Annonse

Skogsfugljakt – tips og triks

La rypejegerne holde på med sitt, skogsfugljakta har sin egen sjarm! Her får du gode råd for å lykkes både med og uten hund.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

10. september markerer startskuddet for skogsfugljakta i Norge, en jaktform som i fjor resulterte i 27.610 innrapporterte felte fugler.

Noen liker å jakte på støkk uten hund, mens det for andre nettopp er samarbeidet med hunden som gir den store opplevelsen, enten man jakter med stående, skjellende eller støtende hund.

La oss heller ikke glemme toppjakta, som har sin trofaste tilhengerskare når snøen har lagt seg og storfugl og orrfugl søker opp i tretoppene på matsøk. Her har vi samlet våre beste artikler for å gi deg en introduksjon til skogsfugljakta.

Hvordan skal du lykkes?

Spør du hundre skogsfugljegere, får du trolig like mange svar. Sikkert er det i alle fall at du bør kjenne hagla di ut og inn og ut. Det kan tidvis være langt mellom skuddsjansene, og når de først kommer, har du sjelden god tid.

Du kan med fordel droppe børsereimen, og heller være på hugget hele tiden mens du går. 

Går du med hund, må du stole på den firbente og gi den nok tid til å jobbe. 

Går du uten hund, kan du med fordel gå som reven. Vims hit og dit, og stopp ofte.

Vær ekstra på vakt i det øyeblikket du bikker over kammer og koller i terrenget. Har du flaks, letter fuglen i det du når toppen. Husk også at en kraftig tiur noen ganger trenger litt tid på å komme seg ut av ei tette. 

Spurt fram, vær konsentrert, så kanskje du kroner dagen med tiurfall.

Kjenn fuglene

Litt artskunnskap er heller ikke feil. Storfuglen liker seg godt i gran -og furudominert blandingsskog med koller, myrer og bekker. Særlig om det er mye bær, bør du være på alerten

Orrfuglen trives derimot godt i litt yngre barskog og blandingsskog med innslag av bjørk. Et typisk orrfuglterreng er gjerne oppstykket av myrdrag, hogstflater og lysninger

De fleste klarer å skille orrfugl fra storfugl, selv om røy og orrhøne kan være like uten å kunne sammenligne størrelse. Men klarer du å skille ung og gammel tiuer? 

Vi har laget en enkel guide som hjelper deg med å skille skogsfuglene fra hverandre.

Frodig gammelskog med mye blåbær, spredte innslag av bjørk og enkelte hogstflater med tyttebær. Vilhelmina byr på milevis med vidstrakte skoger. Et utstrakt skogsveinett gjør området greit tilgjengelig.

Med hund eller ei?

Den vanligste jaktformen på skogsfugl med hund, er nok bruk av stående fuglehund. Men har teknologien tatt overhånd? Kai Daniel Korsmo mener det er gode grunner for å utstyre hunden med bjelle på halsbåndet istedenfor.

Les mer: Når bjellene stanser for deg

Dessuten finnes det andre måter å bruke hund på skogsfugljakt. En spets skal få skogsfuglen opp i trærne, der «holdes» fuglen ved at hunden loser/skjeller, slik at jegeren kan smyge seg innpå. At det har noe for seg, er det liten tvil om. Nylig ble Tom Lunds Boss «Årets jakthund 2022», en norrbottenspets som har gjort det særdeles godt på jaktprøver.

Og Lund er ikke alene. Vi har vært med Roy Vebjørn Kveliaunet på tur, som ivrig deler sine erfaringer fra jakt med en treskjeller.

Bli en støkkmester

Meningene om hvordan du lykkes best mulig på støkkjakt etter skogsfugl, er mange.

Vi har snakket med en tiurmester på Finnskogen som villig deler sine ti tips for god støkkjakt på tiur. Ett av dem er å droppe sekken.

Lær mer: Støkkjakttips fra en mesternes mester

Hvordan skal du trene?

Silje Skattebo er en av landets beste hagleskyttere. Hun kan varmt anbefale skogsfugljegere å skyte leirduesti og sporting.

– Du må bruke hodet annerledes enn på trap. Her er det ulike vinkler, avstander og hastigheter. Jeg har lært meg til å lese situasjonene bedre, og tror det også har gjort meg til en bedre jeger, sier hun.

Sammen med moren May Skattebo har hun flere gode råd til landets skogsfugljegere.

På tallerken

Plutselig står du der med en skogsfugl i neven. Hva skal du gjøre videre for å foredle denne ressursen til et velsmakende måltid?

Orrfugl er en mager fugl, og en råvare som fortjener smør og fløte for å skinne. Pass på så stoppe stekingen tidsnok. Vår matskribent Tommy Østhagen slår et slag for det enkle og ujålete.

Oppskrift: Orrhane med hakket hjerte og brokkoli

Forresten overhørte vi nylig vinneren av «Årets jakthund 2022» snakke varmt om tartar av ung orrhøne! Et lite jerpebryst er heller ikke å forakte.

Triks for topptiur

Så var den her, vinteren. Og tiueren har for lengst trukket opp i tretoppene. For enkelte er dette en magisk tid på året som byr på helt unike jaktopplevelser mens man glir stille inn gjennom snøkledde skoger.

Du bør være i god fysisk form for å lykkes med denne jaktformen. Kom deg tidlig ut, spenn på skiene og gli av sted. Gode jakttider er tidlig morgen og sen ettermiddag, særlig når det er kaldt og mye snø.

Flere råd: 12 tips til toppjakta

I Norge slutter skogsfugljakta 23. desember. Men det er mange nordmenn som reiser over grensa for å strekke sesongen ut januar. Uansett om du jakter i inn- eller utland, er det viktig å bruke kikkerten flittig, og ikke forhaste seg under innsmyging. Kan du se fuglen, kan fuglen se deg. Og du? Denne jaktformen forutsetter at du skyter særdeles godt med rifla.

Guide: Slik får du ned topptiuren

Adferden til tiueren styres gjerne av temperaturen. I sterk kulde sitter tiuren ofte under skjørtegraner for å redusere varmetapet, mens svartfuglen ofte er mindre sky i mildvær.

Lær mer: Slik feller du fugl på topp i kulda

Mer lesestoff for skogsfugljegere

Har du fortsatt lyst til å lese mer om skogsfugljakt? Da anbefaler vi disse artiklene:

Powered by Labrador CMS