Annonse
Hamiltonstøver er en svensk jakthund til harejakt.

Den store støverguiden

Hamiltonstøver

Selveste unionshunden!

Publisert Sist oppdatert

Om du nå tenker på Jan Guillous actionhelt med samme navn, havner du i rett land, men hos feil opphavsmann. Det er altså ikke Carl Hamilton, men den den svenske kennelklubbens grunnlegger og ordfører jegermester grev Adolf Patrik Hamilton (1852–1910) som er navnefaren.

Rasen regnes som Sveriges nasjonalhund, og er også kjent som svensk støver og svensk foxhound. Grev Hamilton var en ivrig harejeger, og hans to hunder Pang og Stella var viktige avlshunder Disse hundene ble vist på en utstilling i 1886, og regnes som de første hamiltonstøverne.

Godt og blandet

Et målrettet avlsarbeid ble påbegynt i 1890-årene, før rasen fikk navnet sitt elleve år etter Hamiltons død i 1921. Stamboka ble derimot ikke lukket før i 1953.

I tillegg til avl på sine egne hunder, krysset Hamilton også inn mer eller mindre utdødde sørtyske og sveitsiske jakthundraser – i tillegg til harrier og engelsk foxhound.

Unionshunden

Man vet at forstmester Christian Frederik Glückstad Aubert i Sørkedalen hadde svenske støvere rundt 1890. Det samme hadde en av de viktigste politiske arkitektene for det moderne Norge; greve Johan Caspar Herman Wedel Jarlsberg. (Han bidro til utformingen av den norske grunnloven og var med ved undertegnelsen på Eidsvoll i 1814.)

Ut over på1900-tallet kom det flere svenske støvere til Norge, og flere norske oppdrettere gjorde seg bemerket med sine hunder.

Rundt andre verdenskrig var blant annet Trøndelag ett av områdene der hamiltonstøveren fikk sterkt fotfeste. Den dag i dag står hamiltonstøveren sterkt i bartefylket. I likhet med andre støverraser, har hamiltonstøveren hatt en nedgang siden slutten av 1900-tallet.

Hva sier entusiasten?

– Fatter’n jakta hare i alle år, så da falt det seg naturlig for meg også å begynne med harejakt, sier Kjell Ola Stubsveen.

Faren jaktet med dunker, en kompis med finsk støver. Men det var en annen rase som vant hans hjerte.

Flyttefot

– Jeg fikk beskjed om at jeg ikke fikk hund så lenge jeg bodde hjemme. Da jeg flyttet til Melhus på hybel, tok det ikke lang tid før jeg ble samboer med ei hamiltontispe. Jeg er ingen rasefantast, men dette er jo den peneste støveren å se på, sier han.

Stubsveen trekker fram rasens egenskaper både som familiehund og jakthund.

– Det viktigste for meg er at hunden jager, her er hamiltonstø

veren et ganske sikkert kort. I tillegg er dette en trivelig familiehund. Det har blitt ekstra viktig for meg etter at jeg fikk barn.

Glad i rev

Stubsveen mener rasen jevnt over er lite interessert i rådyr. Rev kan derimot være en fristelse.

– Hunden min er jaget inn på hare, og skulle være rein harehund. Da den var cirka tre år gammel, skjøt jeg ved en feiltakelse en rev som det viste seg at hunden hadde los på. Da var det gjort, forteller han.

Totalt har det blitt felt 30–40 rever og omtrent 50 harer for tispa, ifølge eieren. Nå er hun ti år gammel, og leitingen etter ny jakthund har så smått begynt.

– Jeg er veldig fristet til å satse på hamiltonstøver igjen.

Kort om rasen

Familievennlig: En vennlig og folkekjær hund. En del individer kan imidlertid ha lav toleranse for andre hunder av samme kjønn. Hamiltonstøveren er en sosial hund som liker å delta i familieaktiviteter.

Aktivitetsbehov: Setter pris på enhver mulighet til å brenne av litt energi. Selv om de er lykkelige inne, er dette en aktiv hund som krever hyppig og mye mosjon for å trives.

Samarbeid: Hamiltonstøveren er alltid ivrig etter å lære nye ting og utforske nye steder. Denne rasen regnes for å være kanskje den enkleste støverrasen å få rådyrrein. Rasen kan være litt sta, og lydighetstrening bør starte tidlig.

Helse: Rasen er kjent for gode nerver og robust helse. HD, øyesykdommer, hjerteproblemer og kryptorkisme er dog beskrevet i rasen.

Registrerte valper hos NKK

År Antall
202331
202248
202173
202062
201946

Powered by Labrador CMS