Jakthundguide
En spiss på tilværelsen
I uminnelige tider har vi dratt nytte av spisshunden i kampen for tilværelsen. I dag er hele ni spisshundraser samlet under elghundforbundets fane. Men hvilken skal du velge?
En god løshund skal spore opp og finne elg i terrenget, og få den til å stoppe så raskt som mulig, helst i det såkalte uttaket, ved å lose. Stålosen gir som kjent jegeren mulighet til å smyge seg innpå og felle viltet.
Om elgen derimot drar av gårde, må hunden tørre å henge på og prøve å få elgen til å stoppe igjen. Selv om hunden er løs, skal den også ha kontakt med fører, og la seg kalle inn. Hunden skal også ha god orienteringsevne, og klare å finne tilbake til deg.
Løshund eller bandhund?
Bandhunden derimot, skal finne og lede jegeren stille fram til elg eller hjort, og holde seg i ro mens viltet felles. Noen foretrekker dette tette samarbeidet med elghunden, i motsetning til løshundens mer selvstendige jakt. Her spiller selvsagt områdevisse tradisjoner også inn, og hva slags terreng du skal jakte i.
Arv og miljø
Selv om noen raser er mer tilbøyelige til å lykkes med den ene jaktformen framfor den andre, har miljø og trening mye å si for hva du faktisk får ut av hunden. Det er opp til deg hvordan du trener hunden, og hva slags vilt du preger den på.
Felles for alle rasene, er at det er viktig å bygge tryggheten og pågangsmotet hunden trenger når den skal utfordre skogens konge. Du må også sørge for kondisjon og utholdenhet, slik at hunden har et best mulig fysisk utgangspunkt når høsten nærmer seg.
Valgets kvaler
Elghundene i Norge er alle spisshunder, med litt variasjon i opprinnelse og bruksområde.
På Norges første hundeutstilling i 1877 i Kristiania, ble de grå og sorte «dyrehundene» stilt i samme klasse under betegnelsen «Elge- og bjørnehunder». I 1899 ble «Norsk Dyrehundklubb» stiftet. Dette var forløperen til Norske elghundklubber forbund.
I dag er følgende raser samlet under elghundforbundet: norsk elghund grå (NEG), norsk elghund sort (NES), jämthund, svensk hvit elghund, russisk-europeisk laika, hälleforshund, karelsk bjørnehund, østsibirsk laika og vestsibirsk laika.
Når skal du slippe?
Det pågår for tiden en debatt i elghundmiljøet rundt hard trening og tidlig «matching» av unge elghunder. Noen trekker fram hyppig premiering før fylte to år som positivt, mens andre roper varsku om mulig utvikling av HD eller andre slitasjeskader dersom den unge hunden ofte utsettes for hard aktivitet før kroppen har «satt seg» fullt og helt.
Ikke minst kan kombinasjonen av umoden unghund og hissig elgokse gi deg som fersk løshundjeger problemer lenger ned i løypa. Verdt å merke seg i den sammenheng, er at söta bror har en aldersgrense på tolv måneder for å stille på løshundprøve. Her hjemme holder det at hunden er ni måneder.