Jakthunder || Kortbeinte, drivende hunder
Drever
Jaktmaskinen fra Sverige.
Denne atleten stammer fra tyske dachsbracke (dachs og støvere), samt varianter fra Sveits og Danmark. Dreveren regnes likevel som en svensk rase. Her var det Nils Herman Ygberg som på 1930-40-tallet sørget for å utvikle rasen, og strategisk plassere valper hos de rette, innflytelsesrike jegerne.
Av hensyn til viltet
Ygberg så først og fremst et behov for en kortbeint hund som kunne erstatte de langbeinte støverne på rådyrjakt, for å ikke slite ut både viltet og hunden.
Den svenske dachsbrackeklubben ble stiftet, og ble til Svenska Dreverklubben i 1947. Rasen ble godkjent av FCI i 1953, og regnes i dag blant Sveriges nasjonalraser.
Jaktmaskin
Det tok ikke lang tid før rasen ble veldig populær i Sverige, med en topp i 1985 med 2600 registrerte drevere. Likevel klarte man å beholde valpene hos jegerstanden, og ivareta hundens jaktlyst. Dreveren er en fullblods jakthund, som kan søke over store områder. Farta er gjerne en bonus ved harejakt.
Slektskap og linjer går i dag på kryss og tvers i Norden, der valpekjøpere henter hunder fra Norge, Sverige og Finland. Samarbeidet mellom klubbene over landegrensene har blant annet som formål å skape bredde i avlsutvalget.
Pelsen er kort og tett, og fungerer i all slags nordisk vær. Dreveren finnes i alle farger i kombinasjon med hvitt.
Hva sier entusiasten?
Bjørn-Arild Aalborg er bosatt i Eidsvoll, tidligere leder i Norsk Dreverring, har vært jaktprøvedommer i Norge og Sverige i 20 år. Siden 1985 har han rukket å huse 20 drevere.
– Jeg bruker dreveren til jakt på rådyr, hjort og rev, men jeg har også skutt gaupe for rasen. Er hunden god på rev, så kan du også få til stålos på gaupe. Jager du unghunden inn på hare, får du en hund som er enda mer spornøye. Med en drever kan du jakte helt fram til jul, så sant det ikke kommer mer enn 30 centimeter snø, sier Aalborg.
Tenk stort
– Hva slags terreng egner seg best for dreveren?
– Jeg har brukt drever på hjortejakt i Telemark i 20 år, hvor topografien minner om bratt vestlandsnatur. Men jeg jakter også på Østlandet og i Sverige. Det bør være en viss størrelse på terrenget, gjerne noen tusen mål, så du har litt å gå på. Dreveren jager gjerne i 2–3 timer, og er nok den med mest jaktlyst av de kortbeinte, sier han.
– Hvordan er samarbeidet?
– Det kan lønne seg å starte treningen i et viltfattig område, slik at hunden kan modnes. Skal du kunne kalle inn en drever i full los, må du ha trent målretta innkalling fra den er valp, på korte avstander, sier han.
Ikke på latsiden
Dreveren er ingen sofahund.
– Du må like å være mye i skauen, og i jaktsesongen bør du kunne slippe to-tre ganger i uka. Dette er en hund som jager mye, der du kan få mange sjanser til skudd.
Aalborg har gjennom eget oppdrett sikret seg det som per i dag er det eneste avlsdiplomet i gull. Det favner tre generasjoner hunder. Han har følgende råd til valpekjøpere:
– Kontakt avlsrådet og få anbefalinger. Så sjekker du at mor og far er jaktpremierte, og at kullsøsken til mor og far er jaktpremierte. Så sjekker du minst to til tre generasjoner bakover. Ikke se så mye på enkeltindivider, se heller etter bredde, råder Aalborg.
Kort om rasen
Familievennlig: Dreveren er først og fremst en atletisk jakthund, som også passer som familiehund.
Aktivitetsbehov: Dette er en robust hund med høyt aktivitetsbehov. Den har stor jaktlyst, mye mot og god utholdenhet.
Samarbeid: Dreveren har mye motor og kan fort bli en «jaktmaskin». Den kan oppleves som litt stri, og du må trene på kontakt og samarbeid.
Helse: Hundene har jevnt over god helse, og har for eksempel ikke lenger krav om HD-røntgen. Avlsrådet har likevel fokus på sykdommer som lungeødem og hjertefeil.
Registrerte valper hos NKK
År | Antall |
2023 | 177 |
2022 | 264 |
2021 | 351 |
2020 | 259 |
2019 | 215 |