Annonse
Hvordan lykkes med løshund? Vi besøkte ON Kvikk og eieren Herbrand Skriudalen like i forkant av elgjakta. Vi måtte derfor nøye oss med en liten foto-seanse i band – denne gangen.

Elgjakt

Slik lykkes du med løshund

Hvordan få full klaff med løs elghund? Herbrand Skriudalen, eier av «årets jakthund 2019», ON Kvikk, gir deg sine beste tips!

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

1. Let i blodslinjene

Herbrand Skriudalen kjøper ikke valpen sin tilfeldig på finn.no. Han synes det er best å gjøre godt forarbeid, som f.eks å sjekke stamtavler og prøveresultater. Som jaktprøvedommer gjennom snart 15 år, får han også sett et stort antall hunder ute i terrenget. 

Slik var det også på NM for løshund i 2014, da han fikk se ON Kvikks bestemor. Spesielt la han merke til søksegenskapene hennes.

– Omlag 80 prosent av hundene fra den stamtavla er jaktpremierte før de er to år gamle. Så klart jeg har trua på valper derfra, smiler han.

2. Se nøye på prøveresultatene

Vinneren av «Årets jakthund» ser ikke bare på jaktprøveresultater, men også hvilke prøver hunden har startet på.

– Har den gått på prøver i tette elgbestander i lavlandet, eller oppi fjellheimen her? De hundene som har gått prøvene sine i en glissen elgbestand – de har jeg trua på. Da har de vist at de kan reise langt, har stort søk og kan henge på langt. 

En del hunder i områder med tette elgbestander derimot, er vant til å ha elglukt i nesa omtrent når du går ut av bilen. Dermed blir ikke søksarbeidet alltid det helt store, sier Herbrand Skriudalen.

Les også: Lær elghund av en mester

3. Kikk etter bredde i kullet

Én ting er å lete etter valper fra høyt premierte hunder. Enda bedre er det å kikke etter linjer som har kull med god bredde, altså at det er flere enn én som er jaktpremierte.

– I Kvikks kull er seks av åtte søsken jaktpremierte før de er 11 måneder gamle. Da er vi inne på gode blodslinjer, sier Kvikks «pappa».

Noe av det første og viktigste du gjør med valpen i hus, er å bygge opp tillitsforholdet.

4. Bygg tillit

Når du har fått valpen i hus, er det tid for å bygge opp tillitsforholdet dere imellom. Et av Herbrand Skriudalens mantraer, er å ha valpen med seg, uansett hvor han går.

– Enten du skal plukke bær, på topptur eller hva det er. Jeg har jobbet som snekker i mange år, bl.a med hyttebygging. Kvikk lå ved siden av meg i senga, og han var med meg på byggeplassen. Jeg snekret bare en liten innhegning til ham. Valpen må få være en del av flokken, og ikke bli stående aleine i hundegården, sier Skriudalens. Han nevner også Kvikks oppdretter, Ola Narverud, som jobber som er maskinentreprenør.

– Valpenene hans er med ham i gravemaskinen fram til de er tre-fire måneder gamle, forteller han.

5. La hunden være løs

Når Herbrand Skriudalen kjøper hund, setter han ikke band på den. Det kommer ikke før valpen er cirka fire måneder gammel.

– Jeg prøver å la hunden springe fritt så mye som mulig, også på vinteren. Hver gang han blir borte for meg, så stopper jeg, slik at han må han finne tilbake, sier han.

Slik stimuleres selvstendighet, søks- og kontaktegenskaper på en naturlig måte. Dermed blir det også unødvendig å sette band på valpen når sporingstreninga tar til.

– Jeg fikk Kvikk i hus påska 2018. Vi skulle på hytta, og Kvikk lå med meg i senga hver natt. Om dagen satt jeg på terrassen, mens valpen fløy rundt på skaren utenfor. Hvis jeg syntes han sprang litt langt, bare smattet jeg på ham, også kom han som ei kule for en godbit. Slik ble han koblet på meg.

Det finnes mange gode hunder, mens bare én «Årets jakthund»!

6. Tør å starte tidlig

Kvikk ble sluppet på elg allerede høsten 2018, da han bare var åtte-ni måneder gammel. Skriudalen skjøt tre elger for ham forrige sesong.

– Noen mener at slikt er galmannsverk, og at faren for å ødelegge hunden i møte med elg er stor.

Men dette kan jo skje også når hunden er halvannet år. Min filosofi er at hvis hunden er god nok er den gammel nok. Selvfølgelig er det en risiko å ta. Men hvis du lykkes med unghunden, du fått et bonusår, sier han.

7. Ha trua på valpen

Det er ikke alltid at du får sjansen til å kjøpe valp fra superforeldre. Noen valpekjøpere har kanskje ikke så store ambisjoner, og finner den hos en bekjent eller tilfeldig på finn.no. Det kan også hende at du har lagt inn be75stilling hos en topp-oppdretter, men at du havnet nederst på lista. Uansett hva slags valp du får, må du faktisk tro på den, mener Herbrand Skriudalen.

– Hvilke holdninger og hva slags oppførsel eieren har, har vel så mye å si som hva slags valp man får. Hvis du ikke har trua på valpen, kan du like godt la være å kjøpe, sier han.

Historietime: Elghunden - vår jaktkamerat i 10.000 år

8. Hold hunden i form

Dette er kanskje en selvfølge. Men husk at en løs elghund skal kunne håndtere opptil tre elger samtidig. Den skal holde fokuset oppe hele tida. Du slipper ikke en hund som er i dårlig form inn i en boksering.

Det er ikke mange hunder som har greid denne

9. Tren i glissent elgterreng

Løshundens kanskje aller viktigste egenskap, er søksevnen. Hunden skal ha evne til å reise langt for å finne elg.

– Jo lenger unna bikkja kommer fra deg for å få tak i elg, desto større sjanse er det for at losdyret blir stående i uttaket. Hvis hunden derimot finner elg like i nærheten, blir den oftere oppmerksom på folk, og det er vanskeligere å få den til å stå, sier Herbrand Skriudalen.

For å oppøve evnen til stort søk, mener han det er en fordel å trene unghunden i terreng med lite elg. Da den evne å søke stort. Herbrand Skriudalen trener unghunden bevisst på denne måten.

En annen ting er at vinneren av Årets jakthund bare tørrtrener i liten grad før jakta.

– Når jeg skal slippe unghunden, så gjør jeg det i jakta, slik at jeg har mulighet til å felle for ham.

Det er ikke noe must med felling, men det er større sjanse for at han skjønner sammenhengen, og fortsetter å stå i los, mener Skriudalen.

Les også: Slik får du elg på post

Herbrand Skriudalen bor og jakter i Nore i Numedal. Her deltar han på to lag. Det ene terrenget er 45 000 mål stort. Standarden på «gapahuken» er det ikke noe å si på …

10. Dropp kadaverdisiplinen

­– Lydighet er viktig for en løs elghund. Hvis du skal gå jaktprøve, må kunne kalle inn hunden. Dette er fordi vi går todagersprøve, og da nytter det ikke at den står i los klokka tre om natta, sier Skriudalen.

Men det kan også bli for mye av det gode. Kvikks pappa mener å ha observert en del hunder som eierne har stålkontroll på, og som lyder det minste vink. Da kan utfordringen bli at de blir uselvstendige, og fungerer dårlig ute i søk.

Herbrand Skriudalen er klar på at han også har gjort feil og vært for tøff i dressuren. Noe som har kostet ham en god jakthund før Kvikk.

– Jeg har gjort masse dumt, det skal jeg innrømme. Jeg har blant annet irritert meg på at hunden har drevet på med masse «tulleting», og tatt den i feil øyeblikk. Dermed har tilliten til meg blitt ødelagt, og jeg får ham aldri «tilbake», medgir han, og understreker man er helt avhengig av å opparbeide både lydighet og tillit.

Les også: Jakta på stålosen

11. Slipp hunden på nytt

Innkalling under los er et C-moment for de fleste. God kontakt, tillit og lydighet er selvfølgelig et godt grunnlag. Så lenge hunden er ung, kan den la seg kalle inn med noe den forbinder med godbit. Men ettersom bikkja blir eldre og mer selvstendig, kan dette bli vanskeligere å få til.

Herbrand Skriudalen hevder ikke å ha noen hemmelige oppskrifter på innkalling under los, men ett tips har han:

– Når du trener innkalling med unghunden, så må du ikke straks koble og gå til bilen. Kall inn, la den få godbit og slipp på nytt. Gjenta flere ganger, slik at den skjønner at moroa ikke er slutt, men at dere bare tar en liten pause.

– Jeg sitter ikke med hele fasiten på hvordan du skal lykkes. Dette er bare mine erfaringer og mine meninger, sier vinneren av «Årets jakthund».

12. Still på jaktprøve!

Når du skal kjøpe valp, bør du ha som mål å stille på jaktprøve. Også selv om du egentlig ikke er så interessert. Dette er det flere grunner til, men en av dem er at du rett og slett får tilgang til bedre valper. Mange toppoppdrettere prioriterer å selge til folk som jakter mye, og som stiller på prøver. Potensielle premieringer av avkom vil naturlig nok styrke oppdretterens posisjon. Dette kan du altså dra nytte av, når du leter etter valp.

13. Fordel med forståelig omgangskrets

For å få fram en god hund, er det fordel med et jaktlag som har forståelse for hva du driver med.

Et eksempel: Det er ifølge Herbrand Skriudalen ikke noe must å få skutt elg tidlig for hunden. Men det mest optimale at det da er los på et enkeltdyr, og at du har mulighet til å felle dyret de første gangene hunden står i los.

– Jaktlaget her viser stor forståelse. Hvis du har ungbikkje som står i los, får du skyte uansett dyr. Du får ikke noen reprimande for det i etterkant, forteller hundeeieren.

14. Vær ydmyk

Gjennom hele dette intervjuet, har vinneren av Årets jakthund understreket at tipsene hans bare er «hans mening» eller «hans erfaring».

– Jeg kan ikke stå her og påstå at jeg har fasiten. Jeg har vært kjempeheldig. Grunnen til at jeg har lykkes, skyldes like mye folka rundt meg: Oppdretterne Catrin Hamre og Ola Narverud fra Jondalen, jaktlaget mitt og familien min, sier Herbrand Skriudalen fra Nore og Uvdal.

Les også: Så raskt vokser elgens gevir

Historisk Kvikk

Da norsk elghund grå ON KVIKK, med reg nr No 35184/18 vant Kongsbergprøven 4. november i fjor, ni måneder og tre dager gammel, gjennomførte han en aldri så liten bragd. Trolig har aldri en så ung elghund – uansett rase – blitt bedømt til hele 96.5 poeng.

Kvikk fikk for øvrig jaktchampionat allerede 10,5 måneder gammel.

Powered by Labrador CMS