Annonse
Reportasjen om lærer Mats Horni og ungdomsskoleelevene Solan, Daniel og de andre elevene som er med i Maridalsprosjektet, var én av årets mest leste artikler på Jakt & Fiskes nettutgave.

Årskavalkade || 2023

Årets mest lest saker

Forbudsrot hos politiet, helseutfordringer hos unge løshunder, utsetting av fasan og rapphøns, artskunnskap om elg, lakseguide og mye mer var blant årets mest leste artikler.

Publisert

Året nærmer seg ubønnhørlig slutten, og redaksjonen takker for følget ved å oppsummere hvilke artikler som har blitt mest lest året 2023 i en aldri så liten kavalkade.

Men først sier vi som Prøysen:

 Du skal få en dag i mårå, som rein og ubrukt står 

Januar: Finn-fadesen

Til tross for at Politidirektoratet klart hadde uttalt at det ikke skulle utarbeides en forbudsliste over halvautomatiske rifler i forbindelse med ny våpenlov og tilhørende forskrift, var det nettopp det Oslo politidistrikt gjorde.

For å nå bredt nok ut, ble lista også publisert på Finn.no.


Februar: Halvautomatisk snuoperasjon

Jakt & Fiskes dekning av forbudet mot halvautomatiske rifler med størst ildkraft, førte til at Justisdepartementet så seg nødt til å gi noen klare føringer til Politidirektoratet, som til slutt publiserte en vesentlig revidert – og kortere – forbudsliste:

– Departementet har hatt dialog med Politidirektoratet om saken, og gitt uttrykk for hvordan departementet mener våpenloven og våpenforskriften er å forstå. På bakgrunn av dette har Politidirektoratet revidert listen med oversikt over hvilke modeller som omfattes av forbudet, sa justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) til Jakt & Fiske.


Mars: Jegerskolen

Det har lenge vært skrevet om at guttene er skoletaperne, og at skolen er altfor teoretisk. Sollerudstranda skole har ni avdelinger med ulik praktisk tilnærming. I avdelingen som ligger i Maridalen i Oslo får elevene bli med på blant annet jakt, fiske og skogdrift. Prosjektet må kunne kalles en suksess, og gir elevene både blod på tann og på hendene.

– Det viktigste jeg har lært her i Maridalen, er arbeidsmotivasjon. Her har jeg lyst til å lære ting fordi det er gøy, sier en av elevene.


April: Den første vidvandreren

Året er 1966. Uværet herjer, og en vandringsmann søker ly under en berghammer og gjør opp varme. Mannen ved det knitrende bålet heter Bjørn Amsrud, den første til å gå de vel 2700 kilometerne fra Lindesnes til Nordkapp til fots.

Bli kjent med eventyreren som nå har fylt 90 år i dette portrettet.


Mai: Digital behandling av våpensøknad

Lenge etterlengtet, og endelig lansert. Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) var først ut til å få sin våpensøknad behandlet i politiets nye digitale behandlingssystem for våpensøknader.

Utrullingen gikk raskt, og for mange av landets politidistrikt har det bidratt til å vesentlig kutte ventetiden for jegere som vil utvide våpengarderoben. For Øst politidistrikt har det derimot gått motsatt vei, der bare fortsetter ventetiden å øke!


Juni: Lakseferieguiden

Sommeren er laksetid. Godt da at bladets egen nestor Ole Kirkemo har skrevet en grundig guide til alle som lengter etter en lakseelv i ferien.

Her er beskrivelser, tips og en dose historie om 20 prima lakseelver – fra sør til nord!


Juli: NOAH-kobling til VKM

I juli bekreftet Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) at prosjektlederen for utarbeidelsen av rapporten om negative konsekvenser ved utsetting av fasan og rapphøns, hadde vært medlem i NOAH fram til hun fikk oppdraget med rapporten.

Rapporten ble som kjent brukt som faglig grunnlag av både Miljødirektoratet og Klima- og miljødepartementet for å forby utsetting av fasan og rapphøns i 2023.


August: Rypetallene

Hvert høst knyttes det stor spenning til årets rypetakseringer. Der Finnmarkseiendommen (FeFo) kunne rapportere om et særdeles godt år, var det tilnærmet motsatt i Sør-Norge.

Mange av fjellstyrene avlyste rypejakta, eller kom med store innskrenkninger for å verne rypebestanden.


September: Æææljkunnskap

Litt uti elgjakta oppstår gjerne en klassisk utfordring. Det er kvige igjen på kvoten, men ikke ku. Men hvordan skal du skille de to fra hverandre?

I denne guiden går vi grundig til verks, og gir deg gode råd til hva du skal etter. Gode stikkord er blant annet hvordan dyret oppfører seg, samt fasong på både kropp og hode.


Oktober: Om å holde igjen skuddet

Nær sagt alle jegere får før eller seinere spørsmålet: «Hvorfor skjøt du ikke?».

Vår faste medarbeider Olaf Schjøll går grundig inn i temaet, og skriver om verdien av å ikke avfyre et skudd når du er usikker på situasjonen, selv om den tekniske utviklingen gir oss jegere stadig bedre marginer for gode skudd.


November: Godt på foten

Jakt & Fiskes store test av jaktstøvler er en leserfavoritt, og det med god grunn. Vi har foreløpig sett nærmere på 14 jaktstøvler for å hjelpe deg å velge det paret som er best for ditt behov.

Hvor viktig er gelenkstivhet, høyt eller kort skaft? Skal du bære lett eller tungt. Alt dette bør du ta stilling til ved valg av jaktstøvler.


Desember: Helsefarlig los?

I spalten «Månedens ytring» utfordret skribent Beate Geitle løshundjegerne. Vet vi egentlig nok om hva vi utsetter en uferdig hundekropp for når vi slipper unghunden på jakt i for tidlig alder.

Hun opplever at hundeførere rett og slett er «for heite på grøten», og frykter negative helseeffekter hos jakthundene.

Powered by Labrador CMS