Annonse
Norsk elghund grå brukes både som løshund og bandhund på elgjakt. Her kan du lese mer om rasens opprinnelse og egenskaper.
Norsk elghund grå brukes både som løshund og bandhund på elgjakt. Her kan du lese mer om rasens opprinnelse og egenskaper.

Elghundguiden

Norsk elghund grå

Norges nasjonalhund har så visst noe for seg under elgjakta.

Publisert Sist oppdatert

Det er fristende å tenke at gråhunden stammer fra spisshundene til steinalderjegerne som befolket Skandinavia for 8 000–10 000 år siden. Ved Hornborgasjön i Västergötland i Sverige ble det funnet et fullstendig hundeskjelett som er ca. 9 000 år gammelt. Det skal ha hatt mange likhetstrekk med dagens norske elghund.

Det er også gjort funn av figurer på helleristninger fra bronsealderen som likner kvadratiske spisshunder, med ståører og krøllet hale.

Du kan bruke norsk elghund grå både som løshund og bandhund. Noen mener det er best å prege hunden på den ene jaktformen fremfor den andre, andre foretrekker en hund som mestrer begge jaktformene.
Du kan bruke norsk elghund grå både som løshund og bandhund. Noen mener det er best å prege hunden på den ene jaktformen fremfor den andre, andre foretrekker en hund som mestrer begge jaktformene.

Moderne rase

Ifølge Norsk Kennel Klub viser imidlertid nyere DNA-undersøkelser at den norske elghunden er en moderne rase, skapt gjennom selektiv avl på 1800- tallet. Gamle Bamse Gram er den eldste grå elghunden man kjenner til i rasens stamtre. Han ble innkjøpt fra Nord-Sverige i 1865 av konsul Jens Gram.

En annen kjenning er NUCH NJCH Baus, født 1985, som rakk å bli far til 454 valper før han døde 13,5 år gammel, i 1998.

Selv om den grå elghunden er Norges nasjonalhund, har vi utvekslet mye avlsmateriale over landegrensene i Norden, spesielt med Sverige. Norske elghundklubbers forbund jobber for størst mulig genetisk bredde, og oppfordrer flere til å delta på jaktprøver og utstillinger.

Hva du får ut av den enkelte hunden, avhenger mye av hvordan du trener den.

Ivrig jeger

Rasen har stor jaktlyst, er avlet for jakt på elg og annet storvilt, og brukes først og fremst som løshund på elg (og bjørn). Det betyr at hunden må være selvstendig og modig.

Den grå elghunden kan også preges til bruk som bandhund på elg, hjort og rein. I tillegg benyttes den som ettersøkshund.

Hva angår det jaktmessige, velger de fleste å dyrke enten løshund- eller bandhundegenskapene, men det er en rekke eksempler på at dette også lar seg kombinere.

Gråhunden er robust og energisk og takler mye vær og vind. Pelsen er utstyrt med tykk underull og rette dekkhår, og felles en til to ganger i året.


Hva sier entusiasten?

I Heradsbygd, sør for Elverum, finner vi gråhundentusiast Isak Halvorsen. Han har 20 års erfaring med rasen.

– Jeg startet å jakte elg som unggutt med elgjaktlaget i bygda, og kjøpte min første gråhund i 2004, sier Halvorsen.

Han er leder for avlsutvalget for norsk elghund grå og medlem av den lokale fallviltgruppa, med om lag 200 utrykninger i året.

– Allsidighet

Til nå har han eid og jaktet med sju egne gråhunder. Selv om han jakter med løshund selv, trekker han gjerne fram allsidigheten til sin yndlingsrase.

Norsk elghund grå er vår nasjonalhund.
Norsk elghund grå er vår nasjonalhund.

– De siste års resultater fra NM sier mye om hvorfor du skal velge en gråhund. Det er avholdt 16 NM i bandhund, i 12 av disse årene er vinneren en norsk elghund grå. Det er avholdt

NM løshund 15 ganger, også her har norsk elghund grå stått øverst på pallen 12 ganger.

Sine egne hunder bruker han til løshundjakt og ettersøk. Det stiller krav til både gode jaktegenskaper hos hunden, og evne til å samarbeide godt med fører.

– Kan brukes til alt

– Hva du får ut av den enkelte hunden, avhenger mye av hvordan du trener den. Men selvstendige hunder med stort mot og jaktlyst, vil kanskje egne seg best til løshundjakt. På samme måte vil de som er mindre selvstendige og gode på kommunikasjon fungere best som bandhund. Men gråhunden er egentlig generalisten som kan brukes til alt, den presterer utmerket i jakt på elg, villsvin, bjørn, hjort og rein. Gråhunden har også et godt gemytt og er lett å lese, sier han.

Kort om rasen

Familievennlig: Først og fremst en jakthund, som også er en trivelig familiehund.

Aktivitetsbehov: Gråhunden er energisk, har stort jaktinstinkt og krever mye mosjon. I tillegg til jakt, brukes den gjerne som ettersøkshund, turkamerat og kløvhund.

Samarbeid: Den grå elghunden er en svært selvstendig jakthund. Det er en egenskap som er helt nødvendig om den skal fungere som løshund i møte med en stor elg.

Helse: Regnes som en frisk rase uten store helsemessige utfordringer. Avlsutvalget jobber dog aktivt med utfordringer knyttet til hofteleddsdysplasi (HD), dvergvekst, grønn stær (glaukom) og nyresvikt.

Registrerte valper i Norge *

År Antall
2022863
2021968
2020811
2019734
2018767

* tabellen tar ikke høyde for hunder som importeres fra utlandet, og skiller ikke mellom de ulike linjene.

Powered by Labrador CMS