Det braker i vinger, du ser en skygge i øyekroken. Trekker du av eller ikke? Silje Skattebo, en av Norges beste, kvinnelige jaktskyttere, gir deg tips til hvordan du lykkes i skogen.

Bli en bedre skogsfugl­jeger

Vil du være bedre forberedt til høstens skogsfugljakt? Her er tips fra entusiastene Silje og May Skattebo fra Valdres.
01. april 2019

Skogsfugljakt er en av landets mest krevende jaktformer. En ting er å finne og overliste viltet, med eller uten hund. En annen ting er å være så rask og sikker, at fuglen faller for skuddet ditt.

Vi har besøkt to meget dyktige skogsfugljegere i Valdres, mor og datter May og Silje Skattebo, og bedt dem gis oss noen tips til årets jakt.

Start forberedelsene nå

 1. TILPASS HAGLA: Det er en god investering å ta med våpenet ditt til en børsemaker, og ta mål for en tilpasning.
 2. TEST CHOKENE: Hvis hagla har utskiftbare choker, test haglspredningen på ei pappskive. Det samme gjør du med ulik ammunisjon.
 3. TREN AVSTANDSBEDØMMELSE: Hvorfor er det bare storviltjegere som skal ha avstandsmåler i sekken? Test deg selv på mange ulike mål i skogen: Er det innenfor haglhold? – Du tror kanskje det er lett å bedømme hvor langt det er til f.eks. 20 meter, men hva hvis det er tåke, eller hva om fuglen kommer i lufta over deg? spør Silje.
 4. TREN PÅ TAKLISTA: Å «kaste opp» hagla daglig, slik at anlegget blir nøyaktig likt fra gang til gang, er god grunnlagstrening.
 5. START SKYTETRENINGA NÅ: For å bli dus med hagla, start treninga om våren, og legg opp en plan for jevnlig skyting helt fram til jaktstart. En gang i uka er et minimum, mener Silje Skattebo. Selv trener hun tre ganger per uke.
 6. TEST DEG SELV I SIMULATOR: Ta noen timer i en god haglsimulator. Da får du et bilde av din egen haglsving, om du er foran/ etter målet, og om du «klipper» av målets bane, eller om du henter det inn bakfra.
 7. FINN NÆRMESTE LEIRDUESTI: Sporting, skeet og leirduesti er haglgreiner som gir ypperlig trening før skogsfugljakt. Det vanskeligste er kanskje å gå «dørstokkmila», men husk at alle har vært nye på stien. De aller fleste etablerte jaktskyttere vil deg vel, og ønsker at du skal lykkes med skytinga. Spør en av foreningens instruktører om du kan prøve noen av standplassene med én til én-veiledning.
 8. GJØR DEG KJENT I TERRENGET DITT: Lokalkunnskap om skogsfuglens bruk av et område til forskjellige årstider, gir et stort fortrinn sammenliknet en «fremmed» skog. Tiuren kan f.eks. være svært stedbunden.
 9. JOBB MED INNKALLINGEN: Jobb mye for å skape god kontakt, helt fra hunden er valp. Gjem deg i skogen, og ikke gi deg til kjenne før valpen finner deg. La det være en lek – samarbeid skal være gøy!
 10. GJØR DEG KJENT MED HUNDEN: Husk at jakt med hund ikke bare handler om at den skal utføre oppgavene slik du vil. Jo mer tid dere bruker sammen i skogen, desto bedre blir samarbeidet: Du greier å lese hunden bedre i forskjellige situasjoner, og den greier å lese deg.
 11. VELG RIKTIGE KLÆR: Bruk heller litt tettsittende jakke enn vid og posete. Da skjer oppkast og anlegg raskere. Lydsvake klær er også en fordel: heller ull og fleece enn stiv skallbekledning.
 12. BRUK HØRSELEN: Både orrfugl, storfugl og jerpe kan spille om høsten. Beveg deg så sakte og lydsvakt i terrenget at du kan fange opp lyden av fugl som spiller.
 13. HOLD BLIKKET HØYT: Ikke bare følg med på hunden, men kikk også mot tretoppene. Skogsfugl kan sitte i trærne og oppdage deg lenge før du oppdager den.
 14. GÅ OPPOVER: Gå heller oppover i terrenget enn nedover – spesielt når hunden står. Skogsfugl kaster seg heller ut enn oppover.

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Jakt

– Rypas rødlistestatus bør endres

– Lirypas status som «nær truet» må vurderes på ny, ut fra den bestandssituasjonen som nå er avdekket. Det sier NJFFs viltkonsulent Webjørn Svendsen, etter av en fersk NINA-rapport viser klar vekst i bestanden.

Godt rypeår i Sør- og Midt-Norge

Årets rypejakt er over for de fleste. Hva ble status? Og hvordan stemte takseringsestimatene?

Tre ulveflokker sporet i Norge så langt i vinter

Overvåkingssesongen på ulv er i gang. Hittil i vinter er det sporet tre ulveflokker på snø i Norge.

På forsiden nå