

Til tross for at rasestandarden var uskreven gjennom mange år, taler mye for at det hele veien er blitt brukt gode jakthunder i avl i rasen. 

Dette har i dag resultert i en svært habil stående fuglehund, som kan skilte med godt standinstinkt, solide spor- og apportegenskaper og god viltfinnerevne. Enkelte linjer halser fortsatt under jakt.

Mange kleinere gjør det godt som kortdrivere på klauvvilt, som ettersøkshunder og som bandhunder.

Multiverktøyet

Siden rasen hadde sin entré her til lands rundt 1962, har den primært blitt brukt som stående fuglehund. De seinere årene har det blitt flere som også bruker hundene som kortdrivere etter klauvvilt, og som sporhunder til både ferskpor og ettersøk.

Siden 2017 kan også premieringer i tyske eller danske jaktprøver og utstillingsresultater gi avlsgodkjenning hos den norske raseklubben, i tillegg til norske resultater. 

Som hos flere av de andre kontinentale hundene i denne guiden, er derfor linjene noe delt mellom allsidig bruk og «reinavlet» jakt over stående fuglehund. Ha det i bakhodet for å velge riktig linjer til eget bruk.

Det finnes også en større münsterländer, naturlig nok kalt grosser münsterländer.

I skogen har jeg et godt fortrinn med denne rasen.

Hva sier entusiasten?

Det finnes knapt nok en jaktbar art Eirik Tranaas Vannebo og hundene hans ikke har jaktet på. Han har skutt hønsefugler, villrein, hjort, rådyr, dåhjort, rovvilt og villsvin for sine hunder. De er habile apportører og henter alt fra rev til kråkefugler. Han har deltatt på VJP i Tyskland hvor det legges vekt på rasens fullbruksegenskaper.

Fra stand til stålos

– I skogen har jeg et godt fortrinn med denne rasen. Hundene har et søk med god kontakt. Dette er hunder du ikke trenger GPS på. De kan gå fra stand til stålos på tiur, hvis fuglen setter seg i treet. Men samtidig klarer de å skille på oppgaver. Jeg har sett unghunder spore kilometervis etter villrein i steinura under jakta. Da enset den bare så vidt ryper som plutselig lettet like ved, og forsatte konsentrert på sporet, forteller han.

Vennebo beskriver rasen som byttebevisst med høy apporteringslyst og god sporfasthet. Byttebevisstheten kan iblant gjøre dressuren med ro i oppflukt noe utfordrende. Flere bruker hundene som ettersøkshunder.

Selv varierer han mellom å bruke dem som støtende hunder på hjortevilt, til overværssøk i bånd dersom han jakter alene.

Mange muligheter

Vennebo omtaler rasen som et typisk multiverktøy.

– Allsidigheten er både styrken og utfordringen til rasen. Det positive er at du får en allsidig hund dersom du er villig til å legge ned innsatsen som kreves. Det negative kan være at du kan få en hund som har bredere interessefelt enn du ønsker. Det er viktig å lære hundene skillet mellom ro og aktivitet, og hjelpe den med å skille på oppgaver. Når vi er på joggetur, skal det ikke jaktes selv om det dukker opp et rådyr. På post må de sitte stille uten å mase, forklarer Eirik.

Kort om rasen

Familievennlig: En god familiehund såframt den får utløp for sin jaktlyst. Enkelte linjer kan ha noe vaktinstinkt i seg. Går for å være svært familiekjære og sosiale.

Aktivitetsnivå: Dette er primært en jakthund, som har et relativt høyt aktivitetsnivå den trenger å få utløp for.

Samarbeid: Rasen er avlet for å jobbe i nært samarbeid med sin fører.

Helse: Generelt frisk rase både i Norge og i utlandet. Raseklubben oppfordrer til HD-røntgen. Ektopisk ureter, en sykdom der en eller begge urinledere ikke havner på rett sted i blæren, kartlegges av raseklubben.

Registrerte valper hos NKK

År Antall
2023109
202286
2021116
202091
201953

Powered by Labrador CMS